Egentligen borde man inte lägga upp jpg-bilder direkt från kameran om man har tillgång till raw-filer.

Jag tänkte lägga upp lite jpg-bilder direkt från kameran, verkar kanske underligt eftersom bilderna blir oftast bättre från rawformatet, men jag är lite lat ibland. Har i helgen varit på ett barndop och fotograferat i en mörk kyrka. Som vanligt vill ljuset aldrig riktigt räcka till - man kämpar med långa slutartider och höga ISO, dessutom är min kamera inte så ung längre (betyder lite sämre ISO-egenskaper), annars är den rätt kry fortfarande. Rätt så funktionell kan man säga.

Bilderna från dopet har jag jobbat färdigt med och de blev inte så bra rent tekniskt och är ju av lite mer privat slag (och jag har inte frågat inblandade personer om de vill vara med på Fotosidan), så nu blir det bara två, och de bilderna är från idag. Tagna med en annan kamera. En är jpg från kameran.

En motorcykel:

Och några blommor:

Ibland så lyckas kameran även med jpg, är man dessutom lite klantig i PS/LR så kan slutresultatet t.o.m. bli sämre. Sedan kan man ju faktiskt efterbehandla en jpg-bild i PS/LR också, det gör jag ju alltid efter att ha kört den genom en rawkonverterare (och gjort lite ljusteringar där). Ja, jag vet att man helst ska efterbehandla i PS eget format.

Så här efteråt tror jag inte jag skulle kunna säga vilken av bilderna som är en rawfil från början.

 

/Tomas

 

 

 

Inlagt 2014-05-11 22:46 | Läst 1623 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Förstår inte riktigt ditt inägg, alla bilder du lägger upp är ju Jpeg!? Dessutom pratar du om barndop, men visar en bild från en motorcykel + ett blomster. Mvh, LO
Svar från TomasKronberg 2014-05-12 11:27
Fullt förståeligt att du inte förstår, det blev lite fel i formuleringen av rubriken. Det var mer en uppmaning till mig själv att använda rawfilerna i stället för jpg från kameran eftersom det nästan alltid blir bättre.

Naturligtvis är alla filer som jag lägger upp jpg-filer i slutänden.

Ja, jag var på barndop, men jag tyckte de bilderna var av mer privat natur - dessutom blev de lite brusiga eftersom det var mörkt och kameran inte är någon mörkerdemon (!).

Jag har ändrat lite i rubriken och texten på mitt inlägg för att göra det hela mindre oklart.

/T