Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Galleripush - förstasidan > Portabelt gömsle för naturfotografen

Portabelt gömsle för naturfotografen

 

När man nämner ordet gömslefotografering, så tänker nog en del att det verkar jobbigt. Sitta stilla på samma plats i ett trångt litet utrymme. Men det finns en lösning på det. Ett portabelt gömsle, som är lätt att ta med sig, lätt att sätta upp och framförallt, lätt att förflytta sig med. Det finns en hel uppsjö av olika modeller, allt i från riktiga tält, till enklare dukar. Vi har testat ett påsgömsle från Jan Gustafsson. Gömslet väger mellan 1,4 och 1,5 kg beroende på storlek och det viks lätt ihop. Gömslet ryms med lätthet i ytterfacket på en ryggsäck som t.ex. Tamrac Expedition 5 eller motsvarande. Gömslet är anpassat med en kardborreöppning för objektivet och man får utan problem plats med ett 400/2.8 eller 600/4. Att göra gömslet iordning går väldigt snabbt. Man börjar helt enkelt med att sätta objektivet på stativet och sedan bara kasta gömslet över objektivet, för att därefter anpassa kardborreöppningen runt motljusskyddet.


Nikon AF-S 400/2.8

Gömslet finns i flera olika mönster, vi fick vår/höst varianten, som är Realtree Advantage Timber som är ett mycket populärt mönster och som passar väldigt bra in i en lövskog. Själv kryper man in bakom kameran och med hjälp av den medföljande specialkepsen, så hänger den mesh-försedda tittgluggen på lagom höjd. Kepsen kan till en början känns lite framtung, speciellt när gömslet vilar på den, men när man väl har ögat mot sökaren, så vilar kepsskärmen och därmed hela konstruktionen på kamerahuset.


Specialdesignad keps

Man gör förstås klokt i att ha med ett sitterunderlag eller en stol. Vill man komma riktigt långt ner på marken, så finns det förstås lösningar på detta. Jan säljer även en hopfällbar sittstol. Jag var lite skeptiskt till en början, men konstruktionen visade sig ge ett bra stöd även vid längre pass i gömslet. Stolen kostar 395 kr

Väl på plats i gömslet så njuter man av den tystnaden som uppstår, när man sitter där och det enda man hör är sin egen andhämtning, samt fåglarna som kvittrar. Tyget i gömslet är av rejälkvalité och det blir ganska varmt efter en stund, vilket är skönt om det är kallt ute, men kan vara svårt att få cirkulation i gömslet. En lösning är förstås att man arrangerar så att det blir en liten öppning nertill, så att frisk luft kan komma in. Regntåligheten är som för ett vanligt kraftigt canvastyg, det tåler smådroppar, man bör impregnera det för bättre skydd mot regn.


Tyget är väl tilltaget och man sitter skyddat

Resultatet då? Jodå, man kan komma ganska nära utan större ansträngningar. Det gäller bara som vanligt, att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.


Nikon D3, AF-S 400/2.8  - f/4  - 1/25 - ISO 3200

Här befann jag mig på ca 15-20 meter från rådjuren och de reagerade omedelbart på ljudet från avtryckaren. Men eftersom de inte såg något som de kunde härleda till fara, så fortsatte de att beta på ängen. Omdömet av gömslet blir således bra. Det är lätt att ha med sig, är enkelt att sätta upp och ger möjlighet till att komma nära djuren.

Gömslet kan köpas hos Jan Gustafsson

Pris: 2095:- (testad version Large, vår/höst)



Publicerad 2010-08-29.

21 Kommentarer

D Gulliksson 2010-08-29 20:28  
Har kikat på dett gömsle ett antal ggr men största anledningen till att jag drog mig för ett köp är att det inte ser så särskilt bekvämt ut. Speciellt inte för några längre sittningar. Får man fråga hur länge ni satt med det?
Dessutom ser det ut som att det kan bli besvärligt när man vill ta bilder på höjden med en kamera utan vertikalgrepp, dels för kepsen som kommer i vägen men även för tyget som ligger direkt mot kroppen. Jag antar att detta gömsle är lite mer känsligt för rörelser.

Trevlig läsning iaf =)
Birdman 2010-08-29 20:57  
Äntligen lite naturfotoprylar på Fotosidans nyhetssida :-D

Fortsätt gärna i den andan...finns massa prylar att testa!

// Daniel
Kenneth Liljeholm 2010-08-29 21:22  
Har sett det där förut med och jag tycker det verkar vara en idiot grej!
Stackars krakar om ni ska sitta en 3-4 timmar sådär!
Rekommenderar en ghillie dräkt/poncho istället med lite extra camo på stativ och objektiv,blir betydligt billigare med!
Men kul iaf att ni testar lite naturfotoprylar äntligen!
henkrikroos 2010-08-29 21:32  
Den där kepsen hade jag ingen aning om..
Ser som sagt lite obekväm ut men säger ni att den funkar så :)
Har varit intresserad av denna dressen ett tag, men jag har inte sett några omdömen eller tester och hur det ser ut in field, så tack för det!
Men en fråga om tyget, prasslar det eller låter det något?


Tänkte säga att det var kul att få tillgång till lite trevlig läsning med, även om man inte är betalade medlem på sidan!! snål som man är.. ;)
Birdman 2010-08-29 21:44  
Kenneth: Ett påsgömsle är inte direkt något alternativ för långa sittningar, utan för tillfällen då man behöver tillämpa smash-and-grabteknik. Jag har ett hemsytt och det funkar strålande vid vissa tillfällen och sämre vid andra. Det är ungefär som en poncho som du drar över dig.
Sten-Åke Sändh 2010-08-30 06:54  
Ja med den där skumma utstyrseln och det där eldröret skulle inte jag åka till Afghanistan :-).
Grimmer 2010-08-30 08:59  
Skulle tro att det funkar bra så länge man inte kommer på att man siktat åt fel håll. Med det där så sitter man ju där man sitter.
P Norrman 2010-08-30 09:50  
Verkar vara ett bra gömsle! Ett tips annars är att det ofta är ansiktet/ögonen djur reagerar på. Ett jägartips är att använda något ansiktsskydd, ex. myggnät för att dölja att du är människa.
P Norrman 2010-08-30 09:50  
Verkar vara ett bra gömsle! Ett tips annars är att det ofta är ansiktet/ögonen djur reagerar på. Ett jägartips är att använda något ansiktsskydd, ex. myggnät för att dölja att du är människa.
P Norrman 2010-08-30 09:50  
Verkar vara ett bra gömsle! Ett tips annars är att det ofta är ansiktet/ögonen djur reagerar på. Ett jägartips är att använda något ansiktsskydd, ex. myggnät för att dölja att du är människa.
Mikael Pettersen 2010-08-30 10:22  
cammokläder och nät gäller för mig,priset är galet högt för denna tycker jag,är de bara jag gustafsson som säljer den??
Tomasz 2010-08-30 15:12  
Livsfarliga grejor! Jag provade på en mässa en gång och blev överkörd av en fyrhjuling...
Chasid 2010-08-30 21:37  
Undrar just när det kommer portabla gömslen för gatufotografer? Men det kanske går lika bra med ett Telia- eller gatukontorstält :)
sla 2010-08-31 09:00  
Jag tycker påsgömslet är för dyrt, det går att fynda i jaktaffärerna där man kan hitta kamonät, för kråkjakt. Köpte ett för ca 500 kronor klippt i 2 har jag två gömslen. Har även hittat en variant för vinter, klart svårare att få tag på, som skall testas kommande vinter. Fördelen med näten är att man kan trixa till det runt och omkring stativet och anpassa för situationen, lägga det över sig när man ligger, spänna upp det mellan två träd osv osv.
MVH

Stefan
pellepang 2010-08-31 14:43  
Missuppfatta mig "fel"...men första anblicken av bilden med fotografen i gömslet fick mina tankar till att det var en terrorist i camo-burka med något nytt hemskt vapen.

Men till verkligheten så tror jag att den största behållningen med gömslet är att man tar bort den mänskliga siluetten och ersätter den med en form som är obekant eller ofarlig för djuren. Camomönstret tror jag är av underordnad betydelse i just detta fall som bilden visar..

Jag tror att det bästa man kan ha ur praktisk och camoflage sunpunkt är en "gillie suit". Top of the line tror jag att ASAT-3D (all seson all terrain) är. Tanken bakom deras camo är tvärs emot allt man tidigare sett och hört, men kolla in videon och försök säga emot deras argument....jag kunde inte i alla fall. http://www.asatcamo.com/2_1_commercial.htm

PS, det vore kul att höra från någon som testat ASAT mot något annat / liknade och vilka för och nackdelar de olika har i verkliga livet.
bildgoran 2010-09-01 23:04  
Jag tror nog att ett lövcamoset ger en betydligt större rörlighet till ett lägre pris se länk.
http://www.idefixteko.se/open_produkter/produktinfo_body.asp?prodid=17083&plats_id=1360
Wolfgang 2010-09-03 17:27  
Gömsle är endast bra för fågelfotografering.
Rådjur störs av både ljud, rörelse och vittring. Det är oftast vittringen som är utslagsgivande för flykt.
Gömslet tar inte bort vittringen, därför funkar det bättre att sitta under ett träd i skuggan.
Det är mera behagligt än att sitta i ett gömsle.
Men det är viktig att sitta mot vinden.
Att se fotografier av rådjur som har uppspärrade öron i fotografens riktning betyder att man har stört dem.
Som naturfotograf har man ett ansvar att inte störa djuren.
Hälsningar
Wolfgang
D Gulliksson 2010-09-03 18:35  
Wolfgang--> Håller inte riktigt med om att ett gömsle skulle vara ineffektivt vid rådjursfotografering. Jag använder i stort sett uteslutande gömsle när jag fotograferar rådjur och anser att det gett mig bra utdelning utan att för den delen störra djuren allt för mycket. Men som du säger så skyddar ju inte gömslet för vittring, ljud etc. Det jag upplever är att de oftast hör slutaren, vilket de kan göra på ganska lång håll.. Det ultimata väderförhållandet är nästan när man har aningen blåsigt (motvind då förstås) då det dels "tar bort" en del av vittringen men även att ljudet av slutaren inte blir lika tydligt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS