Annons
FOTO 2006

FOTO 2006

Vi välkomnar alltid artiklar från er medlemmar, tack Carl för denna! /red.

"Grattis Sverige, en ny fotomässa är född!".
Under 10-12 November var det fotomässa på Factory i Nacka strand, nedan följer en kort rapport om mässan med ett antal bilder.

Fotosidan
Fotosidans monter på mässan, snyggt!


Medlemsutställningen från Fotosidan

Nikon
Nikon hade den största montern och mest besökare. Nikon hade även ett ställe i montern där man kunde lämna in sin Nikon kamera på sensor rengöring som var mycket populärt.

En av de populäraste prylarna på mässan , Nikon D80.
Jag tycker att D80 kändes som en mycket bra kamera, mycket bra sökare!


D200 med 400mm objektiv




Hela montern

Canon
Canon hade nästan lika många besökare som Nikon, men betydligt mindre kameror framme. Folk tittade mest på 400d, som stod bland kompaktkamerorna. Enligt Canon var det för att 400d räknades som en "amatörkamera".


Bland systemkamerorna visades samtliga modeller upp, men endast ett exemplar per modell. Nikon hade däremot slagit på med stort och visade 6st D80 , 3st D200, 3st D2Xs, 2st D50. Tror jag även såg en F6.


Hela montern

Blandat
Här kommer lite blandade bilder från mässan

Sony A100.
Killen vid Sony sa att det kommer inom kort att komma fler digitala systemkameror från Sony, då troligen med större upplösning och en hel del förbättringar.


Kamera & Bild hade satt upp ett skaktest, man siktade med ett teleobjektiv mot pricken och sedan räknade datorn ut hur mycket man skakade.


HP visade upp några kameror men skrivare dominerade montern.


Scandinavian Photo hade laddat upp med många broschyrer, bilden är förövrigt tagit med Sigmas nya 70mm Macro som jag testade.


Pentax visade upp några objektiv, kameror och blixtar.

Tillsist
Jag tycker mässan var helt ok, däremot är jag besviken på Canons lilla utbud av systemkameror, det var stundtals riktigt trångt.
Nikon blev nog den stora vinnaren av besökare på mässan.

Till sist vill jag säga att det är på tiden att Stockholm fått en riktig fotomässa, däremot saknade jag vissa märken så som Sigma, Olympus etc.

Mitt slutbetyg av Foto 2006 blir: 7 av 10.



Publicerad 2006-11-14.

24 Kommentarer

Davz00r 2006-11-14 16:32  
Jag hittade inte ens fram till canon kamerorna... :(
sture 2006-11-14 17:44  
Tillbringade söndagen i Nacka och vill bara gratulera stockholmarna till en toppenmässa! Jag kommer gärna åter från bästkusten! Brydde mig inte så mycket om tekniken, fann till slut Sonys repr. inträngd i en hörna hos Scandinavian. Och då blev jag nöjd! Vad som impade mest på mig var den charmanta bildutställningen i den andra byggnaden! (hur många missade den?)

Jens Assur och Hans Strands framträdande var också höjdpunkter. Hoppas Jensa fortsätter med film för han visar ju oanade resurser i sin debutfilm, den långa kortfilmen om "Sista hunden i .."

Vidare gladdes jag åt möten med andra FS-veteraner. Som jag känt sedan 2001. Men aldrig träffat live!

Hatten av för Sthlm, det gjorde Ni bra!
FredrikB 2006-11-14 19:06  
Det var en bra mässa, tycker jag. Utställningen i huset bredvid var väldigt ojämn, dock. Höjdpunkter (Lennart Nilssons gamla SJ-bilder, Francois Gillet, Hans Strand) blandades med obegripligheter. Vissa fotografer fick ett utrymme som inte motiverades av det de visade upp...

Jag var på Hans Strands tvåtimmars seminarium på söndagen, mycket intressant och givande att höra honom berätta hur han skapar sina bilder.

I det stora hela: riktigt kul med en rejäl fotomässa i Stockholm!
Oscar1319 2006-11-14 19:23  
Synd att FotoSM´s öppna tävling som hade fått in 34 000 bidrag missade att visa bilder, de hade gjort bort sig på något sätt.....enligt funktionärer..
Route 2006-11-14 21:41  
Vi kom dit på söndagen och såg fram emot en härlig söndag, med utställningar, klämma och känna på tekniken. Men blev aningens besviken på utställningarna i den andra byggnaden en del av dem var alldeles för mycket det gick nästan inte sålla ut vad som var bra. Hoppas det blir bättre till nästa ggn. Vart var SM-uställningen vi åkte från Gävle nästan enkom för att se den.. vilken miss :( Men annars en mycket trevlig tillställning återkommer gärna..
froderberg 2006-11-14 22:47  
Intressant, detta var mässan sett ur en teknikintresserads ögon.

Hur såg en bildintresserad på mässan? Det här svepet tar inte upp SFFs fotografsamtal, de öppna seminarierna eller hela det andra huset med bildutställningar.
Benganbus 2006-11-15 07:51  
Kära fotovänner!
När ni presenterar informativa bilder från Fotomässan,
varför lutar ni kameran/bilden?
Jag går inte om kring "och tittar snett" ;)
i vanliga livet ;)
håller heller inte prospekt/broschyrer snett när jag tittar på dom.....
Och tycker inte lutningen tillför något informativt här....

Och håller med Magnus F.
Tycker det fanns mycket för oss fotografer också vad gäller bilder, seminarier och bildutställningar som inte kommit med bland de "lutande bilderna"! ;)
cast65 2006-11-15 08:01  
Till Bengt Björkholm>>>
Jag lutar bilderna för att få lite spännande vinklar. Tycker själv att det är lite tråkigt när alla foton är helt raka. :)
Benganbus 2006-11-15 08:24  
Ok Carl, vi har litet olika bildsmak i vissa lägen du och jag!
Och det är väl tur! ;)
Annars vore det tråkigt! :)
Mvh från Bengan
nutte 2006-11-15 12:11  
Jag tycker det är kul med lite lutande - ger liksom mer närvaro och fångar mer. Hur kul är en bild på en broschyr rakt framifrån? mvh/Kalle
dolphin 2006-11-15 13:36  
Jag såg inget av FotoSM som man hade trott att man skulle få se något av. Annars var det som vilken mässa som helst och det var bra, tycker. Och jag håller med om att bilder blir mer spännande när man lutar dem. Ibland är det bara så trist med upprättstående bilder...
thogr 2006-11-15 17:21  
Jag tycker inte att FOTO2006 levde upp till förväntningarna. Det var mycket snack innan om att mässan skulle vara Sveriges största (eller var det t.o.m. norra Europas största). Men om man tittar på "pryldelen" var den klart mindre än mässan i Jönköping. Canon hade en klart mindre monter, Olympus var inte där alls. Pentax och Sony hade knappt en egna montrar, bara ett varsitt litet bord hos Scandinavian Photo. Det fanns många bilder som hängde på väggarna att titta på. Men det var lite dåligt med bildvisningar på duk. Jag tyckte SFF's "samtal" gav ett lite oproffsigt intryck när de visade bilder i ett fönster på en mac (ingen fullscreen alltså) med projektor. Varför inga bildspel?
Mikael Ackelman 2006-11-15 21:16  
Delar av mässan var MYCKET bra! Bl a några av utställningarna + de seminarier jag besökte. Här fanns det verkliga värdet i mässan. Prylar är inte mitt stora intresse men härlig service hos Nikon (ren kamera på en timme) bra visning av Capture NX, + kul att de hade en så intressant glugg som PC85:an till beskådande. Dito visade också intressanta produkter. Nec:s skärmar övertygade, en Spectraview är på väg! iLux lampa är efterlängtad och fina skrivarpapper handlade jag hos Innova och Hahnemxxxxx? Men var fanns Hbl och Mamiya???
På många sätt mycket nöjd - det blev några kilometer i utställningshallen...
fotografmanuelek 2006-11-15 21:55  
Jag håller med om att prylarna och tekniken stod i centrum. Fokuset låg definitivt inte på bilden. Även om det var några fina bilder att titta på. Skrivare, och åter skrivare.... stora sådana. Inget för den enskilde användaren gissar jag. Såvida man inte ska tapetsera om hemma ;)
Jag blev grymt besviken på Canons bås, inte alls vad jag hade förväntat mig av en av de "största". Säljarna kunde inte ens allt. Blev hänvisad till en annan kille av de få som fanns på plats för att fråga om systemkamerorna. Och stackars 400D fick trängas med kompaktdigitalerna... Näää, helt fel upplägg tycker jag. Titta på Nikon! Där var det både gott om säljare och gott om service. Tillsammans med en massa roligt att titta och känna på. Det är rätt upplägg! Nästan så man vill hålla i en Nikon istället ..
Jag som många andra gissar jag, missade den fotoutställning som var i huset över gatan. Jag såg nån ensam liten skylt om det, men inte var det mycket information man fick. Mest en massa tävlingar i alla bås, och kluriga frågor som skulle besvaras. Tja, inte vet väl jag. Jag hade nog förväntat mig mer, även om det stillade mitt prylbegär för stunden. Låter jag negativ? Ja, men nästa år blir det säkert bättre, då har nog fler fått upp ögonen för vad en riktig fotomässa kan göra i Stockholm!
Mikael Ackelman 2006-11-15 22:30  
Med utställningarna i min kommentar nedan avser jag bildutställningarna i huset "över gatan". där fanns det bästa av mässan men det minsta av besökarna...
Lars Broman 2006-11-16 11:37  
Om man får tro kommentarerna så var det tur att man inte spenderad respengar på ett besök på denna mässa. Skulle nog också blivit besviken, allra helst som jag inte bor nästgårds.
Martin Törnqvist 2006-11-16 11:43  
gud va jag ångrar att jag inte gled förbi, när man ändå var i stockholm under mäss-perioden.
hade varit trevligt att gå o klämma på lite drömmar.
Johnny Buchwald 2006-11-16 12:04  
Jag och tre glada grabbar tog bilen från Götet och det var det helt klart värt....mycket trevlig mässa, speciellt för att vara första gången. Tummen upp för Stockholms nya mässa. Nu väntar vi bara på något liknande i Göteborg!
brasse Bosse 2006-11-16 19:20  
Jag gillade ju naturligtvis Jens Assurs bilder från Brasilien.Även andra bilder på utställningen, som jag spenderade en lång stund att gå över.Det var lite dålig info om just bildutställningen tyckte jag tog en bra stund innan jag begrep var den var.Tyckte även att lokalen var lite trång(den med teknik i), eller så var det för mycket folk :-).Totalt hade jag förväntat mig lite mer av mässan, men det var helt ok.

Brasse Bosse
Fenrisulven 2006-11-17 08:22  
Mässan var informativ och bra. Många bra blider att låta sig inspreras av. Fotosidans monter var bra. Utställarna av prylar var informerade och hjälpte till med stor servicekänsla.
Fotosidans reportage från nässan kunde varit bättre. Av 13 bilder lutar 7 stycken. Lutande blider tycks vara trend av ungefär oskick som när det i radio och tv ska dunkas eller skraps i bakgrunden när någon pratar.
Barkis 2006-11-17 09:04  
Blev lite besviken på att den trots allt inte var större än den var och bildutställningen - tja - inte var det den bredden på fotografi som borde finnas.
De bästa bilderna var de som fotoskolorna presenterade i de "gömda" lokalerna teknikhuset.
Men jag ser det som så att detta var uppstarten på någonting som kommer att växa sig starkare och bättre till nästa gång. Kanske till och med i större lokaler och med fler tillverkare/återförsäljare..
David Elmfeldt 2006-11-18 13:40  
Det är otroligt kul att driva en community med så många medlemmar (över 75.000) för frågar man så får man svar. VI efterlyste en lite summering av bildutställningarna och efter någon dag så kom det en utmärkt sådan. Läs Åsa Normans utmärkta summering: http://www.fotosidan.se/cldoc/6507.htm
Bildoramann 2006-11-18 22:57  
Verkade mest en uppvisning av stora skrivare och lite kamera teknik. Var försvann fotografernas hanverk på mässan ? Vi åkte från Öland för att se en mässa med kvalite men gick över mässan på under 3 timmar de är ingen mässa man gör det om man har mycket att se på. Utställarna som Canons säljare verkade bara vara där utan att kunna ge riktiga svar. Mycket dåligt.
aqua_66 2006-11-21 17:03  
CANON? Är själv en "gammal" Canonräv och gick till mässan för att prata lite objektiv för framtida val...men var var Canon på mässan? Kompaktkameror, scanners och skrivare var det närmsta jag kom systemkameror och objektiv då de få kamerahusen (med några objektiv) mest var "upptagna". Hoppas de kommer igång till nästa mässa. Var lite avundsjuk på Nikon ägare när man såg deras utställning. Annars tycker jag mässan var bra, och bra "reportage" Carl, bilder säger mer än tusen ord :-)

Merläsning

ANNONS