tankar i färger och ljus

Sociala medier och jag

Den digitala världen kan stundvis vara underbar. Jag hittade min hörna i den och för de mesta funkar det ganska bra, men ofta är det en katastrof! Mina enheter är inte synkade och jag bryr mig inte så mycket om alla likes fram och tillbaka här och där. De flesta är bara för statistikens skull. Men jag bryr mig enormt mycket om de verkliga människorna och verkliga kontakter, även om de bara är via nätet…

Jag har ett konto på fejjan på grunt av anknytning till NAS, Nordiska Akvarellsälskapet, som jag är medlem i. Så jag kan även titta lite då och då i olika andra grupper. Inte så ofta, inte så regelbundet, men för  att vara lite uppdaterad eftersom det är mycket som ske bara via fb.

För länge sedan skapade jag även konto på Instagram och där är jag regelbundet, det vill säga, ungefär en gång på ett halvår. Eftersom jag har alla de aktiviteter osynkroniserade (för att jag vill ha det så) händer det att jag missar någons meddelande eller viktig notis… Jag klantar till det helt enkelt…

Senast publicerade jag några målningar på mitt Instagram och upptäckte att jag inte läst ett meddelande från någon som jag gillar mycket. Meddelandet sändes just så ungefär ett halvt år sen…

Jag skäms, jag är ledsen och jag vet inte hur jag kan göra det ogjort…

Jag skrev till personen och hoppas att hon kan förlåta mig…

Livet går vidare och jag kanske har förlorat den fina bekantskapen. Hoppas inte…

Å andra sidan vill jag inte bli synkad och ständigt uppkopplad. Det funkar inte för mig. Jag mår dålig av det. Men du har ”smart telefon” kan ni säga. Ja, jag har den bara för att ringa samtal. Jag lever inte med den. Inga appar och inga sociala medier, de ”sköter jag” bara på dator. Instagram gjorde det möjligt för ett tag sen så jag kunde behålla konton som jag använder ”väldigt sparsamt”.

Undrar vad människor kan tänka när jag inte svarar eller svarar väldigt försenat… en oförskämd hemsk kärring… jag får väl svälja det… och försöka förbättra mitt beteende på nätet…

Det var en tung upptäck…

 

Inlagt 2023-04-17 11:41 | Läst 1134 ggr. | Permalink
Häftig bild - och du beskriver ett reellt problem. Å ena sidan kan man uppfattas som oförskämd om man inte genast ger respons på sociala media, å andra sidan vill man inte bli slav under den digitala världen.
När jag sitter tre sommarmånader på min sommarvilla på Åland, är jag så fräck att jag kopplar bort hela saken för att få en lämplig mental vila. Där finns ingen dator, ingen TV, och ingen smartphone. Bara en radio och en liten mobil som bara är en telefon.
Alla vet att jag har dragit mig tillbaka den tiden - och det har inte lett till någon katastrof.
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-18 09:21
Tack så mycket Peter :-) Jag försöker så gott det går att svara på kommentarer och kommentera själv, men ibland i samband med andra händelser blir det att någons meddelande försvinner i mängden. Just där var det någon jag ”känner” länge i det virtuella sammanhang och gillar mycket och därför blev mitt misstag tungt…
Hälsningar Halina
Fantastisk målning! Har själv hållit på med dykning. Man ska inte bli slav, många som sliter upp telefon ur fickan i tid och otid för att kolla status m.m. Är nog en omedveten stressfaktor och sånt är inte bra.

MvH
Johnny
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-18 09:22
Tusen tack Johnny :-) Det blev något slags abstrakt undervatten. Jag kan inte dyka. Beundrar bara de som kan. Min telefon lever sitt eget liv och jag vet aldrig var någonstans jag kan hitta den när det behövs… Kanske inte så bra heller i dagens uppkopplade samhälle…
Hälsningar Halina
Undra på att 'folk' går in i väggen.. Nej, det är inte något konstigt med det! Det är snarare förväntat med alla dessa 'sociala medier' som skapar så mycket konstiga 'krav'.. Har aldrig haft något av dom (vanliga), och kommer förmodligen aldrig skaffa något av dem heller.. Jo, fotosidans blogg följer jag för det mesta, men vet inte om det räknas som ett 'socialt media' men det gör det troligen, men jag tröttnar även på det med viss oregelbundenhet, det kan vara för mycket tjafs här helt enkelt, ofta bland en del lite för 'grandiosa' individer som bara måste hävda sig.. Då tröttnar jag! Och det går bra att göra längre uppehåll här också, det gjorde jag (från bloggen) för drygt 1 år sen i 10 månader.. det var riktigt skönt! Fina bilder här, är den sista en målning, eller skapat i datorn? Snygg i alla fall!
Hälsn!
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-18 09:24
Tusen tack Jan :-) Ja, det undrar jag också. Det stämmer att stundvis kan det vara för mycket tjafs här och där. Människan verkar vara en tjafsig varelse.
Jag tycker också att det är skönt att ta en paus och få en distans, vila eller göra något annat.
Den andra bilden är en målning, akvarell. Köpte mig nya kulörer och behövde testa.
Hälsningar Halina
Ingen facebook, instagram eller twitter för min del och hittills har jag överlevt. Jag har sett så många som har dem som "heltidsjobb" att det fått vara för min del. Känner heller inget behov av att visa upp en massa (likadana) bilder varje dag... Om nån vill ha kontakt så får de ringa eller skicka meddlanden, passar det inte så får det vara.

Och den undre bilden är verkligen fin!

Tommy S
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-18 09:26
Tack så mycket Tommy :-) Glad att du gillar min akvarell.
Vilken skön inställning till den virtuella världen, men så är det, man levde hela sitt liv utan den och det var mycket bättre med de ”normala” kontakter. I mina ögon i alla fall, för att jag gillar när människor tittar i ögonen inte på skärmen ;-)
Hälsningar Halina
Wow! Du har målat dykare! Kanske är det t o m så att den ena håller i en kamera? En jättefin bild. Jag avstår FB, Twitter och Instagram. Min sambo har konton och måste jag veta något får han kolla. Man missar saker men det bryr jag mej inte om. Svara på kommentaren och säg som det är, dvs att du inte är så engagerad i sociala medier och då sker en del missar ibland.
Hälsningar Lena
PS. Om du målar mer undervattensmotiv så är det ganska vanligt med röda koraller och/och eller anemoner. Det finns även en hel del fiskar som är skarpt röda eller orangeröda.
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-18 09:28
Tack så mycket Lena :-) Först tack för ett bra tips. En röd klick i det blåa kan bli uppiggande ;-) Köpte mig några färger och behövde testa. När det blev så mycket ”blommor” och linjer tänkte jag på dig och då såg jag bara undervattens värld. Och visst en av dykarna fotar det vackra som du gör ;-)
Hälsningar Halina
Jag tror inte du behöver oroa dig. Med de ständigt uppkopplade sociala medierna kommer det så klart en strid ström av likes, kommentarer och meddelanden, men jag upplever också att med det följer en betydligt större tolerans för uteblivna svar eller ”mot-likes”. Man skickar ut det mer som ett vykort utan krav på svar, som en spontan handling. Jag svarar inte heller alltid, och har slutat ha dåligt samvete för det. Annars kulle man gå runt och må dåligt hela tiden eller ha telefonen som heltidsjobb och det har jag ingen lust med.

Jag kommer ihåg hur det var när jag var liten och det ringde i den grå telefonen med nummerskiva i hallen. Då svarade man, alltid. Och om man inte svarade och den som ringde visste att man var hemma, för det kände man oftast till, man ringer ju inte till någon som inte är hemma… så fick man direkt höra, ”varför svarar du inte när jag ringer? Vad är det som har hänt?”. Idag är det inte konstigt att låta bli att svara i mobilen, så var det inte förr…

Tiderna förändras.
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-21 15:38
Tusen tack Conny för dina rader :-) Ja, tiderna förändras och ibland är man faktiskt lite vilse bland de olika medierna. Tycker om din jämförelse med vykort, utan krav på svar...
Hälsningar Halina
Imponerande vacker målning..och på några osociala medier finns inte jag förutom FS.
Har starkt begränsat antal bekanta så då duger nåt sms ibland om det är nåt ;)
HaD/Gunte..
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-21 15:45
Tack så mycket Gunte :-) Hahaha, jag är likadan, nästan eremit... Glad över dina ord om min målning.
Hälsningar Halina
Inte behöver du skämmas för sånt! Det är inte självklart att man "ska" svara på varenda kommentar. Det är dessutom lätt att missa, ibland tittar jag lite hastigt genom FS, FB eller Insta och tänker jag svarar sen......Det kommer jag inte alltid i håg. Två fantastiska bilder i blått - den andra är så vacker!
Svar från Halina Strandskatan 2023-04-21 15:54
Tusen tack Björn :-) Om man inte besöker de olika medierna regelbundet (och jag gör det inte) då är det som du säger, lätt att missa. Jag ibland läser och tänker hur jag ska svara... sen tiden går och jag kan tro att jag svarade, men det var bara tankar...
Glad över dina ord över min blåa målning. Fick många blå fläckar på kläderna, men det var roligt att göra den. ;-)
Hälsningar Halina