Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Två serier med storformat

Två serier med storformat

Visa bildspel

Fotoläraren Peter Eriksson har gjort två bildserier kallade 665 och Penumbra med storformatskamera och Polaroidfilm. Bilderna visas nu på Galleri KG52 i Stockholm och senare på Neva Books i Rimforsa.

Namnet 665 syftar på den svartvita Polaroidfilmen 665 som tillverkades mellan 1977 och 2006. Varje filmblad har två lager som separeras efter kort framkallningstid. Resultatet blir vackra, finkorniga, svartvita bilder och negativ av hög kvalitet.

– Bilderna i serien 665 fotograferades till en början inte alls som en tänkt serie. De föddes snarare som en slags undersökning av ting och miljöer som fanns i min närhet; kunde jag återge dessa platser och känslor fotografiskt? Kunde jag återskapa de stämningar som fanns i mitt huvud?, säger Peter Eriksson.

Penumbra är en serie familjebilder tagen med Polaroidfilmen 79, också den utgången, med en 4x5-tums storformatskamera.

– Under tio somrar fotogaferade jag min familj under sommarvistelserna på Österlen. Huvuddelen är fotograferad i svartvitt, men denna gång visar jag bara färgbilder från projektet. Dessa färgpolaroider handlar nog egentligen mer om mig själv än om min familj och mina barn: den handlar om hur jag själv vill minnas dessa somrar, hur jag skapar mina egna minnen med mina döttrar som hjälp. Ett fåfängt försök att frysa tiden för att minnena inte skall försvinna. Att inte glömma...

I boken Penumbra & 665 skriver Suzanne Lafontaine: "Peter Eriksson hyllar skönheten hos enkla vardagliga objekt och platser. Deras stillastående, tystnad och återspeglande är också en utsaga om deras flyktiga natur, som om deras bortbleknande precis har uppstått eller alldeles strax förestår.

Lugnet och tystnaden är lycksalig, men också omedelbar och nästan smärtsam i sin medvetenhet om hur kortlivat allting är."

Peter Eriksson arbetar som frilansfotograf och med egna projekt samt undervisar i fotografi på Nacka Mediagymnasium. Han har tidigare ställt ut på bland annat Tyresö Konsthall, Galleri Bilder till Salu, Fotogalleriet Visby, Cordon Potts Gallery, San Francisco och The Darkroom Gallery, Vermont. Peter Eriksson är också aktuell som expert på svartvitt i det senaste numret av Fotosidan Magasin.

Se fler bilder på Peter Erikssons hemsida.

Utställningen "665 & Penumbra" visas på Galleri KG52 på Kammakargatan 52 i Stockholm fram till den 16 februari. Från 2 mars till 7 april visas utställningen på Neva Books i Rimforsa tillsammans med Martina Holmbergs utställninhg "Fade to black".



Publicerad 2013-01-27.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS