Annons
Artiklar > 1300 kameror på auktion i Helsingborg

1300 kameror på auktion i Helsingborg

Berth Ingelsson har inte längre plats sin kamerasamling på 1176 kameror. På söndag säljs hans samling tillsammans med dryga hundratalet andra kameror och en mängd tillbehör på Helsingborgs Auktionsverk.

– Jag satsar på mitt telefonmuseum istället. Jag får specialisera mig på telefoner, berättar Berth Ingelsson när han sliter på Helsingborgs Auktionsverk med att packa upp alla kameror och fototillbehör som ska säljas.

En av prylarna är en förstoringsapparat med fem lampor. Här finns också smalfilmskameror, projektorer och några laterna magica som inte räknas in bland de 1176 kamerorna i katalogen.

– Men jag har bara en Leica. Det är en specialmodell för mikroskopfotografering. Det finns mer Hasselblad och Rolleiflex.

Mest sällsynt är Berths Wilca. Den konstruerades av Erik Wilkensson från Helsingborg och producerades mellan 1960-61. Det gjordes inte mer än cirka 200 exemplar.

Andra intressanta objekt är några stereokameror och ett tusental stereofotografier.

På eftermiddagen torsdagen den 4 oktober publiceras auktionskatalogen på Helsingborgs Auktionsverks webbplats.



Publicerad 2013-10-02.

6 Kommentarer

fotomojje 2013-10-02 18:05  
Gammal fin Träkamera. Hoppas kamerorna hittar nya användare så de inte bara står och samlar damm.
wilhelm.ohman 2013-10-02 19:18  
Vilken tur att man bor i Helsingborg! :)
Nikkonny 2013-10-02 21:44  
"Andra intressanta objektiv är några stereokameror " en liten rolig felskrivning i sammanhanget.
Lätt att tappa fokus när man ser så många kameror framför sig...
Hembygdsfotografen 2013-10-02 22:21  
Vilken tur att man inte bor i Helsingborg!

/krister
Mesch 2013-10-04 09:50
Precis, det kunde ju bli dyrt annars :-D
fotomojje 2013-10-04 19:17  
Jag var inne och tittade på kamerorna via Internet och måste säga att jag blev lite smått besviken, det var endast en Hasselbladare och en Leica M eller om det var två. Skicket på dessa såg inte så kul ut. Sedan var det mycket 50-60 talskameror som inte är värda så mycket som säljs i små backar. Kanske kul för de som vill börja samla, men jag tycker det känns som de finaste kamerorna har "stannat" hemma. Trodde nog att det skulle vara lite mer 1800-talskameror, inte bara de två resekamerorna utan mer i stil med den som visas här, det verkar bara vara den som säljs. Sedan finns det en massa tvåögda spegelreflex, jag som aldrig varit så förtjust i dem tycker att det är lite blassé. Självklart är det många fina kameror i auktionen, men det är inte de kamerorna som jag trodde skulle finnas där. Vilka kameror trodde jag då. Jo, lite mer 1800-tal, lite mer fieldkameror, lite mer bänkkameror, lite mer Leica M, Leica R, lite mer Hasselblad, han hade en flygkamera utan objektiv. Nej, detta är nog lite utrensning av lite mer vanliga kameror tycker jag. Eller också är man för blassé och har sett för mycket helt enkelt. Men det är imponerande att han samlat på sig så mycket.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS