Annons
Artiklar > Självutgiven fotobok med dagbokskänsla

Självutgiven fotobok med dagbokskänsla

Visa bildspel
Foto: Jessica Silversaga 
Foto: Jessica Silversaga 

Många fotografer drömmer om att någon gång få ge ut en fotobok. Jessica Silversaga tröttnade på det svala intresset från bokförlagen och tog saken i egna händer. Hennes första, självutgivna, fotobok "01 - Where no endings end" kom i juli 2011.

När började du med "01 - Where no endings end"?
- Jag började arbeta med boken för ganska precis ett år sedan. Jag hade en samling bilder som aldrig hade publicerats i något magasin och kände att jag ville göra någonting av dem. Något man kunde ta på, bläddra i och känna lukten av nytryckta sidor. Och framför allt något man kunde samla på – en slags en pocketserie med små enkla böcker fyllda med bilder utan några texter. Idén föddes om att skapa en fotoboksserie med titlarna 01, 02, 03 och så vidare, där varje bok släpps med cirka ett års mellanrum. På så vis kan jag samla det senaste årets bilder, både kommersiella och personliga. Resultatet blir nästan som dagböcker.

Varför gjorde du den?
- Jag hade varit i kontakt med ett förlag och ville göra en fotobok, men responsen var ganska svag. Jag bestämde mig då för att göra slag i saken och göra någonting själv. Jag har ju alltid drömt om att göra fotoböcker. Det är mycket fin känsla att se sina bilder tryckta tycker jag. Dessutom är det en bra summering av året och vart jag är på väg.

Hur gick du tillväga?
- Först samlade jag ihop all information jag kunde hitta om vad det innebär att ge ut en bok utan ett förlag i ryggen. Jag ville att boken skulle ha ett ISBN-nummer och finnas på landets stora bibliotek. Då blir det även enklare att söka bokstipendier från bland annat Svenska Fotografers Förbund. Sedan började jag att leta tryckerier och få in offerter, först i Sverige och sedan utanför landets gränser. Till slut föll det sig som så att boken trycktes i Finland. Till min hjälp hade jag två fantastiska formgivare, Carl Platon och Tobias Wiklund. Jag är väldigt glad för hjälpen från dessa begåvade och kreativa människor. Formatet för boken blev A5 och 80 sidor på ett fint matt papper. Jag säljer boken genom min hemsida.

Varför tryckte du inte upp fler exemplar och blir upplagan av 02 större?
- Jag ville hålla upplagan limiterad och på så vis ganska exklusiv. Det kommer bara att finnas en enda upplaga av 01. När den är slutsåld finns det bara några få exemplar i Sverige – de flesta har sålts internationellt. Varje bok är numrerad och signerad. Bok 02 kommer nog i en ännu mindre upplaga, jag funderar på 100 eller 150 exemplar.

Vad hoppas du dina läsare ska få ut av boken?
- Känsla, inspiration, drömmar. En liten bok som står i bokhyllan och kan bläddras igenom ibland. Som växer år för år och till slut blir en hel fotovärld i bokform.



Publicerad 2012-03-15.

7 Kommentarer

Sara Ljunggren 2012-03-15 17:52  
Spännande! Duktig tjej det där som dessutom tog tag i saken själv.
Lemuhr 2012-03-15 18:48  
Skitskoj!! Grattis vettja o väl kämpat! :)

Magnus
saab 2012-03-16 08:46  
Jag har boken och tycker väldigt mycket om den. Jag hoppas att jag inte missar när 02 kommer.

Tack!

/Jonas
Alexander Bergström 2012-03-16 11:48  
Jessica Silversaga är helt klart bara Bäst!
Jag ska ha mig ett ex!

Och bra å härligt kämpat Jessica!
Fotosidan Redaktion 2012-03-16 16:39  
Tack för fina kommentarer!
k.wos 2012-03-20 10:22
Jag håller med Alexander, du har en härlig stil på dina bilder!

Jag skulle gärna vilja höra mer om hur du gick till väga för att trycka boken. Vilken hinder du haft, kostnad och tips. Du kanske kan skriva en artikel om detta? Tror fler skulle vara intresserade av det.
anesthetist 2012-03-17 12:55  
Spännande projekt och lycka till! Skulle du vilja tala om vilket tryckeri du använt? Letar själv efter ett som är bra och prisvärt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS