** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Sumpafallen

Sumpafallen

Vi lämnade vitsipporna och Bengtesgårds äng och for mot Sumpafallen. Ett naturreservat strax söder om Ullared. Genom reservatet rinner Högvadsån och vid vissa platser uppkommer forsar och smärre vattenfall. Jag besökte Sumpafallen första gången förra sommaren. För att komma till Högvadsån och fallen måsten man gå ner för ganska brant led något 100-tal meter. Och då kommer man bara ner till Högvadsån. Förra att sedan komma till forsarna och fallen måste man fortsätta uppströms längs med ån ett stycke. Förra året med den hälsporreproblematik jag då hade, var det en övermäktig uppgift. Ända sedan dess har jag velat återvända för att se närmare på forsar och fall.

#2

Sumpafallen

De första forsarna möter mig ett ha vandrat ett kort stycke längs med ån. 

#3

Sumpafallen

#4

Sumpafallen

#5

Sumpafallen

Ytterligare ett stycke finns det större och mer dramatiska forsar. Frågan är hur jag kan komma närmare eller snarare hur kan jag ta mig fram till en plats som kan ge mig en bättre utgångspunkt för mitt bildkomponerande. Jag föredrar att fotografera vattenfall och forsar lite mer underifrån. Här finns det inga möjligheter att ett säkert sätt komma till en plats som tillåter detta. Ibland är det bara så och då får man acceptera läget. 

#6

Sumpafallen

Ett annat knep, som jag själv använder mig ofta av är att byta objektiv och därmed skapa nya kompositionsförutsättningar. Således byter jag från 24 - 70 till min 100-400:a.

#7

Sumpafallen

#8

Sumpafallen

#9

Sumpafallen

#10

Sumpafallen

#11

Sumpafallen

#12

#13

Sumpafallen

Jag fortsätter min vandring längs med Högvadsån och kommer till ytterligare ett ställe där ån forsar fram tilltalande. Ett kort ögonblick leker jag med tanken på att ta mig ner till den kvarnstenslika stora stenen med ett hål i mitten. Skulle jag kunna ställa upp stativet där och samtidigt själv få plats. Kanske. Med blicken följer jag en tänkbar väg ner. Det skulle kunna gå. Frågan är bara om det värt ett försök. Tveksam till hela företaget blir det bara en tanke. Och jag tror nog att det får stanna därvid. 

#14

Sumpafallen

#15

Sumpafallen

#16

Sumpafallen

#17

Sumpafallen

Det sista fallet ligger en bit bortom de första tre och man tror nästan att ån har lugnat sig när det dyker upp. 

#18

Sumpafallen

#19

Sumpafallen

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-07-19 15:33 | Läst 494 ggr. | Permalink
Vattenfall är aldrig fel, gillar mest de intima, någonstans 9-11
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-25 15:21
Tack Peter!
Håller med dig om att det aldrig kan blev med vattenfall.

Hälsningar Jörgen
Jag är svag för forsande vatten, vilken häftig plats detta verkar vara och dina bilder är fina lockande.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-25 15:23
Tack Morgan.

Det är onekligen något väldigt fascinerande och lockande med forsande vatten. Jag dras till dem likt en fluga till en sockerbit.

Hälsningar Jörgen
Sumpafallen är en härlig plats med många möjligheter till olika utsnitt. Du har gjort många fina bilder här med fint ljus och härligt vattenslör.
HaD/Gunte..
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-25 15:25
Tack Gunte!

Är väldigt svag för forsande vatten.

Hälsningar Jörgen