Vackert vinterväder

Vackert vinterväder, men kallt. Var tvungen att ha kameran innanför jackan, fast det gick ju bra eftersom kameran är så liten.

Nästa dag var det en annan kamera och den var ännu mindre. Tänker inte säga vilken som är vilken, den som har lust kan ju gissa. Vad det nu skulle tjäna till. Är inte bilden det viktigaste? Jag har sett bilder av berömda (med all rätt) fotografer och det är inte alltid som den tekniska kvaliten är så bra, men vad fan gör det?

Skidspår. Tyvärr har jag inga skidor, brukade åka förr i tiden både på längden och tvären men numera blir det inte av.

Skillnaden i pris mellan dessa kameror är femsiffrigt. Är det värt det, eller är jag dum? Ja, jag vet att det ibland behövs speciell utrustning. Jag tror Bengan sa någon gång: ibland behöver man extra snökedjor, men oftast inte (fritt citerat ur minnet - kan vara något annat, men ni förstår liksom..?).

Men för vardagsfotografering?

Jag ångrar inte att jag köpte den dyrare kameran, den är sex år gammal och det känns inte som att jag behöver uppgradera... I så fall köper jag objektiv i stället. Å andra sidan har jag alla objektiv jag behöver... tror jag;-)

/T

Inlagt 2018-02-28 20:51 | Läst 684 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Lockande vinterbilder det där, särskilt den första. Undrar om inte den är en mobilbild, väldans bra skärpedjup och så ändå lite problem med att få himmelsfärgen rätt. Bara för att du frågar, jag gillar första bilden alldeles oavsett!/ Björn T
Svar från TomasKronberg 2018-02-28 22:08
Tack! Det är en mobilbild. När det gäller färgerna har jag ju dragit det genom PS, i original ser det inte riktigt ut så här. Hela bilden är liksom blåare då. Skärpedjupet hade nog blivit lika stort med den andra kameran eftersom det är ett 15 mm småbildsobjektiv. Ja, den här bilden är nog bäst av de två.

/T
Jag förstår liksom! :) Gillar mest den första bilden, för det e ett häftigt djup i den!
/B

Ps. Å det här med vansinnesnivå! (Å det kanske jag berättat om tidigare men här kommer det igen) Jag läste ordet i en tysk fototidning då man testade Leica och Zeiss RF-optik! Det va en skärpe och kvalitetsniva på de här objektiven man talade om! Onödig eller vansinnig nivå! :)
Svar från TomasKronberg 2018-02-28 22:14
Tack! Hoppas jag citerade dig någorlunda rätt..;-, om det var snökedjor eller något annat.

Det kanske är en onödig nivå. Den första bilden är en mobilbild och den tyckte ju både Björn och du bäst om - även jag faktiskt.

Den andra bilden tog jag lite för att se hur M9/Voigtländer 15mm klarade motljus med solen rätt in i kameran och snö och mörka trädstammar. Tror inte mobilen hade klarat det på samma sätt. Borde ha testat kanske. Det är då "snökedjorna" behövs liksom, när ljuset blir svårt.

Det gick faktiskt att få ut mer struktur i skuggorna än det här ur DNG-filen, men jag ville ha bilden ungefär så här. Alla bilder behöver inte se ut som testbilder i ett fotomagasin.

/T