Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Tredje generationens Wacom Bamboo

Tredje generationens Wacom Bamboo

Valfrihet, multi-touch och trådlöst är ledord när tredje generationens Wacom Bamboo ritplatta gör entré.

Bamboo-serien är en prisvärd hobbyserie från Wacom som ändå erbjuder många funktioner från den dyrare Intuos-serien.

Wacom har satsat på design i den tredje Bamboo-generationen, men även på funktion.

Multi-touch-funktionen är förbättrad och det går att svepa med fingrarna över pennplattan för att bläddra genom dokument, surfa på webben, rotera bilder eller bläddra igenom fotoalbum är snabbt och enkelt (gäller ej basversionen Pen).

Pennans utformning har förbättrats med ett mjukare grepp, och omgjorda knapparna. Ett suddgummi har tillkommit. Men framförallt är pennan tryckkänslig i 1.024 nivåer.

Pen & Touch-versionen kan användas trådlöst med hjälp av en dongel som monteras in i plattan och kostar 350 kronor.

Fyra varianter
Basversionen av Wacom Bamboo heter Pen och kostar 590 kronor inklusive moms.

Den mer avancerade versionen kallas Pen & Touch. Utöver trådlös utbyggnadsmöjlighet har den här versionen programmerbara tryckknappar.

Pen & Touch-plattan säljs i tre olika paket. Grundpaketet Pen & Touch kostar 880 kronor. Pen & Touch Fun small-paketet inkluderar även programmen Photoshop Elements 8 och ArtRage 3 för 980 kronor. Den som även vill ha med Corel Painter Essentials 4 väljer Fun medium-paketet för 1.960 kronor.



Publicerad 2011-09-27.

26 Kommentarer

xandx 2011-09-27 07:58  
Hmm vad skall man säga, kan bara komma på ett ord och det är skit, Inte för att den förmodligen är dålig men pga av att man "Måste" köpa till den trådlösa delen. De försöker verkligen att mjölka oss på våra sista slantar. Hur svårt hade det varit att integrera den trådlösa funktionen direkt? Nej detta känns som 90 tals teknik och rena bilskojar taktiken.
dajli 2011-09-27 08:07
Jaroslaw: Så du tycker det hade varit mycket bättre om det trådlösa var i från början och kostat 350:- mer från början? Skönt för de som inte vill hålla på och ladda batteriet att slippa betala 350:- för en funktion de inte vill använda.
xandx 2011-09-27 08:27
Fast det är bara skitsnack, elektroniken i den kostar inte mer än kanske 20kr och byggkostnaden blir dyrare om man gör de separat men det som de förlorar på gungorna tar de igen på karusellen. Herregud hur svårt hade det varit och trycka in ett lithium batteri och ha en usb sladd som laddar den samt uppehåller funktionen så länge?

Lösningarna är många men de är bara ute efter att tjäna en slant på dig och mig och att vi skall tro att det är rocketscience med trådlösa enheter. fast det är klart för den som inte fattar att trådlös elektronik idag är ganska billig, och det massproduceras kretsar i miljontal för olika trådlösa ändamål.
dajli 2011-09-27 08:40
Ja det är klart, och med den logiken så hade ju alla prylar haft full konfiguration och kostat hälften av vad de gör, vilket ju hade varit trevligt. Men det är ju såhär det fungerar med olika konfigurationer på prylar, vilket varken är något unikt för Wacom eller något nytt. Så inte så mycket att bli upprörd över för just denna pryl tycker jag.
Studiomats 2011-09-27 18:56
Det är igen som tvingar dig att köpa den. Bygg skiten själv så kommer du ju undan med några tjugor.
haxmannen 2011-09-27 18:59
"Fast det är bara skitsnack, elektroniken i den kostar inte mer än kanske 20kr och byggkostnaden blir dyrare om man gör de separat..."

Ska man resonera så skulle det vara väldigt få företag som går runt. Tror du verkligen att en normal bil kostar över tvåhundratusen i material och tillverkningskostnad. Nej, du måste slänga på utveckligskostnader, reklamkostnader etc. sedan måste du gå i vinst som företag. En dyrare produkt är tyvärr ibland mer attraktiv/exklusiv på marknaden (tex apple). sedan är det ju faktiskt köparna som till stor del styr priset.

Att tillverka en dongel separat jämfört med inbyggt behöver inte bli billigare då plattan i sig blir tunnare och lättare. Vilket blir mer attraktivt på marknaden. Samt så vill inte alla ha den funktionen, man använder den ju ändå ihop med en dator varför inte ha den istoppad?¨
jwalck 2011-09-27 19:07
Ungefär som kameror skulle vara billigare om de inte hade en objektivfattning? Sen självklart med GPS/bluetooth/WLAN + vad din kamera har för expansionsmöjligheter inbyggt från start?

Moduläritet är inte ren ondska.:)
xandx 2011-09-27 20:51
Det kostar inte 20kr för mig då jag måste beställa elektronik i små kvantiteter, men för wacom är detta en piss summa men var suckers och gå på den linjen och tror att det är bättre med modularitet än trådlöst direkt :-) Tänk om alla prylar du har runt din dator hade varit modulära och du haft 20-30 olika grunkor med tillhörande grunkor osv.. Löjligt att de kör på den modellen och det är inget annat än att försöka tjäna en extra hacka på den. Jag menar varför skulle de annars göra så? Finns ingen logisk förklaring. Det är inte precis "avancerad teknik" de använder i sina plattor, simple elektronik men för de oinvigda är det kanske rena rama hightech :-)

Ja elektronik är idag fruktansvärt billigt, en krets som kanske kostade 600:- för bara 5 år sedan kostar i dag med bättre prestanda runt 200:-

En annan sak detta sätt att sälja prylar på har bilindustrin tjänat storhackor på i alla årtionde som bilen funnits.
progma 2011-09-28 10:34
Kan både hålla med och inte hålla med om att det är dåligt att det är en extra modul som ska in. Det är som sagt skönt att slippa betala för en teknik som man inte behöver. Det jag dock ser som lite synd är att den extra trådlösa modulen förmodligen hade tagit mindre plats om dom byggd in den helt och hållet om dom skippat alla fästen mm. Apple har ju bl a sparat mycket plats på att bygga in batteriet. Dock så kostar själva modulen inte supermycket, Men som många säger så spelar ju inte produktionskostnaden någon roll då det är marknaden och utbudet som sätter priset. Nästa gång ni ska in till en elektronikbutik och ska köpa er en HDMI kabel så kan ni fundera över hur mycket den kostar i produktion. Där gnäller som sagt ingen ;) kund betalar 295 kronor för ca 2 meter HDMI kabel och butiken betalar ca 35 kronor ink moms för kabeln. Resten av mattematiken får ni själva räkna ut.
Denna produkt kommer förmodligen bli riktigt awsome. Jag gillar vetskapen om multitouch. Kanske en konkurent till apples magic trackpad?
Torparfarsan 2011-09-30 18:47
Ditt inlägg visar att du tillhör den skara som anser att om någon annan än du själv tjänar en slant så är det kriminellt, men om du själv gör det så är det helt i sin ordning. Hela ditt resonemang ligger på en så infantil nivå att dina inlägg egentligen inte borde besvaras eller ens läsas!
xandx 2011-10-01 02:27
infantilt var det bara för att jag beklagar mig över att jag inte vill ha extra grunkor :D du är för rolig... Jag bjuder på den du :-)
Calle S 2011-09-27 12:30  
Elektronik idag är jävligt billigt.
abcxyz 2011-09-27 19:56  
Finns den bara att köpa via Wacom.com? När jag bläddrar runt på Prisjakt och Pricerunner hittar jag bara den gamla versionen av Bamboo. :/
Samuel Svensson 2011-09-27 23:09
dustin.se finns den men inte i lager...men finns det ingen pen&touch medium som inte är FUN. vem vill ha FUN....
Gården 2011-09-27 20:56  
Det ser dessutom som det är samma beläggning på ritytan som det är på nya Intous 4.
Och den ytan käkar spetsar i en farlig fart jämfört med föregångaren.

Det finns en mycket "het " tråd på Wacoms egna forum om just detta. 87 sidor lång, där det spys mycket galla över deras "papperslika" yta. Dom lär sälja en jävla massa extra spetsar. Har själv köpt 4:an, och hade den inte haft så mycket andra bra funktioner, så hade jag returnerat den.

http://forum.wacom.eu/viewtopic.php?f=2&t=1438
xandx 2011-09-27 22:41  
Jag väntar bara på att någo kinesisk tablet tillverkare ger sig in på denna marknad då dör wacom direkt...! Testade att rita på en tablet med penna och det gick skitbra man skulle kunna köra en android tablet med vnc server direkt till photoshop. Har iofs inte testat det på ps men jag gör det ibland från min mobil och responstiden är helt okej.
Calle S 2011-09-28 07:56
Jag köpte för några år sedan en billig ritplatta på Clas Ohlson. Så det finns redan.
brakke 2011-09-28 00:55  
Haha, sköna argument att prylar ska kosta utifrån vad prylarna kostar att ta fram. Vidarebefodra till Apple, Bose, B&W, BO mm och fråga om dom tror att dom går i graven så fort en kinesisk aktör ger sig in.. Haha
" Testade att rita på en tablet med penna och det gick skitbra man skulle kunna köra en android tablet med vnc server direkt till photoshop. Har iofs inte testat det på ps men jag gör det ibland från min mobil och responstiden är helt okej" oj oj oj, här är der ju inte lönt att kommentera, är det på den nivån spelar man ju inte i samma liga om man tror det är bra.
Bamboo är för övrigt skit, investera i intuos
xandx 2011-09-28 01:17
Vilken nivå vill du lägga dig på? "Bamboo är för övrigt skit, investera i intuos"
Sponsrar du mig så köper jag en imorgon! Tror de flesta hade velat ha en intuos men ekenomin tillåter inte detta, ialf inte på den typ av jobb jag gör.
Det är som att köpa en katerpillar bara för att rensa lite i trädgården.

Du skall se att tabletsen kommer att ta över där ritplattorna är!
Calle S 2011-09-28 08:02
Jag har Intous på jobbet och Bamboo hemma. Båda funkar bra till det jag har dem till; ersätta musen.
xandx 2011-10-04 18:40
Photoshop till surfplattor :-) Undrar vilken liga man skall spela i nu!
http://www.fotosidan.se/cldoc/photoshop-for-surfplattor.htm
sintran 2011-09-28 08:42  
Om nån orkar lämna sandlådan och ge lite konstruktiv kritik vore jag glad.

Vad är det för praktiskt skillnad på gamla och nya bambon?

Funkar alla Lion's multi-touch-gestrures? Eller är det lika bra att behålla den gamla och komplettera med en Magic Touchpad?

Eller är Intous fortfarande sjukt mycket bättre?
dajli 2011-09-28 12:37
Jag har testat den, tycker den är mycket trevligare än den tidigare versionen. Främst gillar jag att ytan runt "pennytan" är i samma material och utan någon kant. Det känns mycket skönare för handen/handleden och när man närmar sig kanterna så är det ingen risk att man "ramlar" av med pennan vilket jag gjort med den tidigare många gånger (och då bla råkat ta bort ikoner i dockan).

Merläsning

ANNONS