** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Ornakärr norr om Helsingborg

 Ornakärr besökte jag många gånger i vintras/tidig vår då det var fyra jordugglor här. Några är fortfarande kvar, i vecka rapporterades två jordugglor, men de flyger oftast inte förrän i skymningen så de är svårfotograferade. Nu har Ornakärr en del annat att erbjuda, det har varit en vattenpiplärka under några veckor som gav några turer, dock utan att jag fick syn på den. Men storspov häckar här och det blev några bilder.

Bilden nedan trodde jag först var en jorduggla i dimman, men när jag granskade bilderna före o efter så visade det sig att det var en kråka.

Men att den ovan är en storspov det kan man se

Nedan är de senaste jordugglor (mosehornugle) som jag såg här

Inlagt 2020-04-23 06:23 | Läst 713 ggr. | Permalink
Fina bilder, ugglor är kul, en fågel art som jag inte stött på än :)

En fråga, det finns en fågel här vid sjön/vassen ( inte rördom den hör jag men ser aldrig) som flyger upp och sen ner i luften och gör det märkligaste ljudet med sina vingar. Typ bruuuum bruuuum.
Ser nästan ut som de där spovarna men jag vet inte om det är en sådan, tror inte det. Ljudet är verkligen annorlunda om man säger så :)
Sten Björklund 2020-04-23 09:50
Gissar på enkelbeckasin. Den flyger upp på hög höjd och störtdyker. Med stjärtfjädrarna åstadkommer den det märkliga ljudet. Sök på fågeln så hittar du ljudupptagningar. När den sitter på något avbrutet träd eller liknande så låter den annorlunda.
Sten
Joakim88 2020-04-23 10:27
Helt otroligt du tog det med en gång, kollade ett klipp på Youtube. Tack Sten nu vet jag vad det är för fågel :)
Svar från pdahlen 2020-04-24 09:35
Tack Joakim, ugglor är nog en av mina favoriter. Tur att Sten svarade enkelbeckasin för det hade jag ingen aning om. Idag var det något som tutade till som ett gammalt bilhorn, det kom från skogen med ligger dock vid en mindre damm. Det är inte rördrom, inte spillkråka de har jag lyssnat på
Storspovens spel hör verkligen våren till. På orrspelet var det den och ljungpiparens spelflykt som förstärkte ljudkulissen. Första bilden på jordugglan gillas lite mer.
Sten
Svar från pdahlen 2020-04-24 09:36
Tackar, det är mycket ljud ute i naturen nu. Kom precis hem från en tur vid kusten och det är ljud från alla håll
Trevligt! Den sista på Storspoven i lite dimma var extra fin! Man hör den nästan..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-04-24 09:40
Tackar, det blir lite mer spännande i dimman, lite mystiskt. Det är faktiskt samma dag som jag tidigare la ut bilder från balkongen när solnedgången var lilafärgad. Det var en speciell dimma som kom in under en kort stund på mindre än en timma så svepte detta förbi, när jag kom till kärret så sken solen
Trevliga bilder Peter :)
Storspov är en fågel jag skulle vilja få lite fler bilder på, men inte så ofta man får en så nära sig.
Lyckades få med en på bild förra helgen när jag fotade en brun kärrhök, såg det först när jag redigerade bilderna att en flög ovanför höken :)
Alltid kul när man får se en jorduggla.
Mvh
Fredrik
Svar från pdahlen 2020-04-26 11:07
Tackar. Ugglor är alltid kul. Storspov har jag riktigt många här nere, som mest kan det vara ett 50tal i viken uppe vid Uvälinge på höstarna, men även mitt i vintern så är det några som går vid strandkanten.
Vackra bilder på storspoven, ugglor ser jag nästan aldrig här.
Svar från pdahlen 2020-04-26 11:12
Tackar. Ugglor är ju trevliga när man ser dem, men visst storspov ser man ju nästan dagligen