Annons
Artiklar > Prisad för bok om Nordens nattdjur

Prisad för bok om Nordens nattdjur

Visa bildspel

Foto: Felix Heintzenberg

 

Foto: Felix Heintzenberg

 

Foto: Felix Heintzenberg

 

Priset Årets pandabok 2014 gick i år till Felix Heintzenberg och hans bok Nordiska nätter  djurliv mellan skymning och gryning.
 Jag har knappt sett solen på hela sommaren.

Felix Heintzenberg har fotograferat natur i 27 år. I måndags fick han priset Årets pandabok 2014 för sin bok Nordiska nätter − djurliv mellan skymning och gryning.

 Det var förstås en stor glädje att få uppskattning för det mångåriga arbetet som jag passionerat har jobbat med större delen av mitt liv. I dag har vi många duktiga naturfotografer och att Världsnaturfonden valde just min bok är jag mycket glad över och tacksam för, säger han. 

Arbetet med boken började med att Felix Heintzenberg jobbade mycket med ugglor  som fotograf, men också som ringmärkare. I det arbetet kom han i kontakt med många andra nattaktiva djur, och det fick hans nyfikenhet att vakna till liv. 

 Fladdermöss blev den ultimata utmaningen och när jag började lyckas med helt unika bilder på flygande fladdermöss var idén till boken Nordiska nätter nästan klar.

Fotografierna i boken är tagna under se senaste fem åren. Åren 2012 och 2013 var mest intensiva. Allt fokus las på boken.

 Jag fotograferade under nätterna och jobbade med text och layout vid datorn på dagen.

Felix Heintzenberg ville varia bilderna i boken så mycket som möjligt. Han har arbetat mycket med perspektivförskjutningar och variation av ljuset. Han älskar motljus och det subtila i fotografier. En av hans favoritbilder i boken är den på en strömstare bland snö och is.

 Bilden är en minimalistisk tolkning av strömstarens hårda vinterliv. Den tog mig 6 timmar i minus 20 grader, men det var värt det.

När han fick beskedet om att hans bok vunnit pris var han säker på att det skulle medföra stora förändringar -- både för 2013 men också för hans karriär som naturfotograf. I dag jobbar han tillfälligt på heltid med naturfoto, men är inte säker på att den förändringen kommer bestå. 

 Foto och särskilt naturfoto är i dag en tuff marknad och det gäller att hitta vägar att försörja sig både på kort och lång sikt. Steget till att bli professionell fotograf tog jag efter beskedet om Årets pandabok.

Fram till jul är det bokförsäljning och föreläsningar som gäller. På Domkyrkoforum i Lund är det boksläpp 31 oktober, och Felix Heintzenberg kommer givetvis vara på plats.

 Vi håller på från 17.00 till 21.00. Boken kommer finnas till försäljning, jag ställer ut bilder och håller två föreläsningar.

Under 2014 kommer han hålla workshops -- en för björnfoto i Finland och en för fladdermöss i Skåne. Men först, strax efter nyår när bokförsäljningen trappats av, ska Felix Heintzenberg resa söderut för att ladda upp batterierna.

 På grund av det intensiva och spännande arbete med boken har jag knappt solen under hela sommaren, trots att alla pratar om att det var en fantastisk sommar, och jag längtar efter en ledig vecka med min familj. Sen är en del andra och mycket mer omfattande foto- och bokprojekt påbörjade, men vad de handlar om är än så länge hemligt.



Publicerad 2013-10-25.

8 Kommentarer

niclasforsberg 2013-10-25 15:04  
Underbart.
Har väntat ett kvalitativt projektresultat av Felix ända sedan jag för flera ås sedan blev övertygad av några bilder han visade upp här på fs.
GRATTIS och välkommet:)
MVH Niclas Forsberg
Birdman 2013-10-25 21:45
Då verkar det som du missat boken Naturpärlor i Skåne som kom 2012 ;-)
niclasforsberg 2013-10-26 16:01
Skåne är liksom inte riktigt en del av landet jag känner och titeln hade inte gjort mig direkt nyfiken heller om jag skall vara ärlig:)
Måste kollas in.
Tack för tipset.
MVH Niclas Forsberg
Arne Bivrin 2013-10-25 15:23  
Oj, vad spännande! Den boken ska införskaffas.
Grattis Felix!
LennyJ 2013-10-25 17:13  
Ett stort grattis!
MikSwe 2013-10-25 20:31  
Det här ska bli spännande att ta del av. Jag har hört en del om Felix och sett en del kungsfiskar bilder och de var grymma. Det ger också en fingervisning om hur mycket arbete som krävs för att producera en kvalitativ bok, så stort grattis till Felix.
AnnaTrollet 2013-10-25 21:30  
Fantastiskt roligt! Gratulerar till ett välförtjänt pris! Det ser ruggigt bra ut, en bok jag tänker införskaffa snarast.
Mvh Anna Ulmestrand
falke 2013-10-31 16:54  
Stort Grattis, Felix!

Ända sedan dina kungfiskarbilder har jag förstått att du skulle gå långt.
Jag vet hur noga du var med dina förberedelser för att kunna fota kungsfiskare i flykten och kan ana att det var en bra övning för fladdermössen.

Mvh/Bengt Falke
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS