** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Förhoppning om norrsken

Busör

Tillsammans med några kamrater i fotoklubben hade jag begivit mig iväg norr om stan till en plats med förhoppningsfullt få ljusföroreningar. Så var inte fallet som synes. Vår förhoppning denna lite småkyliga afton, där termometern visade på - 7 grader, var att få se lite norrsken. Det var på gränsen att det var möjligt att få se något på våra sydliga breddgrader. Eftersom det mestadels är mulet och regnigt här gäller det att chansa lite när förhållande medger. Klär man sig bara varmt är några timmars väntan inget större bekymmer. 

#2

Busör

Månen var uppe och spred sitt milda sken. Inte helt lysande för lite astrofoto, men trivsamt ändå. Det blev inget norrsken den här novemberkvällen och tyvärr får jag väl säga i skrivandes stund sista dagarna i februari anno 2024 har det inte varit tillstymmelse till någon chans efter den här kvällen heller. Jag lever dock på hoppet. Mars kanske blir bättre.

TheInvisibleJackal 

Inlagt 2024-02-27 15:14 | Läst 230 ggr. | Permalink
Det är alltid skoj med äventyr och ibland är resan dit mer än halva nöjet. Ni gjorde ett försök och bilder blev det ändå utan norrskenet.
Svar från TheInvisibleJackal 2024-02-28 14:36
Tack Morgan.

Det var en chansning. Förutsättningar hade varit dagen före, men då hade ingen av oss någon möjlighet.

Hälsningar Jörgen
Det är ju bra att vara förberedd och känna till några platser om det skulle komma ner ett norrsken. Det är ju oftast några timmar som det rör sig om när det väl sker. Några appar kan ju vara bra att ha, SpaceWeatherLive är en som ger en månadsprognos och så kan man sätta ett larm i Aurora så man har något i närtid. Man brukar kunna följa norrskenet ganska bra i FB gruppen Norrsken också. När det inte är fullmåne så kan man ju i väntan på norrsken fotografera Vintergatan. Fina bilder det ser krispigt ut, hade nog varit fint utan måne
Svar från TheInvisibleJackal 2024-02-28 14:49
Tack Peter.

Det var en chansning. Förutsättningarna hade varit bättre dagen före, men ingen av oss hade möjlighet då. Enligt Aurora (som både jag och en fotokompis har) fanns det en liten chans den kvällen. SpaceWeaterLive (som vi också har) angav också att det skulle kunna finnas en liten chans. Och ja, vi chansade som sagt.

Jag är med i FB gruppen och har även läst Carl Bergstrands bok.

Platsen uppfattar jag är rätt ok med tanke på våra breddgrader. Lite störande ljus, men ändå överkomligt skulle jag tro.

Fullmånens förekomst var inte helt optimalt, men enligt Photopills skulle vi ha den i ryggen. Dock lyste den upp natthimlen rejält. Utan måne hade det varit en fin stjärnhimmel.

Hälsningar Jörgen