Annons
Artiklar > Fransk fotograf får Hasselbladspriset 2010

Fransk fotograf får Hasselbladspriset 2010

Årets Hasselbladspristagare är den franska fotografen Sophie Calle. Hon får den trettionde upplagan av det prestigefyllda Hasselbladspriset - och får förutom äran en miljon kronor.

Hon får priset för att; "i mer än tre årtionden ifrågasatt och utmanat förhållandet mellan text och fotografi, det privata och offentliga, sanning och fiktion på ett nyskapande och i högsta grad självständigt sätt... Verken frammanar berättelser, sinnesrörelser och känslor som berör betraktaren på djupet och får denne att reflektera över fotografins möjligheter och begränsningar. Hennes bidrag till förståelsen av fotografin som medium har inspirerat och fortsätter att inspirera yngre generationer av konstnärer över hela världen."

Ofta kretsar hennes fotografier kring gränslandet mellan offentligt och privat, identitet och intimitet, personliga minnen och vedertagen historieskrivning.

Hasselbladspriset delas ut av Hasselbladstiftelsen, som bildades år 1979.
En större utställning med Sophie Calles verk kommer att visas på Hasselblad Center i Göteborg med invigning den 30 oktober 2010, då även prisceremonin äger rum i pristagarens närvaro.

Sophie Calle är född år 1953 i Paris, och är fotograf, författare och konstnär. Hon har givit ut ett stort antal böcker, men i konstnärskapets kärna ligger fotografin. Hon slog igenom stort med sitt projekt "Suite Vénitienne" år 1980, som följdes av flera, ofta storskaliga projekt.

Publicerad 2010-03-05.

3 Kommentarer

madsochmarja 2010-03-05 15:20  
Bra val :-)
Christer Törnkvist 2010-03-05 16:58  
Man kunde ju tänkt sig att lägga ut en av pressbilderna. Bilderna är ju intressanta.
Fotosidan Redaktion 2010-03-05 18:05  
Christer,
Pressbilder lägger vi alltid ut men i detta fall har vi inte fått några!
Christer Törnkvist 2010-03-05 19:51  
Det finns ett antal på Hasselbladsstiftelsens hemsida i eftermiddags under press.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS