Annons
Artiklar > Viktig utställning om det hotade livet i Arktis

Viktig utställning om det hotade livet i Arktis

Nu öppnar Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm "Värld av is" - en ny utställning om det hotade Arktis. Det blir första gången vi får se av Mireille de la Lez prisbelönta fotografier i Sverige.

Den svenska fotografen Mireille de la Lez fotografier visar Arktis mest otillgängliga delar och fångar det vackra polarlandskapets skiftande färger, isbjörnar, valrossar och andra polardjur i deras vilda hemmiljö. Utställningen belyser också med fotografier och fakta de allvarliga konsekvenser som den globala uppvärmningen får för livet i Arktis och den miljö som är på väg att försvinna bort.

- Jag vill att mina bilder ska beröra, väcka känslor, skapa intresse och få människor att både fascineras och förfasas. Jag hoppas fotografierna får fler svenskar att upptäcka att Arktis verkligen håller på att smälta bort och att delar av det fantastiska djurlivet är på väg att försvinna. Målet är att besökarna ska upptäcka att vi alla är en del av stort kretslopp och att få dem att själva agera mot klimatförändringarna, berättar Mireille de la Lez om utställningen.

Den globala uppvärmningen når nu nivåer som aldrig tidigare har uppmätts i vår historia. Allvarligast är det i Arktis, som värms upp flera gånger snabbare än resten av jorden och inom 30 år helt kan sakna istäcke på sommaren. När havsisen smälter bort och polardjurens livsmiljöer krymper eller försvinner kommer några av de djur som är beroende av isen att utrotas.

Mireille de la Lez har under sju år levt och arbetat i Arktis mellan sju och tio månader per år. I utställningen finns föremål från hennes polarexpeditioner, som beskriver hur man klär sig, sover, fotograferar under de extrema förhållandena, med effektiva temperaturer (lufttemperaturen och vindens köldeffekt) på ibland ned till minus 80 grader. Mireille de la Lez är den enda kvinnliga polarfotografen i världen och en av få kvinnor som har fått kontrakt med National Geographic.

Obs! Missa inte den spännande föreläsningen "Värld av is - en arktisk upplevelse" av Mireille de la Lez, lördag 30 januari, 13:15-14:15, Stora hörsalen.

Utställningen pågår mellan den 26 januari och den 29 augusti 2010.

Läs mer om utställningen här.

Mireilles naturfototips

- Lämna tv-soffan, gå ut och fotografera! Du kan bara få din bild genom att vara där ute. De mest magiska bilder jag har sett är oftast tagna när det är på väg att bli oväder; i halvmörker, kyla, regn och rusk. Då bildas enormt häftiga ljusfenomen. Dramatiska färger och ljus som hjälper dig att skapa dramatik i din bild.

- En bra bild beror på dig och inte kameran! Det spelar inte så stor roll vad du har för kamera idag. De flesta moderna digitalkameror håller mycket hög kvalité och har förutsättningar för att ge dig bra bilder. Utan det hänger mer eller mindre på dig som tar bilden. Tänk till över vad du vill berätta med din bild. Lek med perspektiven. Ta många bilder från olika vinklar, nära objektet och längre ifrån.

- Håll kameran stadigt! Suddiga bilder är inte så roliga att se på om de inte var menat förstås. Om du inte har stativ eller möjlighet att sätta kameran på något stadigt så se till att du står bredbent, håller armbågarna och kameran nära kroppen när du trycker av en bild.

Publicerad 2010-01-29.

1 Kommentarer

esbtse 2010-01-29 11:58  
om det är hotat så inför jakt. Enligt aliansen är det det ända som bättrar på ett hotat bestånd.
Mera jakt på sälsynta djur är alliansens Naturskydds politik.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS