Annons
Artiklar > Adobe uppdaterar Photoshop – Firefly allt mer avancerat

Adobe uppdaterar Photoshop – Firefly allt mer avancerat

Adobes AI-motor Firefly blir allt mer avancerad i en betaversion.

Adobe har uppdaterat sin AI-motor i Photoshop. Just nu är de flesta nya funktioner som kom i tisdags i beta-stadiet, men en fullständig version ska släppas senare i år.

Den uppdaterade versionen är mer avancerad än tidigare Generative Fill. Generative Expand och Generate Image. Man får fler alternativ, det är enklare att påverka bilder selektivt 

Även Enhance Detail ska var effektivare än tidigare.

Adjustment Brush, som tidigare fanns i Lightroom och Adobe Camera Raw, finns nu även i Photoshop. Adjustment Presets låter användaren snabbt växla mellan olika alternativ som föreslås av photoshop. De kan även sparas som olika presets.

Den förbättrade browsern för fonter ger tillgång till över 25 000 olika fonter i molnet.Publicerad 2024-04-24.

8 Kommentarer

Benganbus 2024-04-25 11:45  
Man kan ju kanske undra, ursäkta, om det här är den nya fotografin?
janc 2024-04-25 20:14
Kanske snarare något som kan ses som det nya superrealistiska måleriet ❓
Sten-Åke Sändh 2024-05-25 19:15
Ja vad ska man egentligen kalla det? Det har ju inte nödvändigtvis något med foto att göra men det är väl ändå en form av komposition. För det är ju fortfarande en människa som skapat bilden.

Wiki:
"Komposition är konsten att skriva musik. Detta kan betyda flera saker, men avser i allmänhet att på något sätt planera och nedteckna vissa förutbestämda aspekter av ett musikaliskt flöde. Man kan skilja kompositionen från improvisationen, som inte är planerad i förväg. Komposition syftar till att skapa melodier och notskrift med instruktioner till musiker genom handskrift eller numera speciella datorprogram via olika slags vedertagna symbolsystem. Vissa personer skriver musik genom att provspela melodier på ett piano, en gitarr eller annat instrument, medan andra skriver likt en författare direkt vid ett skrivbord utan användning av instrument."

I Photoshop skriver man ju inte musik direkt men det finns faktiskt vissa likheter med att "skriva musik" i ett datorprogram och att via en "prompt" instruera ett annat datorprogram att generera bilder utifrån en given text, vare sig detta handlar om att skapa lager med generativ AI som overlayer på fotografiska bilder eller skapa hela bilder med generativ AI.

En del fotografer är ju rätt upprörda över vad som sker nu men jag kan inte alls påminna mig att det var samma upprördheter som nu med bilderna som det var en gång på säg 90-talet när folk började göra musik med hjälp av sequencerprogram med Atari ST-datorerna (som ju blev populära då de hade inbyggda MIDI-kontakter för att ansluta syntar till direkt eller senare till Apple-datorer.
Sten-Åke Sändh 2024-04-25 12:07  
Men har Photoshop någonsin varit enbart fotografi?
Tony Johansson 2024-04-25 17:53  
Är det "fotografi" !?
janc 2024-04-25 19:38
Nja, det är väl ett bildmontage? I exemplet ser det ut att vara baserat på fotografier men då förutsätter jag att bibilden och halsbandet är
fotografier och inte i sin tur AI genererade..
janc 2024-04-25 20:00
...vilket när jag tittar på videon i inlägget uppenbarligen var fel
janc 2024-04-25 20:10  
Videon visar väl för vilken typ av bilder detta är ett bra verktyg. Slutsatsen för mig som betraktare är att jag framöver måste vara mycket försiktigare med att dra slusarser eller göra tolkningar som bygger på att det jag ser har utspelats framför en kamera i de fall jag inte har information om bildens tillkomst.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS