Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > iStockphoto väntar miljardinkomst

iStockphoto väntar miljardinkomst

Det går bra för iStockphoto, världens ledande royaltyfria bildbyrå - sedan Getty Images köpte bildbyrån i februari 2006 har intäkten ökat från 23 miljoner till 200 miljoner dollar.

iStockphoto är världens ledande royaltyfria bildbyrå med miljontals bilder, illustrationer, video- och ljudklipp med startpris från en dollar, cirka 7 svenska kronor.

Getty Images köpte bildbyrån i februari 2006 för 50 miljoner dollar och hade en samma år en intäkt på 23 miljoner dollar, året senare ökade summan till 72 miljoner, 2008 blev intäkten runt 150 miljoner dollar och i år räknar iStockphoto med 200 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder svenska kronor.

iStockphoto tror att den stora ökningen beror på att intresset för billiga bilder har ökat kraftigt. Målet är dock att få kunderna att klättra upp på stegen och satsa på lite dyrare bilder och har därför startat Vetta-kollektionen där man kan köpa bildbyråns exklusiva bilder med startpris från 20 dollar.

Fotosidan.se har tidigare skrivit om den danska fotografen Yuri Arcurs som är en av de fotografer över hela världen som säljer bäst via mickrostock-byråer. Enligt microstockdiaries.com tjänar han cirka 25 000 dollar varje månad på sin bildförsäljning. Se hur mycket de andra toppfotografer säljer här.

Källa: Techcrunch

Publicerad 2009-07-19.

5 Kommentarer

steelth 2009-07-19 18:43  
Blandas inte termerna omsättning och vinst lite väl friskt här?
snabb kamera 2009-07-20 16:04  
Förvisso går det bra för iStockphoto men.....: att få accept på bilder där för FOTOGRAFER är desto svårare ( för att inte säga nästan helt omöjligt ).

Vet inte hur många försök jag har gjort där med alla möjliga varierande bilder men ALDRIG fått in några där? Har som sagt givit upp för länge sen - och kräsna är väl bara förnamnet????
JonasII 2009-07-20 20:44  
Felet många amatörer gör (vilket leder till rejections) är att de försöker skicka upp bilder de redan tagit.
Stockfoto är väldigt avvikande från konstfoto och man gör bäst om man skapar nya bilder för just det ändamål man tänkt sig innan man laddar upp. Istock skiter fullständigt i hur attraktivt objektet är i fotosammanhang, hur svårt det var att ta bilden, hur ovanligt motivet är, osv. De vill ha bilder som säljer, en bild på en telefon säljer bättre än en bild på en bäver.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS