Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Susanne Andersson skapar fotomagi med Sima

Susanne Andersson skapar fotomagi med Sima

Susanne Andersson hittade sitt favoritobjektiv Sima 100mm med plastlins på E-bay. Foto samtliga bilder: Susanne Andersson.
När den digitala tekniken blir allt bättre och mindre personlig är det många fotografer som gillar att leka fram sina bilder på olika sätt. Fotosidans Susanne Andersson är en av dem.

Under en tidigare artikel om toy camera (leksakskameror) så skrev Susanne en glad kommentar om sitt älskade Sima 100mm-objektiv med plastlins. Fotosidan blev nyfikna och ville veta mer om Susanne och Sima.

Vad är det som har gjort att du fastnat för leksakskamerafotografi och kanske Sima i synnerlighet?
- Enkelheten, lekfullheten, kreativiteten och experimentlustan som det väcker. Genom att Simat är så enkelt uppbyggt och har löstagbara bländarringar så finns många roliga variationsmöjligheter med egna bländarformer, pinnhålskamerastuk och hemmagjorda filter. Allting blir vackert med ett Sima - från den mest vardagliga pryl till en ruttnande frukt - allt blir skimrande vackert!

Hur kom du in på att du ville köpa ett Sima-objektiv?
- Jag hade redan en Lensbaby och såg Mikael Goods bilder här på Fotosidan och blev oerhört inspirerad och nyfiken, så jag frågade honom om objektivet och hur jag kunde få tag på det och på den vägen är det.

Hur blir bilderna med detta objektiv tycker du?
- Bilderna blir oerhört fantasieggande, väcker tankar och stimulerar känslor, inte bara hos mig som använder det utan även hos betraktaren, genom sin mjukhet och totalt underbara brist på skärpa.

Lämpar det sig för särskilda motiv?
- Egentligen finns det inga begränsningar för något särskilt motiv mer än att det är ett fast 100 mm:s teleobjektiv, så stora landskapsvyer à là vidvinkel fungerar ju inte om man inte "syr ihop" ihop bilder till ett panorama i ett bildbehandlingsprogram. Hmm, nu fick jag lite nya idéer och det tackar jag och Simat för. Jag började i alla fall med abstrakta makrobilder, men har på senare tid testat lite gatufoto och håller också på att prova mig fram med porträtt.

Hur mycket fotar du och Sima tillsammans?
- När jag har inspiration så blir det varje dag och Simat får då alltid följa med mig överallt ifall inspirationen skulle uppenbara sig.

Fotnot: För den som är intresserad av att lära sig mer om objektivet Sima är det fullständiga namnet "Sima SF lens 100mm f/2 soft focus + macro".

Här kan du läsa Fotosidans recensioner på Sima.

Läs Susannes kärleksförklaring i sin blogg till Sima: En subjektiv kärleksförklaring till ett objektiv.

Vem vill du se att vi uppmärksammar och intervjuar som FS profilen? Maila gärna och tipsa!

Publicerad 2009-10-23.




14 Kommentarer

Helena Viking 2009-10-23 23:43  
Tack för en mycket härlig läsning och tack Susanne för intro till Simas värld!!

Propplösare i höstens grå och igenslammade kreativitets-brunn!

kram
Helena
SiljaPhotography 2009-10-24 08:35  
Härligt Susanne-- du förtjänar uppmärksamhet eftersom du är bra. Den översta bilden som jag inte minns namnet på är en favorit som sagt.

Sigman förmedlar en helt annan finstämd känslomässig upplevelse än makron om man nu kan jämföra dessa båda tekniker.

Ser fram emot fler leksakskamerafotografier från "Susanne Sigma Photography"

Med vänliga hälsningar Silja
atotowi 2009-10-24 10:17  
Jag tycker det här visar att det inte alltid är det skarpaste objektivet som ger de bästa bilderna. Ibland känns det som skarpa objektiv diskussionerna går lite över styr.

Men visst kan man kanske få samma känsla med ett knivskarpt objektiv och softfilter...
Chasid 2009-10-24 10:21  
Grattis Susanne!
Svar till Tony, som långvarig Sima användare kan jag förtälja att det inte går att återskapa Simats kraftiga optiska fel och softeffekt med hjälp av filter eller ens med Photoshop :)
//Chasid
Olle Bjernulf 2009-10-24 10:47  
Fina bilder! Det är verkligen ett fantastiskt objektiv. Jag håller med om att det är mycket svårt att få samma effekt med andra tekniker.

/Olle
Tomasz 2009-10-24 10:56  
Och jag som trodde att jag hade tillräckligt med prylar...har försökt hålla mig men nu rycker det i handen, den dras mot plånboken.

Tänk att det alltid är tjejer som får en att tappa förnuftet, men det är ju härliga bilder!
mayro 2009-10-24 11:04  
Klart skoj att se dig på förstasidan..Och finfina bilder!!


Mvh
Tobbe
AnnaTrollet 2009-10-24 20:26  
Vad kul att få ta del av detta!
Spännande läsning och en rejäl boost för tynande inspiration:-)
Även om man inte har just ett Sima så inspirerar artikeln till att våga ta ut svängarna lite och leka mer med kameran
Mvh Anna
Håkan Dalåker 2009-10-25 14:23  
Jag blev så inspirerad och är säker på ett det är precis på pricken vad jag är ute efter. Hade tur och fick tag i ett på ebay i tyskland igår. Så i framtiden kommer det säkert fler "sköna" bilder ifrån mig.
MVH
Håkan
Nonno Holmström 2009-10-25 15:58  
Hej!
Jag har ju också haft turen att för cirka ett år sedan få tag på en Sima till min Nikon-kamera. Fantastiskt härliga bilder kan skapas med den.
Jag undrar hur många olika lösa "skivor" (med olika bländartal och olika mönster) du har till din Sima? Jag har sett att det kan vara lite olika beroende på hur komplett kit man lyckats få tag på.
Härliga Sima-bilder som du visar upp! :)
Hälsningar
Nonno
Chasid 2009-10-26 16:26  
Svar till Christer Karlsson: Visst jag fotade med Simat redan i mitten av 90-talet och var en av de första att upptäcka objektivets fulla potential men fastän jag då inte kände till det så tror jag att ändå att Olle Bjernulf var steget före mig med att fotografera med ett Sima SF 100/2!

Jag tycker inte själv att jag har hamnat i det fotografiska bakvattnet utan tycker att Susanne är väl värd uppmärksamheten och hon gör heller ingen hemlighet om varifrån hon har fått inspirationen :)

Men jag kommer däremot aldrig att avslöja hemligheten om hur jag har modifierat mitt Sima till det sämre som i detta fall ska läsas som bättre :)
//Chasid
Chasid 2009-10-27 17:52  
Svar till Christer Karlsson: Jag upplevde inte någon motvind mot mina Simafoton i mitten av 90-talet tvärtom! Jag gjorde ett mycket uppskattat bildspel som jag till stor del byggde på foton tagna med mitt Sima och jag hade med 3 st Simafoton på en samlingsutställning i Tyskland och de var mycket uppskattade både av de andra utställarna och av besökarna och jag har fått en hel del ryggdunkningar av namkunniga naturfotografer för mina Simafoton genom åren :)
//Chasid
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS