Glufse

 

090212  Dag fyrtiotre

 

Historien om  Glufse

Glufse är en skäggdopping och en kaxig liten fågel som idag bor på Universeum i Göteborg. Eftersom det är sportlov och inte så mycket snö här i Göteborgs-trakten är ett besök på Universeum nästan oundvikligt. Så här är vi. Det finns många spännande historier att berätta om Universeum och djuren som finns på Universeum. Idag handlar det om Glufse.

Glufse hamnade av olika skäl hemma hos en doktorand och forskare på zoologiska institutionen på Göteborgs universitet. Han bodde i hennes badkar, åkte med i en liten bur på hennes moped till hennes arbete varje dag där han rastades på gräsmattan utanför och fick en egen pool i källaren. Han var en källa till stor glädje vid eftermiddagsfikat när han vankade fram med sin stora fötter som ju är anpassade till ett liv i vattnet och placerade på ett sätt som gör sig betydligt bättre i vatten än på land.  Glufse har funnits med på bild på famsidan av tidskriften Nature som anses vara en av vetenskapens största tidskrifter. Det kan anses som STORT av en alldeles vanlig svensk skäggdopping. Artikeln som följde kan man läsa bland annat via följande adress

http://www.nature.com/nature/journal/v407/n6804/full/407582a0.html

Glufses fötter och sättet han använde dem när han simmade filmades, fotograferades och studerades så till den milda grad att ett alldeles nytt sätt att färdas framåt under vattnet kunde beskrivas.

Det blev också en del i en doktorsavhandling med namnet "Swimming in birds  - Propulsive mechanisms and functional morphology" av Christoffer Johansson 2002. En mycket trevlig disputation och efterföljande fest

Idag finns alltså Glufse på Universeum där han bevakar sitt nya (ganska nya) revir så till den grad att det behövs en varningstext. Jag tror att hans före detta matte fortfarande har vip-kort på för att kunna hälsa på honom då och då. Kanske uppskattar hon också ett rent badkar...;-)

Dagens bild Glufse...

 

Varninigstexten i hans Pool...

 

Han är väl värd ett besök, Glufse. Och alla de andra djuren och miljöerna på Universeum. Har du träffat Glufse någon gång?

Allt gott! /Susanne

 

Inlagt 2009-02-13 23:58 | Läst 2716 ggr. | Permalink
faktiskt, för några veckor sedan :)