Annons
Artiklar > Kolla in Kokvinnorna

Kolla in Kokvinnorna

Under sommaren kan du se Peter Gerdehags utställning Kokvinnorna om du har vägarna förbi Vänersborg.

– Det var i grevens tid som jag fotograferade de sista handmjölkerskorna som sålde sin handmjölkade mjölk till Arla eftersom Britt dog i våras. Nu är alla djuren sålda till slakt och lagården ligger ligger tyst och öde. Den gick samma öde till mötes som hundratusentals andra de senaste 60-70 åren. En hel epok gick i graven med Britt, berättar Peter Gerdehag gör Fotosidan.

Peter Gerdehag följde kvinnorna i fyra år med stillbilds- och filmkamera. Omkring 60 bilder visas på Vänersborgs museum fram till den 2 september i år.

Peter har också gjort en dokumentärfilm om kvinnorna som sågs av 48.000 personer på bio – ett rekord för dokumentärfilm i modern tid. Filmen visades senare för en större publik på SVT.

Torsdagen den 30 augusti klockan 19.00 håller Peter Gerdehag en bildföreläsning med titeln "Mitt liv med Kokvinnorna" på museet.

Mer info här



Publicerad 2012-05-29.

4 Kommentarer

Agneta Viklund 2012-05-29 20:12  
Åh, vad sorgligt att läsa att Britt gått bort. Och att korna är borta.....Hon visade sån kärlek till sina djur.
Älskade den filmen! Så synd att jag inte kan se utställningen men den kommer kanske att finnas länge länge. Hoppas jag. Boken ska införskaffas direkt.
nilsonius-42 2012-06-01 18:25  
Det är trist med en sådan s.k. utveckling när den genuina gamla landsbyggden försvinner. Småbruken slogs ihop till större enheter för lönsamhetens skull. Jag kommer själv ifrån delvis samma miljö. Min far försörjde sin familj på fem personer på ett lantbruk på 50 tunnland. Och vi gick aldrig hungriga från bordet. Men man får ha en annan inställning till livet och vad som är viktigt. Men på femtio-talet så fanns det fortfarande gott om småbruk som brukades som man gjort i generationer efter bästa förmåga. In på sextio-talet så försvann småbruken i rask takt. Vill man se sådana småbruk så får man nog ta se till en gammal öststat.
MaxPappa 2012-06-02 01:53  
Vi ses snart Peter ;-), den där kalkonen är som sagt snart uppäten om du inte kommer förbi... Hörs i början på veckan! Ciao D
Bee 2012-06-28 22:53  
Jag har precis sett kokvinnorna och visst, hon visade kärlek för sina djur, men hon kunde banne mig inte ta hand om dom. Övergödda kor och katter med obehandlade skador. En av kattungarna hade bara ett öga och det var fullt med var och det syntes att han inte hade fått någon vård. Inte kul att se. Jag förstår inte att inte myndigheterna gjorde något. Stackars djur!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS