Annons
Artiklar > FS-medlem med i brittisk utställning om regnskogen

FS-medlem med i brittisk utställning om regnskogen

Visa bildspel

Kölnäbbad tukan (keel-billed toucan), La Selva. Foto: Leif Jönsson

 

Röd ara (scarlet macaw), Carara National Park. Foto: Leif Jönsson

 

Kelvingrove Art Gallery and Museum i Glasgow höll en tävling inför sin utställning om livet i regnskogen. Fotografer ombads ladda upp bilder till museets Flickr. Fotosidan-medlemmen Leif Jönsson blev kontaktad personligen, och nu finns två av hans bilder i museets utställning.

Hur kändes det när det när museet hörde av sig och ville att du skulle ladda upp dina bilder till tävlingen?
− När jag fick frågan från dem i juli förra året lät det inledningsvis som en vanlig Flickr-grupp som ville jag skulle ladda upp bilderna dit. Jag tog egentligen inte det där med tävling på riktigt allvar, utan laddade upp de av mina bilder de hade valt ut till gruppen och tänkte inte så mycket mer på det just då än som en kul grej.

Hur reagerade du när det stod klart att två av dina bilder kommit med i utställningen?
− Oj! Det var nog första tanken. Nästa tanke var något i stil med "men det där är ju inga speciella bilder, varför kom de med i utställningen?". Sedan började det så smått att sjunka in, speciellt när jag insåg att det faktiskt rör sig om ett så pass stort brittiskt museum.

Har du ställt ut på ett så stort ställe förut?
− Nej, jag har inte gjort någon utställning tidigare, undantaget några canvas som hänger på mitt kontor.

Hur länge har du hållit på med naturfoto?
Jag har alltid varit intresserad av naturfoto så länge jag fotat, men intresset tog fart på riktigt i samband med en veckolång kryssning längs Rio Negro i brasilianska Amazonas regnskog 2007. Sedan dess har jag nästan uteslutande fotat djur och natur.

Vad är det i det som lockar och inspirerar dig?
− Jag gillar att vistas ute i naturen, den ger en energikick till mig. När jag är utomlands handlar det om att i verkligheten få uppleva den på många sätt hotade natur som visas på TV och går att läsa om i böcker. Bara ljuden, fuktigheten och dunklet i till exempel en regnskog måste upplevas. Djurens läten är ofta unika för oss svenskar, som en Indris rop (indri är en lemurart på Madagaskar) eller Axishjortens varningsläte när en tiger närmar sig. Att i den upplevelsen kanske lyckas få bilder i ett magiskt ljus på en vardagshändelse i naturen som kanske är främmande för oss här hemma är en kick.

Vilka är dina tre bästa tips till den som vill fota natur?
− Läs på i förväg om det område du ska besöka. Oavsett om det är naturen runt knuten hemma eller i Amazonas, så får du ett större utbyte om du vet ungefär vad du har att vänta dig ute i fält. Är du på en resa är guider och spårare ovärderliga när det gäller att hitta djuren.

− Glöm inte bort att ibland koppla av fotograferandet och njuta av stunden i naturen. Får du inga bra bilder idag har du alltid med dig naturupplevelsen hem. Det är ingen djurpark du är i och du är i naturen helt på djurens egna villkor.

− Var inte rädd för att använda din utrustning i oländig miljö eller dåligt väder, men tänk på hur du använder den. Skydda den mot damm och regn när du inte fotograferar. En packpåse att trä över kameran eller dagsryggsäck fungerar bra som skydd.



Publicerad 2013-07-24.

1 Kommentarer

Tomasz 2013-07-25 17:02  
Vad roligt, grattis Leif!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS