Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Studera ljuset med en biljon exponeringar per sekund

Studera ljuset med en biljon exponeringar per sekund

Två forskare på MIT i USA har tagit fram en hypersnabb och samtidigt väldigt långsam kamera som kan studera ljuset. Tekniken kan även öppna upp för kreativa bildlösningar och medicinsk användning.

Ramesh Raska och Andreas Velten vid MIT i USA kan med sin nybyggda kamera se hur ljuset går igenom en flaska, studar i kapsylen och går tillbaka till genom botten genom att spela upp bildsekvensen i slowmotion.

Kameran kostar 250.000 dollar och tar en biljon (1 000 000 000 000) exponeringar per sekund. De innebär att den kan följa hur fotonerna rör sig. Trots att den totala exponeringen bara sker under en bråkdelen av en sekund tar det mer än en timme att sammanställa videofilen eftersom det blir hundratusentals exponeringar att sammanfoga.

Enligt forskarna kan tekniken komma att användas för medicinska undersökningar istället för ultraljud. Det kan även gå att använda tekniken kreativt.

– Med vår bildbehandling kan vi analysera hur fotoner färdas genom världen. Och då kan vi återskapa en ny bild genom att skapa en illusion av att fotonerna började någon annanstans. Tänk att kunna skapa ett studioliknande ljus från bara en liten kompaktkamerablixt, säger professor Raskar på MIT:s webbplats.

Nils Abramson, professor på KTH i Stockholm är imponerad. Han skapade i slutet av 1970-talet en kamera som kunde ta 100 miljarder bilder per sekund av ljus. Han påpekar att ett en stor fördel med MIT:s kamera är att den kan använda vanligt ljus.

Med vanligt ljus kan man följa ljuset väg genom objekt och på så sätt studera dess struktur. Det kan användas inom industrin för att leta defekter i material eller vid medicinska undersökningar istället för ultraljud. Den typen av specialljus som tidigare använts har ljusvågor som förstörs vid kontakten med olika objekt.

Källa



Publicerad 2011-12-19.

3 Kommentarer

Agneta Viklund 2011-12-19 20:01  
Intressant inslag!
ghandi82 2011-12-26 23:47  
Väldigt intressant. En sak jag inte hänger med på bara är vad det är som träffar bildsensorn? Hur fotar man ljus om det inte hunnit fram till kameran ännu? Min engelska är lite dålig så han kanske förklarade det utan att jag hängde med. Nån som förstod?
Lennart Ahl 2011-12-28 22:32  
Med denna "bildfrekvens" förflyttar sig ljuset bara 3 hundradels millimeter mellan varje bildruta...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS