Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Amerikansk fotopionjär på Kulturhuset

Amerikansk fotopionjär på Kulturhuset

Magnolia Blossom 1925 © Imogen Cunningham Trust

 

Imogen Cunningham är en av pionjärerna inom det amerikanska 1900-talsfotografiet. Nu visas närmare 200 av hennes verk på Kulturhuset i Stockholm.

Imogen Cunningham (1883-1976) har inspirerat flera generationer av fotografer, bland annat Sally Mann och Robert Mapplethorpe. Kulturhusets utställning omfattar närmare 200 verk och spänner över 70 års konstnärskap. Det är den första större utställningen av Cunninghams fotografier i Sverige.

Porträtt, nakenbilder, växtformationer, gator, arkitektur och experimentella dubbelexponeringar finns representerade. Utställningen inkluderar även några äldre och mer sällsynta fotografier.


Phoenix Recumbent 1968 © Imogen Cunningham Trust

Utställningsproducenten Estelle af Malmborg säger så här om bilderna:
– Imogen Cunningham är en av de verkliga visionärerna inom 1900-talsfotografiet och har med sina lekfulla, experimentella bilder  inspirerat senare generationers fotografer och konstnärer. Trots detta är hon förvånansvärt okänd i Sverige. Vi tycker att det är roligt att kunna presentera en kvinnlig pionjär som fotograferade livet runt omkring sig i alla dess former och försörjde sig som porträttfotograf fram till sin död vid 93 års ålder.”

Utställningen visas i Galleri 3 mellan den 24 maj och 8 september. Fri entré.



Publicerad 2013-05-23.

15 Kommentarer

Christer Törnkvist 2013-05-23 19:44  
Måste se. Håller med om att orginal printarna är att föredra. Har blivit besviken att se kopior på Fotografiska vid några tillfällen.
stefohl 2013-05-25 16:03  
På de utställningar jag har sett av hennes bilder, där har det inte varit original printar, alltså vintageprintar, utan printarna har varit gjorda av hennes son Rondal Partridge långt senare.
avslutad130917 2013-05-25 19:34
Fick just mail från Claes Gabrielsson och han bekräftar att det är original kopior. Var själv där i dag och kan bekräfta att detta är årets fotoutställning.
stefohl 2013-05-26 10:28
Att det är årets utställning kan jag säkert tro, jag kommer ihåg hur starkt intryck hennes bilder gjorde när jag såg dem första gången på Camera Obscura. Kan det varit 1980?

Men då var det nygjorda silvergelatin printar gjorda av Rondal Partridge. Jag har sett hennes bilder vid ett par senare tillfällen, men även då har har det varit silvergelatin printar gjorda av hennes son. Så därför undrar jag om det verkligen är vintage printar = original printar.
avslutad130917 2013-05-26 10:35
Stefan det var 1982 och jag såg utställningen för att studsa tillbaka in en gång till. Det var den dära känslan som Howard Greenberg beskriver så här "t’s the magic of photography when the right picture printed the right way just grabs you.”

Claes träffade Ron i går tillsammans med curatorn och fick allt bekräftat så tag för er.
stefohl 2013-05-26 10:44
Claes berättelse om hur det fungerade en gång i tiden på Fotograficentrum Örebro är ju helt underbar. Hur ett litet galleri i en liten stad i Sverige kunde visa stora stjärnor. Jag kommer också ihåg att hennes bilder kostade några tusenlappar då.
avslutad130917 2013-05-26 11:39
Pendlade under två år i början av åttiotalet mellan Uppsala och Örebro och var aktiv i FC där. Ett fantastiskt gäng, som odlade ett rikt kontakt nät. Men det var andra tider, nu var kulturhuset tvungna att bygga om och klimat anpassa galleri tre för att få Cunningham.
avslutad130917 2013-05-27 09:09
En rättelse, det var Cunninghams barnbarn Meg och inte hennes son, Claes Gabrielson träffade.
stefohl 2013-06-02 16:17
Nu har jag äntligen varit och sett utställningen och det är ju verkligen en imponerande sammanställning av hennes bilder som visas på Kulturhuset. Och mycket var ju verkligen vintage printar, men en hel del var också gjorda långt senare. Bra att Kulturhuset verkligen skriver ut detta.
Sabud 2013-05-26 18:38  
Var där i dag och blev överraskad av hur omfattande utställningen är. Den är verkligen stor med fotografi som spänner över en lång period. Många foton är i det mindre formatet men vilken kvalitet. Jag börjar gilla mindre format mer och mer faktiskt;) Beträffande kvalitet finns här genomgående originalprintar i gelatinsilver och ett och annat palladium/platinum samt gummitryck. Så utställningen kan varmt rekommenderas och den är gratis;)

/Stephan
Måns H 2013-06-03 01:14  
Inspirerande bilder tyckte jag. Cunningham verkade för det mesta inte bry sig om kompositionsregler varken för att följa dem eller bryta mot dem utan plåtade / kopierade som hon ville själv.

Flärdfri hängning också, fin balans mellan överblick och närhet. Som framgår av inläggen ovan så står det angivet vilka förstoringar/kopior som är från tiden.

(Språkbruket verkar ha ändrats sen det digitala tog över. Inte hette det väl "utskrift" om att ta kontaktkopior eller använda förstoringsapparat för att framställa bilder på det som då var vanligt fotopapper.)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS