Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Polaroidprojekt om längtan efter kärlek

Polaroidprojekt om längtan efter kärlek

Foto: Ylva Sundgren. 

Fotografen Ylva Sundgren har åkt runt i Sverige med sin polaroidkamera och fotograferat människor i sin vardag. Människor som på olika sätt har en sak gemensamt, en längtan efter att känna kärlek.

Ylva började med projektet för några år sedan. Hennes första tanke var att göra ett projekt som handlade om kärlek, men efter ett tag insåg hon att projektet istället skulle handla om avsaknaden till kärlek, och en längtan och väntan efter den.

- Sverige är ett land där exceptionellt många människor lever som singlar, ensamma. Ändå är tvåsamheten fortfarande norm och relationstipsen haglar över oss i media varje dag. Att vara ensam har nästan blivit något fult. Det är inget vi talar om i alla fall. De personer som idag faktiskt är majoritet, säger Ylva till Fotosidan.

Fotoprojektet med intima polaroidbilder kommer i höst även som en fotobok med titeln "Inga kan älska som vi". Med hjälp av sin polaroidkamera och personer som lever ensamma har Ylva skildrat och omfamnat ensamheten och längtan.

- Jag har åkt runt i Sverige med min kamera och fotat människor i deras vardag och miljöerna de rör sig i. Människor som inte levde i relationer då jag träffade dem. Sedan har jag gjort ett urval av bilderna som jag tycker talar om längtan och väntan. Projektet är alltså inte en redogörelse av de porträtterade människornas liv utan mer min subjektiva berättelse av dessa känslor. Mina polaroidbilder, snapshots, fragment av olika människors liv, blir tillsammans en, din, min historia.

Boken "Inga kan älska som vi" släpps den 23 september på bokmässan i Göteborg. Ylva ställer även ut bilder från projektet mellan den 23-28 september på ArtPhotoCollection på Hedåsgatan 5 i Göteborg. Den 9 oktober är det vernissage och bokrelease på Stockholms Fotoantikvariat på Torkel Knutssonsgatan 31 i Stockholm. "Inga kan älska som vi" ges ut av Journal Förlag.

- Boken kommer att vara väldigt liten, 10x12,5 cm för att få en mer intim känsla. Man ska kunna ha den i rockfickan. Nära hjärtat.



Publicerad 2010-09-17.




8 Kommentarer

Surgeon 2010-09-18 01:22  
köper inte In på dessa bilder som är "djupa" men ganska kassa när det gäller så enkla saker som en upplevelse.

Känner ingenting när jag ser bilderna
MagnusBerg 2010-09-19 11:46  
Frågan är vad man kan visa med en bild. Jag vill hävda att det optimala utryckssättet är ord. Ord är den överläset bästa metoden för att få avsändaren att kommunicera med mottagaren. Inom konst och bildvärden är det brukligt att använda förklaringar för att få mottagaren att förstå avsändarens avsikt med verket. Detta tyder på att den typen av verk inte räcker för att kommunicera.
När det gäller bild så tycker jag naturbilder fungerar bra. Natur och naturupplevelser är svåra att beskriva i ord men en bild vars enda syfte är att visa naturens skönhet kan i de flesta falla vara vackrare än naturen själv.
Jag har nyligen läst en av Kristina Lundbergs deckare - Eldätaren. Efter den läsningen så började jag fundera över dokumentärbilder av uteliggare, missbrukare och den typen av bilder. Jag har inte sett någon bild som bättre än Kristian Lundbergs ord beskrivit hur deras vardag är.

Fotografera är roligare och enklare än att skriva. Och det är en nog så god orsak till att fortsätta med fotografering. Men vill man berätta något mer komplicerat än skönhet så är ordet överlägset.
NPA 2010-09-19 19:27  
Får nog hålla med ovanstående kommentarer. Ord är enklare och mer rättframt när det gäller kommunikation (i de flesta fall). Det är inte helt enkelt att projecera andras känslor via fotografi. Men det går och många duktiga fotografer i Sverige har lyckats och fortsätter lyckas med detta. Tycker att idén till detta projekt är lysande, men av de få bilder som man kan se här, så anser inte jag att det fullföljer titeln, tyvärr. Som enskilda bilder är de utsökta, men i sammanhanget tillför de inte den känslan "om ensamhet" som tycks vara vad som eftersträvas. Bilden på trädet t ex. Jag får bara inte ihop det, inte på något vis, hur denna kopplar an till sökandet av kärlek, till ensamhet. Men vacker är den.
F.Eliasson 2010-09-21 13:13  
Alltså, ord är ju i kombination med bild det ultimata uttryckssättet, näst efter musik imo. Att med bara ett enda ord få riktningen utpekat för sig när man betrakatar en bild är härligt. Ändra ordet och du ser samma bild på ett helt annant sätt.
Bara ordet i sig blir platt utan bilden tycker jag. Jag blir grymt nyfiken på den här fotoboken!
joja_x 2010-09-23 18:35  
Var där och kollade idag. Gillade vad jag såg. Rekomenderar helt klart ett besök.

/Johan
jonasfx 2010-09-24 22:04  
intressant. ska försöka hitta till utställningen.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS