Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Bilder för välgörenhet ställs ut på IKEA

Bilder för välgörenhet ställs ut på IKEA

Ur fotoprojektet "Möten i mitten av mittens rike". Foto: Mikael Good.
Nästa vecka öppnar Mikael Goods utställning "Möten i mitten av mittens rike" på IKEA i Jönköping - ett projekt där hela behållningen går till Världens barn-insamlingen 2009.

Hur idéen föddes till att ställa ut på IKEA?
- När jag fick med ett foto från Kina i Världens Barns informationsmaterial bestämde jag mig för att äntligen göra slag i saken och ställa ut mina foton från QingHai i Kina som jag tog i december 2004. Tanken var redan från början att pengarna från utställningen på något sätt skulle gå tillbaka till dem jag porträtterat. Men jag ville göra något annorlunda och inte ställa ut traditionellt på ett galleri eller ett café för en liten kamerabärande publik utan jag ville nå en betydligt bredare publik enligt parollen: "Om folk inte kommer till en fotoutställning får fotoutställningen komma till folket". Med hjälp av min hustru Marita Good som jobbar som informatör för biståndsorganisationen Hoppets Stjärna samt Rädda Barnens lokalrepresentant Gunvor Nilsson lyckades vi få IKEA Jönköping, A6 Center intresserade av att visa utställningen.

Vad har du fått för reaktioner så här långt på din annorlunda utställning?
- De personer som jag pratat med och visat fotona för, är mycket positiva till idén och så vitt jag vet har det inte gjorts något liknande i Jönköping tidigare.

Läste att du har lyckats få radio, tv och tidningar att medverkar på utställningen också.
- Att få med media på noterna beror nog till stor del på att jag tänker skänka alla pengar som jag får in på utställningen till Världens Barn 2009. Säljs alla foton rör det sig om 36.000 kronor. Sveriges Radio och SVT är av naturliga skäl involverade i insamlingsarbetet då pengarna från insamlingen kommer att delas ut via Radiohjälpen. IKEA har också en stor del i detta, bl.a. kommer information om utställningen att gå ut till 130.000 IKEA Family medlemmar i regionen.

Att ta "utställningen till folket istället för tvärtom" är en väldigt spännande idé. Hur tänkte du där?
- Jag tror på idén med att ta "utställningen till folket" och det viktigaste när man får idéer är att försöka genomföra dem. Det som är mest spännande med utställningen är möjligheten att nå en helt ny publik som kanske inte är några vana utställningsbesökare. Men vi får inte glömma att det hade varit väldigt svårt att få till en utställning på IKEA om inte målet med utställningen hade varit att samla in pengar till Världens Barn. Hade utställningen gått ut på att fylla min egen plånbok, då tror jag inte heller att IKEA hade varit intresserade av att visa utställningen.

Vad var tanken bakom utställningen och att ge pengarna till välgörenhet?
Det som är viktigast för mig med utställningen är att få oss svenskar mer uppmärksamma på de stora hjälpbehoven som finns i andra länder. Det finns ett judiskt ordspråk som lyder: "Har du räddat en människa, då har du räddat världen". Jag kanske är naiv men jag tror att när rika och fattiga möts då kommer fattigdomen att utrotas. Fotografi handlar för mig inte om att vara en tekniskt skicklig fotograf, fotografering handlar om att förmedla känslor och skapa en dialog mellan den avporträtterade och betraktaren. Förhoppningsvis kommer mina dokumentärfoton från Kina att leda till att just rika och fattiga möts.

Möten i mitten av mittens rike
En fotoutställning från QingHai provinsen i Kina av fotografen Mikael Good
Plats: IKEA Jönköping, A6 Center (direkt höger efter éntren).
Tid: 28/9-4/10. Vernissage måndag 28/9 17.00-19.00
Öppettider: Mån-Fre 10.00-20.00
Lör-Sön 10.00-18.00

Fler bilder från utställningen finns här.

Publicerad 2009-09-22.



Inbjudan.

10 Kommentarer

Chasid 2009-09-22 21:30  
Nu är det klart att Anna Mårtensson kommunfullmäktiges ordförande i Jönköping invigningstalar på vernissaget :)
//Chasid
Peter-L 2009-09-22 22:44  
Ett både bra och fint initiativ!! Lycka till med din utställning!! /Peter-L
Johan Ericson 2009-09-22 23:51  
Hatten av för dig Mikael, snygga, berörande bilder och ett unikt initiativ.
Hoppas att du får alla bilder sålda och "full pott" till Världens Barn.
Mvh
/johan e
Catarina Berg 2009-09-23 04:04  
WOW!!
Va kul! Jag önskade jag kunde komma men bor numera i Kota Kinabalu, Borneo ;)
Får skicka dit en kompis!!
Dina bilder är fantastiska!
Mvh
CB=)
mikeon 2009-09-23 10:00  
Lycka till, Mikael. Det är en jättebra idé - hoppas fler kan nappa på det till andra eller liknande tillfällen. :)

//Mikael
pic-tor 2009-09-23 15:59  
Fantastiskt fina bilder. Jag hoppas att allt blir sålt.
alf109 2009-09-23 22:23  
Som sagt, ett berömvärt initiativ :)
-affe
Chasid 2009-09-24 11:20  
Tack Susanne, Peter, Johan, Catarina, Mikael, Torbjörn och Alf för er uppmuntran! Kan medge att det känns lite pirrigt innan alla pusselbitarna angående hägning och vernissaget har fallit på plats :) Som tur är har Crimson gjort ett mycket bra jobb med utställningsfotona!
//Chasid
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS