Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Årets naturfotograf utsedd

Årets naturfotograf utsedd

Brutus Östling är årets naturfotograf 2005. Det har Naturvårdsverket beslutat. Stipendiet delas ut för femtonde gången och prissumman är 15 000 kronor. Dessutom får fotografen ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet.

Brutus Östling har tilldelats stipendiet för sin enastående förmåga att fånga fåglars beteende i bild. Med en kristallklar skärpa återger han de mest kortvariga ögonblicken i fåglarnas hektiska liv, säger Lars-Erik Liljelund generaldirektör på Naturvårdsverket. Östling har en fantastisk känsla för att placera sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt, avslutar Lars-Erik Liljelund.

Naturhistoriska riksmuseet är stolta över att för andra året i rad kunna presentera en fotoutställning med bilder av årets naturfotograf, säger Claes Enger, utställningschef på Naturhistoriska riksmuseet. Med fotografier och konst vill vi på museet ge nya perspektiv och upplevelser av vår vackra natur. En utställning med Brutus Östlings fotografier är planerad att visas på museet under hösten 2006, avslutar Claes Enger.


Brutus Östling är född och uppvuxen i Stockholm men är numera bosatt i Stehag i Skåne. Till vardags arbetar han som förläggare på Symposion. Brutus drömde redan som tonåring om att bli fotograf men höll sedan inte i en kamera på 20 år. Fram till 1999 var det bara undervattensbilder som gällde, men sedan sju år tillbaka sker den större delen av naturfotograferingen på land.

I september 2005 utkom boken ”Mellan vingspetsarna Bilder ur fåglars liv - från Öland till Antarktis”, som även sålts till Norge, USA och Storbritannien. I höst utkommer fotoboken ”Pingvinliv” och en stor bok om ”Havsörnens rike” väntar år 2007.

Se bilder från stipendiaten.

Publicerad 2006-05-24.

1 Kommentarer

gunau 2006-05-24 18:33  
Fina bilder av Brutus, som vanligt. En pristagare som verkligen förtjänar det/Gunnar A
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS