** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Danska fall

Danska fall

I slutet av april begav jag mig till Danska Fall för delta i en fotovandring arrangerad av Länsstyrelsen i Halland.  Jag brukar försöka om jag har möjlighet att vara med på de här vandringarna. Det brukar vara trevligt och intressant. Tyvärr måste jag säga att på grund av minskade anslag har antalet fotovandringar minskat betydlig det här året. 

#2

Danska fall

Danska fall är svårfotograferat tycker jag. Det blir mest bilder snett uppifrån. Det går att ta sig ner till en liten avsats närmare fallet. Det är ganska brant och en smula lerigt. Jag har själv aldrig tagit mig ner. Däremot vet fler som har gjort det. En del har hasat på rumpan nedför. Det är inte alltid möjligt att ta sig ner beroende på vattenflödet har jag förstått. Där nere skulle bli helt andra och troligen mer intressanta bilder kunna fås. 

#3

Danska fall

Gruppen lämnade så småningom själva huvudfallen gick vidare längs med ån Assman och kom till två andra fall. Det ena är Prästafallet. Här drev prästen Jöran Fries kvarnverksamhet på 1660 talet. Namnet prästafallet kommer inte ifrån att den gode Jöran Fries ska ha trilla i Assman utan snarare från att han blev avsatt från sin tjänst som präst.

#4

Danska fall

#5

Danska fall

#6

Danska fall

#7

Danska fall

#8

Danska fall

#9

Danska fall

Jag har den egenheten att när jag fotograferar rinnande vatten, går jag in i  en slags bubbla och märker inte mycket av omvärlden. Även denna gång gick jag in min bubbla och helt plötsligt märker jag att jag är ensam. Fotovandringen har dragit vidare. Nu känner jag ledaren och jag känner området ganska väl så mig gjorde det inget. Vissa gånger har jag större lust att vara mer social än att fota och andra gånger; som den här, mer fokuserad på att fota. 

#10

Danska fall

#11

Danska fall

På tillbakavägen la jag band på mig och stoppade ner kameran i ryggsäcken för att begränsa mina möjligheter att stanna till i tid och otid för att ta en bild eller två. Det är kanske dumt att begränsa sig så här. Ibland behöver man dock det för att få lite fart under fötterna. Jag hade ju inte tänkt övernatta i skogen. Fast när jag emot slutet såg det här solupplysta trädet som lutade sig över stigen gick det bara inte motstå fotobegäret. 

#12

Danska fall

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-07-28 10:43 | Läst 456 ggr. | Permalink
Rinnande vatten har alltid fångat mig. Dina vackra bilder visar hur vackert Det kan vara.
Danska fall är bättre än svenska kalla fall.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-08 15:15
Tack Sven.
Ja, rinnande vatten har en smått oemotståndlig dragningskraft.

Hälsningar Jörgen
Jag förstår dej precis när jag ser bilderna på det belysta trädet. Ibland bara måste man stanna. Fina bilder från fallet och ibland inser man att det kan bli bättre vinklar från andra platser men är det för brant eller knöligt avstår jag numera för det mesta att klättra ner (men det finns undantag).
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-08 15:16
Tack Lena.

För tjugo år sedan hade jag säkerligen tagit mig ner, men klokheten kommet med åldern det heter det ju.

Hälsningar Jörgen
Ja, ett sådant träd är ett tillfälle man inte får missa! Det är ett vackert vattendrag jag ser i dina bilder, oavsett vinkeln. Jag har stött på branter jag inte gått ner för, går inte att ta hur stora risker som helst, men ibland går det att följa vattendragen i någon riktning och nå fallen på det sättet, lägre ned. Fina bilder!
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-08 15:19
Tack Stefan.

Det är en tanke att ta sig ner nedström och följa ån uppströms till fallet. Vet inte om det låter sig göras. Får undersöka saken vid något tillfälle.

Hälsningar Jörgen
Jag har varit vid Danska fall en gång och det var på hösten. Håller med om att det inte är lätt att fota, men det är trevligt ändå. Jag känner igen det där med bubblan! Jag fastnar mest för första bilden. Det är en snygg och väl sammanhållen komposition. Andra bilden visar hela fallet på ett utmärkt sätt.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-08 15:22
Tack Bjarne.

Absolut är den trevlig miljö och stirrar man sig inte blind på vattenfallet finns det mycket att upptäcka. Men med vattenfall är det lättare sagt en gjort. Tror att man måste besöka platsen så pass många gånger att man känner sig redo för andra motiv än fallet.

Hälsningar Jörgen