Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Blandad bildkompott på Britney

Blandad bildkompott på Britney

DN tackade nej till Britneys fotoavtal och publicerade istället en illustration. Bildkälla: DN.
De flesta tidningarna stod kvar vid sitt löfte om att bojkotta Britney Spears fotoavtal vid gårdagens konsert i Stockholm. DN publicerade istället en illustration på artisten.

Britney Spears krävande fotoavtal gjorde att de flesta svenska tidningarna i ett tidigt skede valde att tacka nej till spelningen.
De fyra tidningarna som ingick i ett samarbete mot att fotobojkotta Britney Spears var DN, SVD, Aftonbladet och Expressen.

Igår kom Britney till Globen och på Aftonbladets hemsida gick det att läsa ett par rader om varför tidningen valde att inte fotografera spelningen:
"Arrangören kräver att Aftonbladets fotografer ska skriva under ett strängt avtal där de bland annat avsäger sig rättigheterna för bilderna - det vill säga rätten till sitt eget material. Det är krav som vi under inga omständigheter kan acceptera och Britneys management har, trots påtryckningar, valt att stå fast vid avtalet. Därför har Aftonbladet - tillsammans med DN, SVD och Expressen valt att fotobojkotta sångerskans konserter".

DN valde att istället publicera en illustration på Britney, SVD visade ett bildspel med äldre bilder, Aftonbladet lade upp en nytagen bild som inte hade med spelningen att göra och Expressen betalade läsarna för att ta bilder med sina mobilkameror under konserten.

Diskutera gärna: Vad tycker du om de olika tidningarnas sätt att lösa fotobojkotten?

Läs de tidigare artiklarna här:
Britney Spears fotoavtal bojkottas
Danmark bojkottade Britney - jakten i Sverige fortsätter

Publicerad 2009-07-14.

7 Kommentarer

Patrik Boström 2009-07-14 19:14  
Tycker att Aftonbladet, DN och Svd var konsekventa, men att det var ett intellektuellt haveri av Expressen att publicera läsarbilder.
En bildbojkott borde rimligen innebära att man inte publicerar några bilder från konserten, oavsett om tidningens fotografer tagit dem eller läsarna.
tormig 2009-07-14 21:15  
DN:s lösning var bäst och borde dessutom användas oftare. De dåliga konsertbilderna från taskiga vinklar som allt som oftast skräpar ner tidningen kan man vara utan.
Pontus1970 2009-07-14 21:23  
Håller med föregående. Expressen "svek" ju med sitt agerande. Tycker inte hon borde få publicitet alls med sånt avtal.
Eeros 2009-07-15 02:28  
I Finsk media pratas det om att de hårda kraven berodde på att Britney har gått upp 7 kg på kort tid - hon ville helt enkelt inte att det skulle publiceras bilder på henne. Därför satte hon så hårda villkor att hon i förväg visste att ingen tidning skulle acceptera dessa och därmed inte publicera pinsamma bilder där viktökningen syns.

I och med Expressen publicering av läsarbilder fallerade i så fall hennes strävanden!

Vad är sanning är däremot inte lätt att veta. :)
Num Vistbacka 2009-07-15 10:00  
Ville bara meddela att Hennes konsert i Finland, ikväll faktiskt, också bojkottas av finländska fotografer som resultat av Brittneys arrangörers hutlösa krav.
Fotosidan Redaktion 2009-07-15 12:01  
tack för de finska tipsen, eero och num! :-)
Andreas Skoog 2009-07-16 12:51  
Jag tycker att Aftonbladet gjorde helt rätt som kommenterade varför. Hade ingen av de andra tidningarna någon kommentar till varför de inte publicerade bilder från konserten?
bebi 2009-07-19 10:54  
Tycker ingenting av detta är värt att ta upp.
Brittney satte priset och köparen ville inte betala . Precis som med allt annat i denna världen är det självsanerande.

Merläsning

ANNONS