Annons
Artiklar > Årets Bild 2015 visar krigets inferno

Årets Bild 2015 visar krigets inferno

Årets Bild 2015: Christoffer Hjalmarsson  

Årets Bild 2015 togs av Christoffer Hjalmarsson. Paul Hansen blev Årets Fotograf för åttonde gången.

Juryns Motivering:
Fotografen har i en enda bild fångat det brinnande inferno som är striderna vid Majdantorget i Ukraina. Bilden visar kampscenen som en ikon som väcker skräckfyllda minnen av historiska krig. Fotografen står mitt i detta och tar en bild som är essensen av vad en Årets Bild skall vara. En bild som hjälper oss att förstå det helvete som krig är. En bild som för alltid kommer att leva kvar i betraktarens minne.

Bildtext:
Skyddade av egentillverkade sköldar springer aktivister över det brinnande Självständighetstorget i Kiev. Revolten i Ukraina ledde till president Janukovytjs fall, men också till att högerextrema stärkte sina positioner.

Mer pristagare och vinnarbilder hittar du på aretsbild.se



Publicerad 2015-03-14.

13 Kommentarer

Pär-Johan Wedell 2015-03-14 17:23  
Ständigt dessa bilder med krig och elände som vinner.
Är det verkligen det enda som är värt något i den här genren?
Tröttsamt.
ctlindsten 2015-03-14 17:37
Media överlag handlar bara om att promota allting negativt i samhället. Man blir deppig av att kolla på nyheterna bara.
excesslight 2015-03-14 18:02  
"Fotografen står mitt i detta och tar en bild som är essensen av vad en Årets Bild skall vara." Enligt Juryn så är det krigsbilder som är de enda bilder de kommer välja. Finns ingen anledning att skicka in något annat än liknande bilder då essensen av årets bild är krig och eländiga bilder.
froderberg 2015-03-15 17:01
Jag tolkar det som att bilden uppfyller alla kriterier för Årets Bild. Det hindrar ju inte att andra bilder från andra motivområden kan uppfylla samma kriterier.
excesslight 2015-03-18 09:15
Ja, jag håller med dig om att bilden uppfyller kriterierna för årets bild.
J.A-son 2015-03-14 20:29  
Årets bild ? NJA. Årets pressfoto OK. men inte så mycket mer. Skulle jag vilja byta plats med fotografen så måste jag svara stort nej på den. Bra bild är det absolut. Säger inte så mycket egentligen som de vill framstå då liknande bilder faktiskt går att hitta ute i orten där ingen vill bo ganska ofta.

Är det bra jag som ser ansiktet där fyrverkerierna kommer ifrån ?
PMD 2015-03-15 00:54  
Både dn.se och aretsbild.se har tämligen värdelösa presentationer av vinnarbilderna. Finns det något alternativt ställe att se dem på?
Dzenis 2015-03-15 09:31  
Håller med tidigare inlägg.Har inte vi fått nog av med krigsbilder. Vad tröttsamt. Vad är problemet med dagens samhälle? Ska nästa åretsbild vara halshuggning, tagen nånstans i Syrien eller Irak?
fotomojje 2015-03-15 09:46  
Bilden i sig är mycket stark, trots att jag inte sett de andra bilderna så är denna mycket bra.
Det jag tycker är lite tråkigt i det hela är att det ofta är elände eller annat som blir årets bild. Jag inser att bilderna är starka men det hade varit kul att se lite glädje i allt också.
Grattis till vinnaren.
Anders Å 2015-03-15 10:34  
Första intrycket som jag fick när jag såg bilden var att den var fejk. Att man hade lagt till objekt och också förstärkt färger etc. Men om nu bilden är 100 % äkta, så är det bara att gratulera. Dock håller jag med angående bildens miljö, dvs en till bild som visar en krigsskildring.
mahsar 2015-03-15 12:54  
Fotografi är en konst. Konsten skall återspegla livets olika dimensioner och inte bara elände. Jag är läkare och jobbat som kirurg under krig och katastrof( jag är från Iran). Jag har ändå mina bästa bilder av naturen och människor kring krigsscener. Krig ska inte fylla vår vardag och ta konsten som gisslan. Låt oss rikta blicken även mot underbara delar av livet. Atmosfären som dominerar samhället i Sverige och dess media är väldigt depressivt. Årets bild säger ingenting till mig, bättre scener har jag sett på BBC och CNN samt Aljazire. Men rent politisk tycker jag att juryn gör bra genom att lyfta upp denna fråga, men har fotografi en politisk uppdrag? Låt oss framhäva det goda i vardagen!
luminousoctaves 2015-03-16 08:12  
Det finns en högupplöst version av bilden någonstans på nätet, minns inte var jag hittade den men försök få ta på den. Bilden ser ut att ha plåtats på högsta ISO, typ 25600, den är otroligt brusig. Jag tycker det är häftigt att det går att använda sig av en sådan bild, och till och med vinna med den.

Klart det är en bra bild. Visst är det jobbigt att det alltid ska vara dystopiska bilder som vinner, men känns inte världen också väldigt orolig just nu?
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS