Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Linsskyddet som fixar vitbalansen

Linsskyddet som fixar vitbalansen

Två funktioner i ett - linsskydd och vitbalansering! Foto: Photojojo.
Photojojo säljer ett linsskydd som både skyddar optiken och ställer in rätt vitbalans. Ställ in manuellt läge, ta en bild med linsskyddet på och vips så har du rätt vitbalansering.

Då vitbalanseringen dessutom sitter i linsskyddet, så tar den ingen extra plats i fotoryggsäcken och finns alltid tillgänglig snabbt. Finns för diametern 52, 55, 58, 62, 67, 72 och 77mm.

Priser från 45 dollar, cirka 300 kronor. Läs mer här.

Publicerad 2010-01-20.

14 Kommentarer

hsb 2010-01-20 22:04  
45 dollar för någon man kan göra själv med en bit kopieringspapper på insidan av sitt vanliga linsskydd? ;-)
granden- 2010-01-21 08:26  
Det står inget om att det skulle vara något speciellt eller ny variant av detta Linsskydd från photojojo så jag antar det är samma som funnits jättelänge och inget speciellt alls.

Varför fotosidan? Varför ta upp något som är så gammalt nyhetstorka? Hade det inte varit bättre och recensera det istället för att bara skriva kolla här, äntligen har vi hittat det som funnits, ja jag vet inte hur länge. Men väldigt.
snowbear 2010-01-21 09:43  
lätt värt 300 kr jag köper flera !.
pettisson 2010-01-21 19:16  
Gud vad folk ska klaga på artiklarna och nyheterna som läggs upp på fotosidan. Jag stör mig på er.
Fotosidan Redaktion 2010-01-21 20:23  
Till er som ofta kommenterar med hängande läpp. Jag noterar era önskemål, däremot får ni gärna komma med tips om vad ni vill läsa om. Ibland finns det inte så mycket att skriva om. Så, maila och tipsa, så blir det konstruktivt istället. Tack.

Hälsningar,
Webbredaktörskan
JonasII 2010-01-21 23:06  
Jag tycker inte detta är något att klaga på alls! Jag har inte hört talas om detta förut, och även om detta inslag saknar en del information och fakta som hade varit intressant så tackar jag för att ni uppmärksammat något för mig nytt.

Andreas och andra som klagar på detta kan väl starta en egen sida för folk som redan vet allt. Visst skulle det bli ganska tråkiga och innehålslösa tider när det inte finns något pinfärskt att skriva om, men vad gör det när man får klaga fritt så fort sidan uppdateras? Det skulle väl bli en tävling om vem som visste vad först på den sidan med naurligtvis...
tonynot 2010-01-21 23:40  
Jag undrar hur detta kan fungera? När man ställer in vitbalansen så vill man ju ha ljusförhållandet som råder på objektet, och inte det samlade ljus som faller in mot kameran.
Thomas Olinger 2010-01-22 07:51  
Det är väl bra att ta upp gamla nyheter! För många som är nya här eller som jag inte riktigt hängt med på allt nytt som kommer hela tiden så var det här ju en nyhet.

Men, för ca 300 kr kan jag göra mycket annat kul och jag fortsätter nog att fotografera i RAW.
Ballpark 2010-01-22 08:42  
Även om man fotograferar i RAW så är det ju trevligt att få hyfsat rätt färgvisning i kameran. Men, håller med om priset. Ett gråkort räcker ju till alla objektiv...
trulscronberg 2010-01-22 08:46  
Det finns ett par olika linsskydd/vitbalansfilter på marknaden.

Expodisc är nog äldst. Det skapades ursprungligen för att få rätt exponering på diabilder. Det är nog den som är av högst kvalité och är markant dyrare än alla andra, runt tusenlappen. http://www.expoimaging.com/
Norske importören har mer än den svenske om man får tro hemsidorna:
http://www.pr-foto.no/
http://www.atphototech.se/

Scandinavianphoto säljer Seculine runt hundralappen. De är nog inte lika exakta som Expodisc men ger betydligt jämnare resultat än autovitbalans på kameran. http://www.scandinavianphoto.se/product/list.aspx?sid=6347143

Jag använder mig av Seculine med hyfsat resultat, iväntan på lotto-vinsten, så jag kan köpa ett antal expodisc eller expocap som deras linsskydd kallas. Jag tycker detta fungerar betydligt smidigare än Whitebal korten. Med Seculine/Expodisc så är ju vitbalansen klar när man fotograferar och behöver inte bry sig om den i bildbearbetningsprogrammet. Med Whitebal eller gråkort, måste man korrigera i bildbehandlingsprogrammet och det finner jag struligt och tidödande även om man kan automatisera processen.

Ifall Photojojo skulle vara bättre än de andra vet jag inte. De verkar inte ha någon återförsäljare utan man måste köpa direkt ifrån dem i USA.
Cambo 2010-01-22 21:52  
Jag använder Colorchecker och det är jag nöjd med. Att sätta något framför objektivet och rikta det mot ljuskällan låter chansartat. Vad vet man om det övriga rummets färgreflektans som påverkar motivet?
Gråkort är en absolut referens.
Kjell Olsson 2010-01-27 10:49  
Gnälla är en för många väsentlig verksamhet i livet som aldrig för saker och ting framåt.

Den redaktionella delen av Fotosidan har gjort stora framsteg under de senaste månaderna och det är bättre att:

1. ge Jessica en eloge för detta (framföres härmed)
2. komma med konstruktiva förslag till "editorials"
Fotosidan Redaktion 2010-01-27 13:22  
Kjell,

Dina varma ord får mig att vilja göra ett ännu bättre jobb på Fotosidan. Tusen tack!

Det är en jättebra idé att komma med tips på vad ni vill läsa om. Vi på Fotosidan är ett glatt gäng som mer än gärna tillgodoser era önskemål. Så maila och tipsa på! :-)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS