Användarnamn: Sten-Åke Sändh
Ålder: 67 år
Bor: Vaxholm, Stockholms län
Kategori: Amatörfotograf
Började fotografera: 1963
Medlem sedan: 2005-01-20
Senast inloggad: 2017-08-19 11:14

Tycker mest om det som är "naturligt" och okonstlat. Tar mest bilder för att dokumentera - resor och tiden(folkliv, natur och arkitektur).

Har plåtat sedan början på 60-talet och fick en solid Zeiss Icon Contina av farsan som köpt den på stadsauktion. Tog mest svartvitt med den. Köpte min första systemkamera på 70-talet (en Pentax ME ) och hade den på många och långa resor i över 20 år. Jag var backpacker till och från i 16 år mellan 1970 och 1986. På den tiden bytte jag inte kamera i onödan inte. Spårade in på Minolta med Minolta Dynax 5 (en stor smäckig besvikelse). Har inte förrän 2005 tyckt det vara ide att köpa en digitalkamera. Har varit svårt skeptisk till att inte långtidslagringsfrågorna med digitalfoto är lösta och är fortsatt så.

Köpte en Konica Minolta Dynax D7D när den kom, mest för jag har ju redan hade några objektiv men även för att jag ville ha en kamera med inbyggd bildstabilisering i kamerahuset. Det lät helt rätt tyckte jag. Stannade kvar med mina Minoltagrejor trots att Minolta kastade in handduken och det har jag inte ångrat eftersom det blev lätt under denna period att komplettera objektivsamlingen med det som många andra sålde i halv panik.

Köpte en Sony A350 2008, trots att jag bestämt mig för att aldrig sälja min 7D. 7D är kult som världens första DSLR med inbyggd bildstabiliseing i kamerahuset och den enda DSLR som i princip är byggd fullt ut som en analog kamera. Sådana kameror kommer aldrig tillverkas mer men för mig var den verkligen en besvikelse. Mycket trasig och illa fungerande. Antiskak pajade flera gånger och jag hade svåra problem med AF som fokuserade uselt trots flera justeringsförsök. Var nära att ge upp foto då ett tag.

I samband med att företaget jag då jobbade på köptes upp och jag fick en hel del avgångspengar, så beslutade jag mig för att ta ett sabbatsår på precis ett år och ägna mig på heltid åt att lära mig om digital fototeknik. Har sedan ägt A550, A55 och A580. Har nu hittat hem igen och köpt en NEX 7 och känner att jag nog aldrig kommer köpa en ny onödigt stor och klunsig spegelreflex eller SLT-kamera igen. Min A580 ska jag ha kvar dock till mitt långa telezoom då jag är mycket nöjd med det och med A580 så är det stabiliserat och den funktionaliteten skulle jag mista med en A-mountadapter på NEX 7:an.

Jobbar numera som IT koordinator på Stockholms Stadsmuseum sedan 2009 och är tekniskt ansvarit för museets systemintegration och utvecklingen av en ny digital arkivlösning, så på så vis så jobbar ju även jag professionellt med hantering av bilder på olika sätt och har stor nytta av mina fotokunskaper i mitt jobb också. Museet har ju över 3 miljoner bilder och och mängder av historiska dokument , konst och publikationer, dokument och målet är att effektivisera alla digitala processer kring bilder och dokument och publicera allt detta ut till allmänheten i Sverige och Europa under våren 2012.

Lastolite Ezybox SpeedLite 2 Joe Mc Nally