Annons
Canon 60D och superobjektiv

Canon 60D och superobjektiv

Canon presenterade idag nya Eos 60D, fyra nya objektiv och två nya telekonvertrar plus att de förvarnade om ytterligare två objektiv. Kameran följer i stort förhandsspekulationerna, men den nya vidvinkelzoomen var nog däremot en överraskning för de flesta.

Canon är den tredje kameratillverkaren på en vecka att visa upp höstnyheter. De passade dessutom på att fira 10-årsjubileum för kompaktkameraserien Ixus.


Canon Eos 60D

Canon Eos 60D hamnar mellan Eos 550D och Eos 7D i sortimentet. Den har samma sensor och skärm som 550D, men lånar videofunktionerna och exponeringsmätningen från 7D och autofokusen har hängt med från föregångaren 50D. Helt eget är att den fått en vinklingsbar skärm.

60D har alltså en cmos-sensor på 18 megapixel. Känslighetsomfånget är 100-6400 iso med utökning till 12800. Den har Digic 4-processor och klarar en serietagning på 5,3 bilder per sekund i serier upp till 58 jpeg-bilder eller 16 råfiler.

Autofokusen har 9 punkter, alla är korspunkter så länge objektivet har en maxbländare på 5,6 eller större och den mittersta mätpunkten är extra känslig när du använder objektiv med maxbländare 2,8 eller större. Eos 60D har fått samma avancerade exponeringsmätning som 7D, ICFL som mäter i 63 zoner.

Den inbyggda blixten kan styra andra Speedlite-blixtar så du kan ställa in dem från kameran. Blixten klarar att lysa ut för ett 17 mm vidvinkelobjektiv. Bildskärmen är vinklingsbar och storleken är 3 tum och med 1040000 bildpunkter. Skärmen kan fällas ut i sidled och vinklas i höjdled. Det innebär också att du kan välja att ha själva skärmen inåt till exempel när du har packat ned kameran.

Du kan filma video i full HD, 1080p, med fullständig manuell kontroll i 24, 25 och 30 bilder/sekund. Går du ned till 720p kan du även filma i 50 eller 60 bilder/sekund. Du kan även köra med digital beskärning under videofilmning och enbart använda 640x48 bildpunkter i mitten av sensorn. Det här ger dig en upplevd brännviddsförlängning på 7 gånger objektivets brännvidd.

I Eos 60D kan du bearbeta bilder direkt i kamera, även råfiler. En riktigt intressant finess är att du kan ge bilder en till fem stjärnor. Den här graderingen är sedan kompatibel med de flesta kända bildbearbetningsprogram. Det här är en finess som vi verkligen hoppas få se i fler kameror. Det är strängt taget rätt märkligt att funktionen inte redan finns i yrkeskamerorna. Bland övriga nya finesser finns inbyggt vattenpass.

Eos 60D är lättare jämfört med sin föregångare 50D, huset har fått en lite ny utformning. Den klassiska joysticken har försvunnit och ersatts av ev vickbar knapp. Flera av knapparna äör dessutom programmerbara så du kan ge dem den funktion du enkelt vill komma åt. Kameran använde SD-kort och klarar SDXC, med teoretiska kortstorlekar på upp till två terabyte.

Pris och tillgänglighet

Canon säger att 60D skall finnas tillgänglig i slutet av september och kosta 12500 kronor inklusive moms. Den kommer även säljas i paket med EF-S 18-55 IS för 13500, i paket med EF-S 18-135 IS för 15200 kronor och i paket med EF-S 17-85 IS för 15700 kronor. Notera att det här är Canons priser, i handeln blir i praktiken priserna ofta lägre.


EF 8-15/4 L USM

Den här fisheye-zoomen är en lite udda fågel. Vid 8 millimeters brännvidd och på en fullformatskamera ger det en helt cirkulär bild. Zoomar du till 15 millimeter täcker det hela bildytan och du har istället ett icke-cirkulärt fisheye på samma sätt som föregångaren EF 15/2,8. Det har även markeringar i zoomomfånget som visar när du täcker hela bildytan med en APS-H- eller APS-C-sensor.

Frontlinsen har fått en ny typ av ytbeläggning Canon kallar fluorine. Den här beläggningen skall göra det mycket svårt för smuts i allmänhet och fett i synnerhet att fastna på glasytan. Det skall fungera lite som teflon. Internt har objektivet Canons SWSC-beläggningar (Sub-Wavelength Structure Coating) och UD-glas. Närgränsen är 15 centimeter och objektivet väger 540 gram.

EF-S 8-15/4 skall finnas tillgängligt i oktober och kosta 15700 kronor.


EF 70-300/4-5,6 L IS USM

Canon har tagit fram en mer påkostad variant av klassikern 70-300. Den har fått snabb autofokus med hjälp av ringformad USM-motor och en ny effektivare bildstabiliseringen som skall kunna ge upp till motsvarande fyra steg. Storleksmässigt är det mycket likt sin billigare kusin och tanken är att erbjuda proffs och entusiaster en mer påkostad resezoom. Bländaren har åtta lameller och den optiska konstruktionen inkluderar två UD-element och en flytande linsgrupp. Närgränsen är 1,2 meter och objektivet väger 1050 gram. Du kan montera ett stativfäste. Objektivet är inte kompatibelt med telekonvertrar.

EF 70-300/4-5,6 L IS USM skall finnas tillgängligt i oktober och kosta 16600 kronor


EF 300/2,8 L IS II USM

De här objektiven är arbetshästar för många press- och sportfotografer. Det har fått en helt ny optisk konstruktion och är något lättare än sin föregångare (2400 mot 2550 gram) tack vare konstruktion i magnesiumlegering och titan. Frontlinsern har fått den nya smutsavvisande flourine-beläggningen. Bildstabiliseringen har förbättrats och skall kunna ge fyra steg. Stabiliseringsläget för panorering har förbättrats och ett tredje stabiliseringsläge har tillkommit där stabiliseringen endast är aktiv under själva exponeringen. Det här skall snabba upp omfokuseringar.

En spännande finess är att ringen som förut använts för att hoppa till ett förbestämt fokusavstånd nu fått en extra funktion. När du aktiverar PF-läget (Power Focus) får du en mjuk motordriven fokusering framåt eller bakåt genom att vicka ringen åt ena eller andra hållet. Vickar du mer fokuserar objektivet snabbare. Det här fokusläget är i första hand tänkt för videofilmning och kan då hjälpa till att ge snygga mjuka fokusövergångar.

EF 300/2,8 L IS II USM skall finnas tillgängligt i december och beräknas kosta 73100 kronor.


EF 400/2,8 L IS II USM

Precis som 300/2,8 är det här en helt ny optisk konstruktion och har samma nya funktioner som sitt mindre lillasyskon. Men här har Canon lyckats få ned vikten drygt ett och ett halvt kilo jämfört med föregångaren, något som kommer att spara ryggen hos många fotografer. Objektivet väger 3850 gram.

EF 400/2,8 L IS II USM skall finnas tillgängligt i december och beräknas kosta 116300 kronor.


EF 1.4x III och EF 2x III

När Canon nu uppgraderar sina supertelen är det ganska logiskt att i samma veva fräscha upp telekonvertrarna. Både 1,4x- och 2x-varianterna har uppgraderats, den optiska designen är ny, de är vädertätade och har fått fluorine-beläggning på de exponerade linsytorna. De innehåller egna processorer som skall förbättra kommunikationen mellan kamera och objektiv.

EF 1.4x III och EF 2x III kommer att kosta ungefär 5500 kronor och finnas tillgängligt i december.


EF 500/4 L IS II USM och EF 600/4 L IS II USM

Canon berättade också att de på Photokina i slutet av september kommer att visa upp uppgraderade varianter av bjässarna 500/4 och 600/4. Objektiven kommer att bli tillgängliga under första halvåret 2011 och priserna är ännu inte fastslagna.


Lite funderingar

De nya objektiven kommer antagligen välkomnas med öppna armar. I synnerhet den nya fisheye-zoomen verkar oerhört spännande. Många har förut tvekat mellan ett superextremt cirkulärt fisheye och ett mer normalextremt fulltecknande. Nu får man bägge i samma paket, i alla fall så länge man kör fullformat. Priset är märkbart högre och ljusstyrkan ett steg sämre än hos gamla 15/2,8. Men ljusstyrka är sällan en avgörande faktor hos fisheye och priset kan motiveras med att du nu i praktiken får två objektiv för pengarna.

Även nya L-varianten av 70-300 kan nog locka både entusiaster och yrkesfotografer på reportageresor. Den lite lägre ljusstyrkan hos ett sådant här objektiv är inte alls samma problem som för bara fem år sedan, detta tack vare de extrema känsligheterna i moderna kameror. Då kan man offra några bländarsteg för att få ett jämförelsevis lätt objektiv med bra räckvidd.

De nya superteleobjektiven och telekonvertrarna känns vid en första ytlig titt inte så dramatiska. Men i synnerhet teleobjektiven är på sikt mycket viktiga uppgraderingar för Canon. Långa, ljusstarka och snabbfokuserande teleobjektiv för press- och sportfotografer är Canons hemmaplan där de länge härskat totalt. Men de senaste tre åren har huvudkonkurrenten Nikon tagit rejält med marknadsandelar och har till råga på allt haft modernare och lättare supertelen med effektivare stabilisering. Nu har Canon tydligt talat om för yrkesfotograferna att de inte glömt bort sina superetelen.

Så har vi Eos 60D. Det går inte att komma ifrån en känsla av att den tvåsiffriga serien har blivit lite degraderad i sortimentet. Eos 7D har tagit över positionen som den främsta APS-C-kameran i Canons utbud och 60D får spela en lite mindre framträdande roll än sina tvåsiffriga föregångare. Många kommer säkert att argumentera att Canon har för små steg mellan modellerna med sitt nuvarande sortiment av APS-C-kameror: 1000D, 500D, 550D, 60D och 7D.

Men med fler modeller ökar Canon sannolikheten att varje tänkbar kund hittar just den modell de är ute efter. Det är ett mycket välkänt och etablerat faktum inom all form av försäljning att ett större sortiment också ger större försäljning. Se bara på marknaden för platt-tv. Eller skrivbordsskärmar. Eller kika i närmaste mejerihylla - hur många sorters yoghurt ser du där? Nu är förstås inte kameror yoghurt, men faktum kvarstår. Canon har ett mer finmaskigt nät som de kastar över marknaden än vad deras konkurrenter har. Det brukar ge större fångster.



Publicerad 2010-08-26.

Eos D60
Canon Eos D60 har nu fått vikbar skärm vilket i underlättar en hel del vid till exempel videofilmning.

Vinklingsbar skärm
Allt fler kameror får vinklingsbar skärm, i synnerhet sedan kamerorna fått video har det här blivit mycket önskvärt.

Vunklingsbar skärm II
En annan fördel med den vinklingsbara skärmen är att den går att vända helt så den kan vara skyddad till exempel när kameran är nedpackad.

SD-kort
Eos 60D kör med SD-kort som klarar SDXC. Här dessutom med batterigrepp.

EF 8-15/4 L USM
Nya EF 8-15/4 L USM är en fisheye-zoom som är användbar både för fullformatskameror och de med mindre sensor.

EF 70-300/4-5.6L IS USM
Canon utökar sitt redan stora sortiment av telezoomar med en lite mer påkostad L-version av 70-300.

EF 300/2,8 L IS II USM
Canon uppgraderar arbetshästen 300/2,8 bland annat med effektivare stabilisering.

EF 400/2.8L IS II USM
Nya 400/2,8 är bland annat ett och ett halvt kilo lättare än föregångaren vilket lär spara ryggen hos många sportfotografer.

EF Extender 1,4x III
Nya teleobjektiv och nya telekonvertrar, här 1,4x-varianten

EF Extender 2x III
Även 2x-konvertern uppgraderas.

28 Kommentarer

Eeros 2010-08-26 19:43  
"Det har fått en helt ny optisk konstruktion och är något lättare (2400 gram) än sin föregångare (---)"

Något lättare? 2,4 kg lättare är väl ganska rejält lättare?
Oliver Wettergren 2010-08-26 19:44  
Känns som de nedgraderat huset när du ser det på bilderna.... Liknar mer 550D nu än 50D och 7D.
mange69 2010-08-26 19:53  
Eero,

Har skäl att tro att 2400 gram är vikten på den nya gluggen, och inte viktskillnaden...
gup 2010-08-26 20:02  
Köpte 7D för ca en månad sen. Var rädd att jag gjorde ett dåligt köp pga. av 60D-releasen men nu släppte ångesten, skönt!
Grevture 2010-08-26 20:05  
@ Eero Karhu: Min formulering var allt annat än tydlig, har snyggat till den lite nu :-)
Peter Thållen 2010-08-26 20:52  
Fina släpp från Canon...känns dock som att Canon saltat sina priser en aning den senaste tiden.

70-300/4-5,6 för 16000sek!!! Visst byggkvalite av toppklass men det vill till att den optiska prestandan ligger på samma nivå också med en sådan prislapp.
collleee 2010-08-26 21:23  
Jag tycker det är sjukt najs att canon har utveklats lite med t.ex. sd kort istället för cf kort, och att den har live wiew det är riktigt najs!
Don Ricardo 2010-08-26 21:36  
Är inte L objektiv mer eller mindre synonymt med fast bländare över hela zoomomfånget?
Med ett undantag, EF 28-300/3,5-5,6 L IS USM...
Num Vistbacka 2010-08-26 21:39  
Hade inte även 550D samma 63-punkters mätningssystem som 7D? Skulle minnas att det var en av de nya extrema sakerna med den modellen...


Ett 70-300 L objektiv är nog en av de bästa nyheterna här tycker jag. Har länge undrat varför inte ett sådant existerat. Fast fast f/4 skulle ha varit toppen; ersättning av 70 - 200 med 70 -300 skulle väl inte vara dåligt? =)
Sedan undrar jag om någon kan svara varför somliga objektiv passar och somliga inte gör det, med att kombineras med telekonvertrarna. Vad hindrar dom?
¨
Nu får man vänta och se hur det blir med 7D mkII/8D. Och om dom skulle vilja genomföra min önskan om 15 - 85 f/2.8 :D

Till Oliver:
Om det där liknar EOS 550D mer än en 7D, så kan du bita mig hårt.
Num Vistbacka 2010-08-26 21:46  
@ RIckard

L står för Luxury och betyder i stort sett superb byggkvalitet och på senare tid vädertätning och USM motorer och IS (tidigare L-modeller hade inte vädertätning, IS och USM), men fram för allt står "L" för just Lyx-linser: optiken i L-objektiv är otrolig. Sedan finns ju även EF 100-400 f3,5 - 5,6 L IS USM, men ja: resten av L-sortimentet har fast bländare.

Sist och minst: "L" står för medföljande motljusskydd, vilket Canon envist inte vill slänga med på köpet på sina linser.
Leif Johansson 2010-08-26 21:57  
Canons konvertrar har en del av linstuben som sticker in i objektivet. Vissa av piratkonvertrarna har inte det, då passar de alla objektiv utom EF-S, som i sin tur har en del som sticker in i kameran.
Num Vistbacka 2010-08-26 22:20  
När ska vi annars få se en ersättare av 24-70 L? 24-105L IS USM var ju inte direkt någon höjdare vad jag läst och hört (i jämförelse med 24 - 70 dvs)
fålen 2010-08-26 22:23  
Kan bara instämma med Elias, riktigt skönt att man inte vänta på 60D!
paco 2010-08-26 22:36  
Fisheye för 15 papp måste vara ett superobjektiv.
Don Ricardo 2010-08-26 22:40  
@ Num:
Jo jag känner till Lgluggarna till stor del, glömde 100-400an...
Vill minnas att ett av kännetecknen va just fast bländare på Lgluggarna.
För egen del var ingen av nyheterna något som hamnar i min väska.
jotemaster 2010-08-26 23:13  
Det skrivs så mycket om Canon. Kan ni inte skriva lite mer om iPhone nångång?!
RollE2k 2010-08-26 23:17  
Konstigt.. EF 100-400L samt 24-70L är ju de som är i störst behov av "uppgradering" tycker jag, men där kom inget. 100-400 är i behov av bättre IS, medans 24-70 vore trevligt med IS. Efter man haft ef 17-55 IS f2.8 så inser man hur bra det är med bildstabb även på lägre brännvidder.
Gulo 2010-08-26 23:58  
24-70L IS och en ny 50 1.4 hade verkligen uppskattats. Hoppas någon av dem snart dyker upp iaf.
northdog 2010-08-27 08:29  
60D, vilken besvikelse... Det enda jag vill ha är blixtstyrningen och vattenpassfunktionen. Jag som hade hoppats på lite mer och flådigare. Men nu får min 50D bo kvar ett tag till:)
Ingju 2010-08-27 10:00  
Vad roligt det måste vara att få klaga, på nya produkter och på förekommande skrivfel, lite tröttsamt med allt gnäll. kameror m tillbehör finns ju i en mängd varianter bara att välja det som passer en bäst och kunde man få den gratis vore det ju bra bara man själv får bra betalt för det man gör.
hjo 2010-08-27 10:44  
Jaha... 60D känns inte som nån solklar uppdatering av min 50D (vinklingsbar skärm och lite mer pixlar). Varför inte lägga på en tusing och ta 7D:n i stället?
Min gissning är att det finns en 7D mkII/8D runt hörnet. Ser att flera handlare har "kampanjpriser" på 7D nu...
patrik_p 2010-08-27 11:09  
Hmmm... Vad hände med den snabba sportkameran med 6,3b/s ? Enligt egen uppfattning så känns 7D mer som en uppföljare till 50D än vad 60D gör. Tycker det är väldigt konstigt att göra en mellanklass mellan 50D och 7D. Då skulle nog 7D hetat 60D och 7D varit något utöver de vanliga.

Nja. Jag köper nog inte en 60D iaf känns helt omotiverat till priset, för ett par tusen till får man en 7D...
David Wargert 2010-08-27 12:28  
Varför hela 18Mp?
Ärligt talat, vore det inte bättre att ha 12 eller max 14 Mp och få ut några extra stegs iso istället? Det känns enbart som ett försäljningstrick. Jag är av den bestämda åsikten att fler människor i praktiken skulle få ut mer av kameran om den gick att köra i högre iso istället för "högre upplösning". I praktiken får man ofta ut en högre upplösning vid högre iso-tal med en kamera som satsat på ljuskänslighet istället för Mp.
Ett argument för detta just vad det gäller denna kameran är att det är en konsumentkamera, visserligen riktad mot entusiaster men det är knappast så många proffs som kommer att använda den. Den typ av konsumenter som köper denna kamera kommer i de flesta fall inte köra med några proffsobjektiv. Jag vill sticka ut hakan och hävda att majoriteten (undantag finns förstås) av de som köper denna kamera knappast kommer ha några objektiv som klarar att upplösa hela 18Mp!
Sen hur många "vanliga" konsumenter kommer trycka upp sina bilder i billboard-storlek egentligen? (oj, nu tog jag i från tårna)
Christian Magnusson 2010-08-27 14:43  
Alla objektiven va ju välkomna vill jag säga :) men varför inte låta den få en extra plats cf kort istället för endast sd? :O fiffigt med vridbar skärm kommer nog locka "stela" människor och filmare :) man får ju hoppas att den inte kan gå sönder så enkelt bara ;)
Christian Magnusson 2010-08-27 14:49  
Jonas Isberg

Vill du läsa Apple grejer finns de varje vecka något in de på Aftonbladet och jag förstår inte varför du vill läsa om en sak som dikteras av ett företag som inte lyssnar på någon än sig själva... dom är ju som kina fast i teknikvärlden
Lars Hoffman 2010-08-27 17:44  
Jonas Isberg

Vill man läsa om iphone så finns det bra mobil tidningar för det ändamålet.
varför ska en fototidning skriva om en telefon ????
benkar 2010-08-28 19:53  
Kul att det rör på sig :-)

-"plus att de förvarnade om ytterligare två objektiv"

Sitter och hoppas på en liten och billig (men lär bli stor och dyr) L-optik, 24-105 2,8 IS :-)

/B
thejoltjoker 2010-09-30 21:41  
kolla in det här testet av Canon 60D's videofilmningsförmåga http://www.youtube.com/watch?v=UgwnxyEiXsc
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS