Annons
Artiklar > Två bildsviter på Kulturhuset

Två bildsviter på Kulturhuset

Under årets upplaga av Supermarket Artfair i Stockholm visar CFF verk av två av sina fotografer: Dearest av Ann-­Sofi Rosenkvist och Sauna av Robert Blombäck.

Rosenkvists arbeten tar sin utgångspunkt i den egna familjen. Hon reflekterar kring temat frigörelse, och om att bryta sig igenom ett slags hinna, som kan liknas vid en fostersäck. Och att som vuxen se tillbaka på de mönster och minnen i barndomen som format den hon är idag.
 
Fotografierna i Blombäcks svit är tagna i byn Båtskärsnäs i Norrbotten. Människorna i bilderna tillhör hans familj. Sviten är ett försök att utifrån basturitualen berätta om individerna och landskapen i norra Sverige. Den halvtama korpen är vän med hunden, och  de  gamla  som  inte  längre  finns  kvar  är  ändå  ständigt  närvarande. I den karga skärgården har nästan allt skalats av och bara det enkla nödvändiga existerar.     
 
Gemensamt för de båda sviterna är att fotograferna skildrar sina familjer, och tar sin utgångspunkt i ett existentiellt reflekterande kring livets lopp och generationers växlingar. De närmar sig sina gestaltningar med delvis skilda perspektiv, men möts i förlängningen i en gemensam grundton.

Supermarket Artfair pågår 16-17 februari på Kulturhuset i Stockholm. Läs mer här.

CFF står för Centrum för fotografi.



Publicerad 2012-02-14.

9 Kommentarer

bebi 2012-02-14 05:40  
Det är kanske sådant här man borde förstå och se men tyvärr är jag väldigt begränsad i min bildsyn. Jag kan tyvärr inte se vad som gör dessa bilder till representanter för frihet utbrutet genom hinnan på en fostersäck osv .
Postergren 2012-02-14 08:45
De representerar frihet såtillvida att vem som helst kan ställa ut vad som helst.
avslutad130917 2012-02-14 10:01
Tja en del fördrar att stana bakom den begränsande hinnan andra väljer att bryta sig ut, ett hjälpmedel kallas kunskap. Väljer man att förneka kunskap och att stanna bakom hinnan lär man aldrig lyckas beröra.

alf
Svar från froderberg 2012-02-14 11:48
Det är svårt att bedöma en utställning utifrån en 200 pixlars bild. Varför inte gå dit och se alla bilder. Kanske polletten trillar ner?
avslutad130917 2012-02-14 12:04
Och läs gärna på och ta en guidad tur i fall möjligheten fins så skall ni se att en värld öppnar sig.
Postergren 2012-02-14 14:33
alf - tack, du har räddat mig från okunskapen! Efter ha läst din kommentar lovade jag mig själv att jag aldrig mer ska förneka kunskapen och därmed slita sönder den hinna som alltid begränsat mig i min strävan att beröra.

Bengt Ove, du måste även du lystra till denne vise mans ord och bryta dig fri från dina bojor, och ge dig ut och beröra.
bebi 2012-02-14 17:35
Känner mig ej fjättrad i bojor och ler mot dagen med en dåres envishet , om det beror på min okunskap kan jag bara skylla på att jag bor långt ut på landet och väldigt långt från huvudstaden . Ni förstår att en gång i tiden diskuterades det om vi lantisar skulle få vara med på folkomröstningen om vårt eventuella inträde i EU osv . Jag tycker om vackra bilder , de behöver inte ha dolda budskap som man måste ha utbildning för att se . För mig räcker det gott om de bara är vackra men kan ha full förståelse för att de med kunskap inte tycker likadant .
mr.b 2012-02-19 11:38
Det där om att "lantisar" inte skulle få delta i folkomröstningen om EU-medlemsskap, vad har du för källa på det?
Alexander Bergström 2012-02-15 11:14  
Vad vackert det kommer att bli att dessa två underbara fotografers verk!
Vi kanske råkar stöta in i varandra Sara!
;)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS