Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > "Fotoregler vid konserter börjar bli löjliga"

"Fotoregler vid konserter börjar bli löjliga"

Fotorestriktionerna för fotograferna vid konserter är krävande medan publiken väldigt enkelt kan ta bilder med sina mobilkameror och sedan få sina bilder publicerade.

Lill Eriksson, chefredaktör för Eventnews, reagerar över hur konsertarrangörerna väljer bort medier och reglerar fotograferandet under konserter, skriver Journalisten.se. Hon tycker att det har gått till en sådan gräns att det har blivit löjligt och orättvist för fotograferna.

Fotosidan skrev under sommaren om Britney Spears spelning i Globen den 13 juli. Hennes långa fotoavtal, som bland annat krävde full äganderätt till bilderna, fick alla de stora tidningarna att ingå ett samarbete och helt bojkotta spelningen. Vad som senare hände var att Expressen bröt samarbetet och uppmanade sina läsare att skicka in mobilbilder och få 1 000 kronor vid en publicering. En handling som inte var särskilt lojal eller rättvis mot fotograferna och tidningarna som valde att bojkotta fotoavtalet.

Nu upprepar historien sig när Tom Jones kommer till Sverigespelning på Malmö Arena. Det fotoavtal som skickats ut ställer krav på att fotografernas bilder fritt ska kunna användas i marknadsföringssyfte och att inga bilderbyråer är välkomna till konserten.
- Alla restriktioner börjar bli löjliga med tanke på att publiken ohämmat både filmar och knäpper av bilder under hela konserten som ofta publiceras någonstans, säger Lill Eriksson.

Diskutera gärna: Vad tycker du om de rådande fotoavtalen?

Publicerad 2009-09-29.

24 Kommentarer

Aro 2009-09-29 14:01  
Då ska man ju förbjuda mobiler också! Tycker att det börjar spåra ur. Tycker det är löjligt att man exempelvis förbjuder systemkameror på festivaler.
Morjas 2009-09-29 14:18  
det är förjävligt alla borde bojikotta denna gång med, och expressen borde hålla sig till reglerna och visa nån form av curage med.
Nathaniel 2009-09-29 14:37  
Det är ju självklart att nästa steg är att alla måste skriva på ett avtal att aldrig någonsin beskriva det man med sina egna ögon sett under en konsert. Det kan ju trots allt göra att andra människor inte går på konserterna, så naturligtvis måste detta förbjudas! Vi kan heller inte tillåta att konsertbesökare eller recensenter och journalister tillåts tänka på upplevda evenemang efter att evenemanget slutförts. Detta är kopiering, och är detsamma som att åka hem till artisten i fråga och stjäla dennes barn!

Det är helt uppenbart att vi måste reglera, förbjuda och kontrollera alla intryck och avtryck som sker under t.ex. en konsert med en populär artist. Detta är för allas njutning och frihet!
Grimmer 2009-09-29 14:57  
Om arrangörerna tycker att mobilbilder är bättre så är det dags att införskaffa en mobil. Sen gäller det att lära sig att ta suddiga bilder.
Eddie Lundgren 2009-09-29 15:22  
Förbjud allt ( Mobilkameror,Kompaktkameror och systemkameror ) Eller låt allt vara okej!: >
NPA 2009-09-29 16:35  
Som yrkesfotograf så är det såklart ett jobbigt scenario som piskas på i allt högre fart. Naturligtvis kan jag ju inte annat än vara partisk här och tycka att det borde vara totalförbud för all form av fotografering, ljudupptagning och filmning i publikled. De enda som borde ha tillstånd är ackrediterade fotografer/filmare/journalister. De regler som sedan påtvingas är ju nästan motbjudande.

MEN! Jag är ju inte korkad. Att påstå, som Anders Östberg, att det hela är kontraproduktivt för artisten/gruppen, känns inte genomtänkt. I allt större utsträckning läser vi bloggar och tar del av vad "helt vanliga människor" har att säga. Dagspressen, kvällspressen och den "vanliga journalistiken" är idag inte lika viktigt, kanske då främst för den yngre generationen. Och det är just dessa som är målgruppen för mainstream musiken idag. Att då som artist veta att man samma kväll eller dagen efter en konsert har tusentals bloggare med egenhändigt tagna bilder, som ofta räcker gott, vilt publicerandes positiva saker om konserten. För det blir ju sällan särskilt nyanserad journalistik från en konsert där man som femtonåring och stor anhängare till en artist/grupp varit på besök. Man vill ju inte såga det man älskar, eller.

Ålen.
nordenmark 2009-09-29 17:17  
Är det egentligen inte så att artisterna är beroende av media? Syns man inte, finns man inte.
Hade det aldrig varit för media hade nog inte fröken Spears blivit den hon är.

Tråkigt att samhället inte längre vill ha någon kvalitét på bilderna.

Men vi fotografer är en utrotningshotad art. Tråkigt.
catweazle 2009-09-29 18:20  
Om det nu är så att man bojkottar pga fotoreglerna. Så borde man även vägra skriva om artisten i fråga. När det gäller deras ankomst för ett uppträdande som med Britney Spears, tidningarna skrev spaltkilometer om henne och cirkusen som följde med runt i Stockholm. Var konsekvent skriv ingenting om uppträdandet. Inga recensioner om deras uppträdande varken före eller efteråt.
Dykbjörnen 2009-09-29 18:35  
Kan meddela att alla svenska tidningar vägrade skriva på för Tom Jones i Globen också, förutom då Aftonbladet som till sist skrev på. Synd om den fotografen som blir tvingad att ge bort sina bilder, och synd att tidningarna inte kunde göra enad front mot dessa kontrakt.
vfx 2009-09-29 21:24  
SJÄLVKLART handlar det om pengar, pengar och pengar.
Det journalistiska och allmänintressanta perspektiven är inget som man tänker på ur arrangörernas sida, förutom att de naturligtvis ser möjligheter till pengar, pengar, pengar.

Men att reglera det fotojournalistiska perspektivet är ur min farhåga den första vägen mot mediakontroll och försök till att manipulera journalistisk frihet. Snart kommer väl regler för hur journalisterna får rapportera och kanske till och med recensera liknande händelser, och att alla publicerade artiklar, bild som text - ägs av arrangörerna.

Med andra ord - ett första steg mot att förbjuda yttrandefrihet och opartisk journalistik.

Etiskt och trovärdighetsmässigt ett självmord på lång sikt. Jag mår illa!
Mathias Röjfors 2009-09-29 22:41  
undrar vad Niclas Andersson är rädd för ? bättre fotografer i publiken eller ser sig bara som viktigare eftersom bara ackrediterade fotografer/filmare/journalister skulle tillåtas det ? på vilket sätt är ni bättre viktigare och ska ha mer rätt än andra ? blir oftare känns det som att proffsen verkar livrädda för konkurrens och ser sig själva som nått extra.

när det gäller reglerna i övrigt så är jag tveksam till det hela, på ett sätt är det ju upp till artisten att välja regler samtidigt som det är upp till fotograferna att bojkotta.
Daniel Falk 2009-09-30 01:04  
Vad JAG irriterar mig på att är jag som ackrediterad fotograf på mindre konserter oftast får fota tre låtar från diket, sen måste jag lägga ner kameran. Ingen fotografering från publiken. Däremot står det glada konsertbesökare med DSLRs i frontraderna och ingen säger till.

För min del handlar det inte om konkurrensen, utan att det oftast blir bättre bilder längre in i spelningen och att man vill ha olika perspektiv. Arrangörerna förbjuder en från att fota från publiken, men när väl BANDEN ser de bilder som man ibland ändå tar blir de glada över variationen. Så för vem finns reglerna?

Och notera nu, det handlar om mindre band, på mindre arenor. Sånt man fotar för att man gillar musiken och vill hjälpa artisterna.
cawi 2009-09-30 01:06  
Det är givetvis helt och hållet upp till artisten eller dennes skivbolag/konsertarrangör att bestämma vilka regler som ska gälla för bild/ljud/videoupptagning från konserten. Passar det inte så går det bra för den fotograf eller annan som inte ställer upp att helt enkelt låta bli. Konstigare än så är det ju inte.

Det blir lite lustigt när man hör från fotografhåll om att det är de elaka pengarnas fel detta. Att man bara vill tjäna mer och mer. Men skulle en tidning, hemska tanke, publicera en fotografs bild utan lov. Ja då jäklar blir det ramaskri om samma pengar. Fast då är det minsann fotografen som ska kunna ta ut ockerpriser. ;-)
grip 2009-09-30 04:03  
Jag tror det har mycket med penga begär att göra. De känner väl att ingen ska få tjäna pengar på att fota dom utan att de ska behöva lämna över bilder eller så. Tråkigt hur världen blir...
Splanky 2009-09-30 06:40  
Trots allt så är det artisten/skivbolaget som bestämmer. Oavsett hur löjligt eller fel vi tycker det är.
Det är upp till tidningen/fotografen att gå med på ett avtal eller ej.
Klart det handlar om pengar. Någonting annat är naivt att tro.
Som fotograf är det självklart frusterande att ha strikta ramar eller tidspress. Att publiken plåtar är en sak för artisten/skivbolaget att sköta, men vem vet, de kanske inte har någonting emot det. Måhända oskarpa bilder i bloggar världen över ger mer genomslag med ökad skivförsäljning än vad vi kan föreställa oss.
Benganbus 2009-09-30 09:40  
Man kan väl kortfattat säga, att några inte tänkt riktigt hela vägen ut! ;) :)
kokkaffe 2009-09-30 18:20  
De är lite synd...att gruppen fotografer och jornalister separeras på de här sättet. Ni får inte fota, är inte samma sak som "ni får inte skriva". För de vill ju att tidningarna skriver men inte att de tar bilder...vilket är väldigt skumt. Texten "De var mycke drag på konseren." är inte lika slagkraftig som en bild av lite publik och en scen.

Hade jag ägt en tidning hade jag sagt, ja men visst då publicerar vi inte några bilder från konseren alls. Och sen hade ja skrivit en artikel som nyttjade lite roliga antydningar och ordvrängeri som fick de att framstå som att jornalister var förbjudna att skriva om konseren. Den skulle inte innehålla en enda osanning, bara kreativt ordvrängeri och antydning. De är nog tur att ja inte äger en tidning...då den med största sannolikhet skulle gå omkull efter nån vecka...men ja skulle ha kul!
Stoffe69 2009-09-30 21:14  
Vet inte hur ofta detta varit uppe, men vi tar det väl en gång till :)
Jag fotograferar strax under 100 konserter ett normalt år som ackrediterad fotograf och har alltså erfarenhet av de normala reglerna och känner att jag kan förstå dem även om det - som nån annan skrev - är tråkigt att inte få livebilder på svettiga artister i full fart. Reglerna som finns är enkla att förstå: 1. Bara tre låtar får fotas från diket av den enkla anledningen att artisten då kan fokusera litet extra på fotograferna plus att du är ivägen för de betalande i publiken längst fram 2. Systemkameror är förbjudna för icke ackrediterade dels för att endast "seriösa" fotografer med en faktisk uppdragsgivare skall få störa med stor kamera, det är också en säkerhetsaspekt med folk med stora tunga kameror mitt i en tät publik 3. Anledningen till att man inte förbjuder mobiler och kompaktkameror är rent logistiskt, det skulle inte fungera att alla skulle lämna ifrån sig mobilerna vid ingången..... mobilbilder från konserter har i 99% av fallen alldeles för dålig kvalitet för att kunna säljas/publiceras.
Att se orimliga fotovillkor vid privata tillställningar ( vilket en konsert faktiskt är) som ett hot mot yttrandefriheten.... nja inte riktigt va ?
Daniel Falk 2009-09-30 23:44  
@Kristoffer, det du skriver stämmer, i teorin, men sällan i praktiken.

Ljuset är ofta BÄTTRE lämpat för foto längre in i konserterna, få ljussättare tar hänsyn till fotograferna och det är rent lotteri vad du får.

I Göteborg, på medelstora spelningar, så är det aldrig eller sällan någon i publiken som hindras från att ta med sig sin systemkamera in. Med en modern och bättre kompaktkamera kan du dessutom filma i HD-upplösning och riktigt bra ljud (förutsatt att du vet vad du pysslar med). Det håller på att kollapsa. Förr eller senare måste någon sida ge upp.

Och hur bra publicitet är en liten bild i lokalpressen för ett band? GP har iallafall gett upp och publicerar sen flera år tillbaka oftast bara en recension, utan bild. Landets näst största dagstidning.
Mx-Erik 2009-10-01 21:44  
Martin Jönsson skrev debattens bästa inlägg! Det bör ni läsa 2 gånger.
MooDHooDs 2009-10-01 21:54  
Om inte annat ger det PR.

Vi ska inte glömma att det har blivit bättre. På många festivaler iår, wayoutwest, emmaboda osv inte hade några systemkameraförbud öht.
idasjögren 2009-10-04 16:01  
Helt sjukt att fotografen ska avsäga sig rätten att bestämma över sin bild, hade aldrig gått med på något sånt...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS