Annons
Artiklar > Martin Bogren vann 100.000 kronor för suggestiva skånska bilder

Martin Bogren vann 100.000 kronor för suggestiva skånska bilder

Foto: Ola Torkelsson 

Martin Bogren fick Scanpix Stora Fotopris 2011 för sitt projekt Lowlands, och kammade därmed hem prissumman på 100.000 kronor. Juryn beskriver bilderna som både ”personliga” och suggestiva.

I september släpptes boken Lowlands med bilder från Martin Bogrens skildring av sina skånska hemtrakter, samtidigt som hans utställning på Fotografiska öppnade (läs mer här).

Under prisutdelningen av Scanpix Stora Fotopris den 23 november framstod han som publikens favorit bland de tre nominerade bidragen.

Juryn motiverade sitt val så här:
”I det vinnande bidraget Lowlands tar Martin Bogren med oss på en resa till byn där han växte upp. Hans blick är personlig, samtidigt som den är generös. Han är säker och närvarande i sitt fotograferande och sättet han delar med sig av denna plats ter sig alldeles naturligt. Bilderna förmedlar å ena sidan ett specifikt svenskt samhälle, men fungerar också som ett suggestivt förstoringsglas mot landskap, människor och stämningar vi alla bär inom oss.”

Martin Bogren konstaterar själv att projektet började som en klassisk bygdeskildring av sin barndomsbygd, men att det på sikt övergick till att bli en mer personlig berättelse.

– Det är en otroligt stor ära att få ett sådant här pris, inte minst när det är så tung jury som har gjort valet, säger en matt men glad Martin Bogren dagen efter prisutdelningen.

Projektet i sig är avslutat, så pengarna kommer han använda för att ”få arbetsro” för nya projekt som redan är igång.

– Det ger mig möjligheter att fortsätta fotografera på det sätt som jag gjort hittills, och det är oerhört skönt.

Han uppskattar juryns beskrivning av projektet, men säger samtidigt att han själv inte har så stort behov av att sätta ord till bildserien.

– Det är många som gör analyser av bilderna och väver in olika tolkningar… och det har jag inget emot, men det är inget som jag själv känner mig inblandad i. Jag har tagit bilderna på ett sätt som känns rätt för mig, och mer än så behöver jag inte tolka själv.

Lowlands har visats vid den nya fotofestivalen i New Delhi och kommer under nästa år att ställas ut i Irland, Portugal och antagligen även mer i Sverige.



De andra två nominerade till Scanpix fotopris var Lina Haskel med projektet ”Folkets Hus – Space in common” – som blir bok och utställning under 2012 – och Åke Ericsson, med sin bildserie på elitsoldaten Pontus Hübinette som är förlamad efter att ha brutit nacken i tjänst i Afghanistan.

Under kvällen delades också Scanpix Stipendium ut till Stockholmsbaserade David Magnusson. Stipendiet på 30.000 kronor riktar sig till nordiska fotografer som ännu inte fyllt 30 år. David Magnusson fick stipendiet för sitt projekt Purity Ball, en ceremoni som främst förekommer i konservativa kristna kretsar i USA. Döttrarna lovar sina fäder att ”spara sig” till bröllopsnatten och fäderna skriver under att de ska beskydda sina döttrar.

David Magnusson var inte på plats vid prisutdelningen, för han befann sig i USA där han arbetar vidare med projektet.

Passa på att se bilderna på Fotografiska – utställningen hänger kvar till 4 december!

Länkar:
Mer om utställningen Lowlands

Mer om Scanpix stora fotopris
Mer om Martin Bogren
Mer om Scanpix stipendium
Mer om David Magnusson



Publicerad 2011-11-24.

12 Kommentarer

harryett 2011-11-24 17:46  
Ett hjärtligt grattis! bilderna är väldigt vackra och välgjorda.
Don Ricardo 2011-11-24 18:39  
Grattis till priset!
Tur att smaken är som baken, delad.
Jag såg utställningen på Fotografiska här om veckan och tyckte det var alldeles för suggestivt, för privat och tråkigt...
F.Eliasson 2011-11-24 21:56
Håller helt med. Jag gillade den inte alls.
lars541119 2011-11-24 20:29  
Grattis Martin!
Har boken och den gillas mycket ...

/Lars
Frans Erasmie 2011-11-24 20:41  
Gratulerar. Välförtjänt! Starka bilder.
JohanStahlberg 2011-11-25 08:16  
Älskar den s/v bilden med paret på ängen!
MrKarisma 2011-11-25 08:20  
Extremt bra bilder. Man vill titta flera gånger på samma bild.
Prebbe 2011-11-25 12:53  
Att skattepengar ska gå till oskarpa bilder, etc, etc.
MrKarisma 2011-11-25 13:14
Haha :) Är nog många som tänker så.. "Men herregud, jag har ju en modern digitalkamera och får inga pengar?! Min kamera kan åtminstone ta skarpa bilder! Var är samhället påväg?!"
stefohl 2011-11-25 19:32
Nu är ju inte Scanpix en statlig institution, så du behöver inte oroa dig.
Peter Olofsson 2011-11-26 16:34  
Grattis. Martin var och föreläste på Fotoslolan Skåne när jag gick där, gillade redan bilderna då. Såg utställningen på Fotografiska för ett par veckor sedan och köpte boken. Helt underbara bilder och mycket inspirerande.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS