Betraktelser från livets stig

Motjärnarna

Motjärnarna ligger en bit norr om byn. De har även gett namn till närmsta by, Motjärnshyttan.

Turen börjar på den gamla landsvägen mot Hagfors! Gamla tiders syn på vägdragning skiljer sig lite från idag. Inte ovanligt att landsvägen delar boningshus från uthus. Trafiktrycket var väl inte lika intensivt som idag och kanske var det trevligt att se lite rörelse ute i skogen.

Efter en bit in på landsvägen korsas den av gamla banvallen och den följer man för att så småningom komma till Motjärnarna. Det är en trevlig vandring med älven på ena sidan och skog samt mossar på den andra.

Lite fågel ser jag på min vandring, men det blir de vanligaste jag hinner med att fota. Sångsvanen som helt tagit över i mina trakter. Knölsvan var det väldigt längesedan jag såg. För 15 år sedan var det lite av sensation när man såg en sångsvan, så är inte fallet idag. Även tranor ser man mycket av. Nu går de oftast en och en så ruvningen är väl påbörjad. Inte speciellt skygga av sig, lyfter inte förrän man är bra nära.

Var dag sitter jag en stund och studerar björkdungen och fågellivet på tomten. Den svartvita Flugsnapparen vaktar noga sitt revir och har också fått sig en fruga.

Hanen har blivit så van vid mig så han kommer nära, vilket är en fördel då jag inte har ett så häftigt teleobjektiv. Har funderat på att skaffa en adapter!

Avslutar med en växtbild som visar att mossan blommar även i år!

Sköt om er!

Inlagt 2020-05-08 10:42 | Läst 699 ggr. | Permalink
Vacker skogsmiljö där, det är uppenbart! Ja, Sångsvanarna har verkligen ökat och intagit 'nya' sjöar att bo i.. Första gången jag såg en Sångsvan på bo var straxt norr om Jokkmokk för 40 år sen, nu kan jag se dom i Isbladskärret på Djurgården, 30 minuters cykling från mig! Och Tranor finns några få mil utanför stan. Däremot ser jag inga flugsnappare i mitt närområde tyvärr..
Hälsn!
Svar från yka 2020-05-08 20:01
Vet inte varför Sångsvanarna har ökat så i antal och blivit vanliga i så stora delar av Sverige. Idag saknar jag att inte få se Knölsvan också, de är lite mer majestätiska. Borde finnas plats för båda. Konstigt att du inte har Flugsnapparen i ditt område, det verkar annars vara ett eldorado för småfåglar med tanke på vad du visat här på sidan. Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Jättefina bilder:)
Svar från yka 2020-05-08 20:02
Roligt att du gillar dem! Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Värmland är ett hårt brukat landskap men det ser ut som du ändå har mycket vackert och fint skogslandskap omkring dig. Gillar den fina stugan, där skulle man kunna finna ro. Läste lite i Arne Blomgrens bok " Fåglar i Nordanskog "från 1958 härom kvällen. Där skriver han, Sångsvanen tillhör vårt lands fåtaligaste häckfåglar. På boplatsen har den rykte om sig att vara extremt skygg.
Sten
Svar från yka 2020-05-08 20:07
Det är ett skogslän till stor del och visst finns det stora områden som är kalavverkade. I mina trakter har det avverkats mycket under våren var man än rör sig, men det finns en del kvar. De riktigt gamla skogarna lyser dock med sin frånvaro, bara spillror kvar. Finns gott om torpstugor här i skogarna och de flesta är fritidshus. Det här torpet ligger väldigt fint och hade ett så vackert uthus. Svarade på Jans kommentar där jag undrar vad som bidragit till att Sångsvanarna har haft den utveckling de haft på senare tid. Jag vet inte! Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Hej ! Mycket fina bilder och bra text / mvh J-O
Svar från yka 2020-05-08 20:08
Trevligt att inlägget uppskattades! Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Fina bilder från landsbygden. Trana och flugsnappare är ju såklart också sevärda :). Hos mig är ju tranesäsongen extremt kort, har man tur så är det någon som rastar över en natt.

Känner igen det med den gamla landsvägen min mor kommer lite utanför Åmål och min far från mindre plats utanför Ulricehamn i närheten av Borås, för en 55-60 år sedan när vi var på besök i omgivningarna och hälsade på släktingar, så var det just det en gammal landsväg som det körde några bilar per dag och oftast visste de vilka som passerade som grisarKnut etc. Fast det hände en hel del, var i omgivningarna för en 25-30 år sedan och då var vägen breddad och omgjort och med en hel annan trafikintensitet.
Svar från yka 2020-05-08 20:14
"Ingenting är längre som förut...." Ja saker förändras! När det gäller vägen till Hagfors valde man att bygga en helt ny väg, så på den gamla kommer i princip inga bilar. Känner igen mig från din beskrivning av trafiken under barndomen. Hur man kände igen personerna som passerade. Någon Grisarknut passerade dock inte där jag befann mig! Visst är våra vanliga fågelarter sevärda, men det är häftigt att se något nytt och ovanligt också. Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Fina naturbilder!
Svar från yka 2020-05-08 20:15
Uppskattas att du tyckte om dem! Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Hejsan Yvonne.
Vägen mellan huvudbyggnaden och ladorna ses också här i DK. Det kan också var med något större vägar än den du visar här.
Jag gillar verkligen den bilden, med fin komposition och vackert ljus. Jag har aldrig sett blommande mossa tidigare - super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från yka 2020-05-08 20:19
Det var en fin och mycket välskött torpstuga och speciellt med vägen som passerar. Vägen är gammal och används inte idag, förutom de som skall till sina hus, som idag är fritidshus. Mossorna blommar här nu och de är roliga att fotografera tycker jag. Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Ser ut att vara sådär vidunderligt vackert och bilderna är jättefina. En fin dag också. Min mamma kom från Värmland, Sunnemo, och mina morföräldrar bodde senare i Deje, där var jag alltid på somrarna i början av 50-talet, så jag känner lite igen mig i trakterna, hälsningar/ Björn
Svar från yka 2020-05-08 20:22
Det var en vacker vandring i fint väder. Vederkvickande! Förstår om du känner igen miljön, det är bara två mil till Sunnemo över höjderna från mig. Det är mycket vackert i Sunnemo, lite mer öppet än här, med sluttningarna ned mot sjön. Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Så otroligt vackert det är i din hemmiljö, speciellt de spegelblanka tjärnarna. Kul med flugsnapparna, jag väntar fortfarande på att de ska komma till oss.
Hälsningar Lena
Svar från yka 2020-05-08 20:33
Lätt att bli hemmablind! Ibland saknar jag det öppna landskapet, men ser det vackra omkring mig också. Det är vid sjöarna/tjärnarna och uppe på höjderna som ögat når långt. Jag är en skogsmänniska så skogen skulle jag ändå inte kunna vara utan. Man kan ju resa för att se andra miljöer men man är begränsad i dessa Coronatider. Bara att hoppas att reserestriktionerna försvinner. Har fått för mig att du inte bor så långt upp i landet så Flugsnapparen borde landa hos dig snart. Den har varit här i snart en vecka. Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Det är så fina/granna bilder här och intressant läsning också :)
Att det kan bli så ang svanarna. Men sångsvanen är ju lite extra vacker tycker jag :)

trevlig helg och fin blogg!
Svar från yka 2020-05-08 20:43
Vet inte vad som lett till Sångsvanarnas ändrade beteende och utbredning! Har inte letat svar heller bara konstaterat förändringen. De är vackra, men kan sakna att aldrig se en Knölsvan i trakterna. Tack för din kommentar och ha en fin helg du också!
Härliga bilder! Då vet jag var du bor, har åkt förbi Motjärnshyttan. Jag har en moster i Munkfors, inte alltför långt bort. Mina favoriter är tredje bilden med den härliga speglingen och den mycket vackra bilden på mossan sist i samlingen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från yka 2020-05-08 20:48
Fågelvägen är det bara fyra mil till Munkfors från mig. Åker med mina hundar till Mjönäs som ligger i Munkfors när jag behöver uppsöka veterinär, men då får jag åka runt om Hagfors, eftersom skogsvägen över till Munkfors oftast inte är körbar. Tack för din kommentar och ha en fin helg!
Väldigt fina bilder! En trevlig natur du har där.

MvH
Johnny