Principer

Jag har mina principer..... Kan inte tänka mig att arrangera en bild (vilket skapade lite problem när jag var porträttfotograf).....Kan inte förmå mig att använda blixt mer än två-tre gånger per år, och då endast kamerablixten som upplättning....Kan med nöd och näppe beskära i nödfall, precis som vad gäller räta upp, öka kontrast, och övrigt enkla hjälpmedel...Kan absolut inte tänka mig att manipulera foton, fast hjälpmedlen står i kö nu för tiden...Jag t o m snålar med minneskortet och sällan använder fler vinklar, exponeringar, än en enda.....Är jag en principfast gammal analog stofil? Eller är jag en hedersam gatufotograf av den gamla goda stammen? Eller är jag rent ut av, bara väldigt lat.....

 

Inlagt 2008-08-09 18:50 | Läst 3730 ggr. | Permalink
Renlärig eller gammalmodig kanske. Jag känner av det ibland också. På den analoga tiden (jag körde mest dia) så skulle bilden vara klar i kameran. Man kunde inte ändra speciellt mycket på den efteråt. Man tänkte efter före eftersom varje avtryck kostade några kronor.
Nu gläds jag åt möjligheten att rädda en bra bild som blivit felexponerad eller har fått "fel" färger men är återhållsam med det. Fortfarande gillar jag dock det spontana i fotograferandet hellre än att arrangera en bild. Men det har ju inget med analogt vs digitalt att göra. Jag är fortfarande återhållsam med antalet bilder jag tar men inte av ekonomiska skäl. Jag är bara för lat för att gå igenom en hel skock med likadana bilder. Där är vi nog lika.
Konklusion: Överge principer som "bara" är ett arv från analogtiden och anamma nya principer som passar digitaltiden. Själva fotograferandet är tidlöst och var och en kan ha sina egna principer. Bilden är det viktiga.
Du är kanske lat, som jag. Men den late bedrar sig som vanligt. Om man istället anammar inställningen att man ska göra en bra bild, oavsett vad andra tycker om hur man gör, så finns det mycket glädje att uppleva.