Annons

Proffsfoto

Artiklar > Profoto Pro-D3 – en extra tålig arbetshäst

Profoto Pro-D3 – en extra tålig arbetshäst

Profoto har konstruerat en ny serie kompakta studioblixtar (monolights) som är anpassade för fotografer som tar många bilder varje dag och behöver extra pålitliga blixtar. Det kan till exempel röra sig om bilder till webbbutiker, skolfoto eller stop motion-fotografering.

Trenden är tydlig. Kunderna föredrar kompakta studioblixtar med inbyggd nätdel och kondensator framför de traditionella golvplacerade blixtaggregaten med separata blixthuvuden som ansluts med sladd. 

Det gör att kraven på vad en kompakt studioblixt ska klara av ökar. De ska ge hög effekt, ha stort omfång i blixtstyrka och snabb uppladdning. Dessutom ska det gå att montera på stora tunga ljusformare och ändå ha blixten monterad högt uppe på ett vanligt blixtstativ.

Allt detta och lite till klarar Profoto Pro-D3 av – en modellserie som efterträder Profoto D2. Tillägget "Pro-" indikerar att kvalitetsnivån höjts.

De batteridrivna studioblixtarna har blivit mycket populära och passar ett brett spektrum av fotografer, men inte alla. De som ska stå i en studio eller annan inomhuslokal och ta väldigt många bilder med blixt där ljuset inte får variera i styrka eller färg mellan exponeringarna. Dessa fotografer ställer höga krav och är målgruppen för de nya Profoto Pro-D3-blixtarna.

För att inställningsljuset knappt ska behöva bytas, inte bli besvärande varmt trots hög ljusstyrka och efterlikna blixtljuset används led-ljus som motsvarar 400 watts halogenbelysning.

Profoto Pro-D3 säljs med 750 eller 1250 wattsekunders effekt. Blixtarna har tre olika arbetslägen där det nya normalläget "Eco" är gjort för att förlänga livstiden på komponenterna så mycket som möjligt. Blixtkondensatorn ska hålla för 2,5 gånger längre körtid och 5 gånger fler blixutladdningar jämfört med de tidigare komponenter.

Det finns också ett "Boost"-läge som ger extra effekt och ett "Freeze"läge som ger kortare brinntider för att frysa snabba rörelser med blixtljuset. 

Profoto Pro-D3 1250  klarar av att ladda till full effekt på 0,8 sekunder. För Profoto Pro-D3 750 tar det bara 0,5 sekunder.

Brinntiderna varierar mellan 1/600 sekund (t 0,1) och 1/75 000 sekund (t 0,5) beroende på effekt och mätmetod. 

Exaktheten i ljusmängd från exponering till exponeringen varierar som mest 0,06 exponeringssteg.

Profoto Pro-D3-blixtarna har blåtand och wifi inbyggt för att kunna styras av appar och sändare. De är också kompatibla Profotos system för radiostyrning "Air".

Vikten är 3,6 respektive 4,1 kilo.

Det är först när det kommer till priset som det kan kännas lite jobbigt. Föregångaren Profoto D2 1000 kostar 34 995 kronor inklusive moms, men tillverkas inte längre. Det finns däremot den billigare Profoto D2 500-modellen som kostar 27 995 kronor. Steget upp i pris till Pro-D3 är påtagligt. Den svagare Profoto Pro-D3 750 kostar 37 995 kronor inklusive moms. Den starkare Profoto Pro-D3 1250 kostar hela 49 995 kronor. Den som köper två får lite rabatt.Publicerad 2024-05-07.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS