Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Ny bildstabilisering från Canon

Ny bildstabilisering från Canon

Det nya bildstabiliseringstekniken IS Hybrid klarar både roterande och linjär rörelseoskärpa.
Canon har utvecklat en ny teknik för bildstabilisering som ska klara både linjär och roterande rörelseoskärpa. Inom kort kommer det nya IS-systemet att lanseras i Canons produkter.

Den nya tekniken kallas "Hybrid Image Stabilizer" och är världens första optiska bildstabilisering för två olika typer av skakningar. Hybrid innebär att systemet klarar av rörelseoskärpa vid både rotation av kameran och de som uppstår när kameran rörs linjärt.

Canon meddelar att inom kort presentera nya produkter som kommer att innehålla Hybrid IS och planen är att tekniken ska finnas i ett flertal produkter i framtiden.

Källa: Dpreview.com.

Publicerad 2009-07-23.

12 Kommentarer

Chasid 2009-07-23 16:00  
Det verkar luta åt en s.k. kovändning gällande inbyggt IS i kamerahusen från Canon :)
//Chasid
Christoffer Wallstenius 2009-07-23 16:18  
Hmm, säker på det? Det står ju faktiskt "optiska bildstabilisering..." och man brukar väl inte benämna "sensorskakare" som "optisk bildstabilisering".

Å andra sidan har jag lite svårt att förstå hur man skulle kunna kompensera för rotation genom att flytta någon/några linser i objektivet.

Är det jag som felaktigt har antagit att "optisk bildstabilisering" betyder att stabiliseringen sitter i optiken?
pallep 2009-07-23 16:26  
Systemet är för objektiv enligt källan.
masterpower 2009-07-23 16:58  
Tror inte att Canon har för avsikt att tillverka kamerahus med inbyggt IS .... eftersom det krockar med deras värsting gluggar som då har IS!

Man tycker att det är en självklarhet att IS ska finnas i samtliga kameramodeller men så resonerar inte stortillverkarna tyvärr ... :(
quarc 2009-07-23 18:56  
Blir väl en bra affär, alla med IS objektiv måste nu köpa nya och förbättrade...
Christoffer Wallstenius 2009-07-23 20:03  
Jag förstår inte heller riktigt canons motvilja mot att utrusta husen med IS. Snarare borde det ju kunna bli ett försäljningsargument! "Med IS i optik och kamerahus kan du handhålla i upp till 5 steg längre slutartid!"

Frågan är väl dock om det går att kombinera IS i optik och hus på ett bra sätt, eller om den ena skulle vara tvungen att vara helt avstängd.
seitoho 2009-07-23 20:45  
Det är väl troligen i första hand för andra kameror än systemkameror. Kanske sitter i en kommande G11 t ex.
Kanske även för deras videokameror.

//TH
paco 2009-07-24 00:32  
Jag gissar att det är i första hand för objektiven till Canons systemkameror, men jag går bara på vad Canon själva skriver.
snaxalig 2009-07-26 16:58  
Ja, enligt Canon själva så kommer den här nya bildstabiliseringen finnas i objektiv: "The technology will be incorporated in an interchangeable SLR camera lens planned for commercial release before the end of 2009." Alltså inte inuti något kamerahus.
FlyerOne 2009-07-28 03:52  
Tror inte heller att Canon kommer att implementera AS i kamerahusen i första taget, tyvärr.

Christopher, det är visserligen obegripligt från användarnas perspektiv att inte Canon (och Nikon) för längesedan har infört AntiSkak även i kamerahusen, men ifall du tittar på det hela strikt ur Canons eget perspektiv, så har de ett starkt intresse av att inte göra det. Nu kan de ju plocka ut beydligt mer stålar från sina användare... Ex. Canons 70-200 mm-gluggar - där kostar den ljussvagare 4,0 6.000 kr mer med stabilisering än utan, och den ljussTror inte heller att Canon kommer att implemenera AS i kamerahusen i första taget, tyvärr.

Christopher, det är visserligen obegripligt från användarnas perspektiv att inte Canon (och Nikon) för längesedan har infört AntiSkak även i kamerahusen, men ifall du tittar på det hela strikt ur Canons eget perspektiv, så har de ett starkt eget intresse av att inte göra det. Nu kan de ju plocka ut beydligt mer stålar från sina användare. Ex. Canons 70-200 mm - där kostar den ljussvagare 4,0-gluggen 6.000 kr mer med stabilisering än utan, och den ljusstarkare 2,8:an hela 8.000 kr mer. Från de illverkare som satsat på AS går de ju att få kamerahus med stabilisering plus kit-objekiv för mindre än denna extrakkostnad!

Sedan har ju Canons IS-objektiv hittills kommit i sex versioner, och nu den sjunde. Hela tiden en jämn sröm av kosing till Canon från de användare som vill ligga på topp, medan .ex. Sony-användare får superba bilder med över 20 år gamla klassiska Minolta-objekiv, vilka automatiskt uppdateras till senaste AntiSkak-versionen så fort de uppdaerar till e senare kamerahus, vilket folk ju gör mer eller mindre hela tiden!

Tänk nu tanken: VAD skulle behövas för att Canon frivilligt (eller snarare - tvingas till) skulle lämna ifrån sig denna kassako, och ge sina användare AS i huset?

Mins två saker, eller hur?
FlyerOne 2009-07-28 03:52  
Tror inte heller att Canon kommer att implementera AS i kamerahusen i första taget, tyvärr.

Christopher, det är visserligen obegripligt från användarnas perspektiv att inte Canon (och Nikon) för längesedan har infört AntiSkak även i kamerahusen, men ifall du tittar på det hela strikt ur Canons eget perspektiv, så har de ett starkt eget intresse av att inte göra det. Nu kan de ju plocka ut beydligt mer stålar från sina användare. Ex. Canons 70-200 mm - där kostar den ljussvagare 4,0-gluggen 6.000 kr mer med stabilisering än utan, och den ljusstarkare 2,8:an hela 8.000 kr mer. Från de tillverkare som satsat på AS går det ju att få både kamerahus med stabilisering samt kit-objekiv för mindre än denna extrakkostnad!

Sedan har ju Canons IS-objektiv hittills kommit i sex versioner, och nu den sjunde. Hela tiden en jämn ström av kosing till Canon från de användare som vill ligga på topp, medan .ex. Sony-användare får superba bilder med över 20 år gamla klassiska Minolta-objekiv, vilka automatiskt uppdateras till senaste AntiSkak-versionen så fort de uppdaterar till ett senare kamerahus, vilket folk ju gör mer eller mindre hela tiden!

Tänk nu tanken: VAD skulle behövas för att Canon frivilligt skulle (eller snarare - tvingas till att) lämna ifrån sig denna kassako, och ge sina användare AS i huset?

Minst två saker, eller hur?
FlyerOne 2009-07-29 00:05  
Christoffer, du undrar också:
"Frågan är väl dock om det går att kombinera IS i optik och AS i hus på ett bra sätt, eller om den ena skulle vara tvungen att vara helt avstängd?"

Detta handlar om att koppla in två reglersysem samtidigt, vilket går utmärkt ifall de kan kopplas i serie. När det gäller optisk plus sensor-stabiliserig så kommer de att bli parallell-kopplade, vilket innebär att endast ett system kan vara inkopplat i taget. Kopplas båda in kommer BÅDA att antiskaka med rätt amplitud, men resulatet blir då överkorrigering, eftersom antiskakningen kommer att bli dubbelt så stor som den skulle vara. Således återintroduceras den ursprungliga skakningen igen, fast nu i motsatt fas. Vilket givetvis inte alls är vad man vill ha!

Annorlunda blir det ifall man kombinerar sensor-stabilisering med digital stabilisering av lämplig typ. Där är det möjligt att få två seriekopplade system, där det digitala systemet får en ganska liten skakning att stabilisera. Då kan noggrannheten iställett ökas, och på så sätt kommer det att kunna gå att få mer än de 4-5 stegs stabilisering som är gränsen med befintlg teknik.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS