Få ut mer av Fotosidan som inloggad
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Merläsning
Fotosidan Poddradio 142 - AI i fotovärlden (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)
Fotosidan Poddradio
Vad är Artificiell Intelligens egentligen och hur påverkar den oss som jobbar med bild? I detta avsnitt dyker vi ner i den fascinerande och omtvistade världen av AI och fotografi. Tillsammans med retuschören Eric Asp utforskar vi hur artificiell intelligens påverkar branschen, både vad gäller kreativa möjligheter och utmaningar.
Läs mer...
Dags rösta fram Mästarbilden 2024 - Nikon Z f + 40mm f/2 kamerakit står på spel
Fotosidan Masters
I den sista deltävling av Fotosidan Masters koras Årets mästarbild 2024. Ni medlemmar röstar fram bästa bilden. Du kan rösta på en (1) av de 25 bilder som kommit på 1-5:e plats i 2024 års omgång av Fotosidan Masters. Vinnarbilden vinner Nikon Z f + 40mm f/2 SE kamerakit (värd 32 990 kr). Du kan rösta fram till och med 13 oktober och vinnaren presenteras i Fotosidan Magasin #6 2024. Missa inte att göra din röst hörd så vi får en värdig vinnare!
Läs mer...
Malmö Gatufotoutställning 27-29 september
Utställning
Årets stora Gatufoto-utställning i Malmö. Åtta fotografer kommer att visa sina bilder inom gatu- och urbanfotografi. Det kommer även att finnas en ”tvättlinesektion”, som är en enklare utställningsform. Där fotografer helt enkelt hänger upp några bilder var. Här kommer ytterligare 12 fotografer medverka.
Läs mer...
Ny kurs: Så här blir du blir nöjd med din utskrift
Fotosidan Akademi
Vill du göra utskrifter av dina bilder, men är osäker på processen? Vår tekniska redaktör Sara Arnald har tagit fram en kurs för dig som vill bli nöjd med dina utskrifter. Är bilden stor nog, håller den i kvalitet och hur ska den behandlas och exporteras för att bli så bra som möjligt som print? Den här kursen ger dig den kunskap du behöver för att på bästa sätt förbereda dina bilder för utskrift hemma på din skrivare, hos ett fotolabb eller hos ett professionellt fotolabb och tryckeri som Crimson. Kursen är ett samarbete med Crimson men gratis och det finns inga inlämningsuppgifter. Det är bara att förkovra dig!
Läs mer...
32 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Hur går resonemangen kring beskärning av pressbilder? De flesta ser ut att vara utan fastän de kanske hade blivit "bättre" med. (Vad vet jag - är ingen bildredaktör!) Andra bilder verkar väldigt omsorgsfullt komponerade och beskurna, exvis vinnarbilden.
Är det någonslags HCB-effekt i spel?
http://www.aretsbild.se/wp-content/uploads/2015/01/moldovachild-1024x1024.jpg
Måtte de tänka om i år.
Enligt upphovsrättslagen så har du som fotograf rätt att bestämma beskärningen av din bild, men i praktiken funkar inte detta i nyhetsjournalistikens bildflöde. Inom dagspressen finns en oskriven regel som ger redigerare rätt att beskära nyhetsbilder till den grad att det inte förvanskar innehållet/budskapet.
Av den anledningen lämnar bildjournalister ofta in obeskurna bilder – för att ge layoutarna lite extra marginal helt enkelt.
En trolig följd av detta kan vara att även tävlingsbilder i nyhetsklasserna kan upplevas som lite slappt beskurna. Gissar jag.
På vilket sätt är bilden felexponerad? Jag ser ett perfekt fångat gryningsljus.
Och vilket ämne 2015 tycker du är lämpligare att vinna än flyktingfrågan? Det är ju just detta som delar Sverige, Europa och stora delar av övriga västvärlden i två delar, de som vill hjälpa och de som inte bryr sig.
En bild kan inte bli mer relevant än så.
Jag tycker bilden är aktuell och relevant, och att du visar en rätt trist attityd.
Däremot tycker jag det är synd att Wennman lagt på partiell oskärpa i efterhand för effektens skull.
Han dominerade i år och han och många andra är så duktiga fotografer att jag inte tycker att sådant här behövs.
Men kanske är jag av en generation som gillar den råa bilden mer än effekter i efterbehandlingen. :)
"Hej Anders. Bra att du tar dig tid att fråga. Jag har använt mig av en 45mm t/s objektiv. Det är ingen efterbehandling förutom mindre färgjustering.
Med vänlig hälsning,/Magnus"
Skönt att höra att det inte var efterbehandling. :)
Allvarligt talat har du inte den blekaste aning om vad vi som kommenterat här röstat på, och din uppfattning om vad som är "rätt" exponering är inget annat än just din egna åsikt. Fotografen har uppenbarligen valt att tolka situationen annorlunda, och sålunda är hans tolkning rätt eftersom det är hans bild. Du kan förstås tycka att du skulle gjort annorlunda, men det blir liksom inte mer rätt.
Tänk att du klassar dig själv så till den milda grad att du inte ens förstår vilka kommentarer jag syftade på.
"Expose to the right" ska man ju göra med digitalkamera, så inte heller där har vänsterfolk något att hämta.
:-) (För säkerhets skull ...)
... för övrigt alltid denna "vänster" som slänger ur sig "personangrepp" när någon får kritik för ogenomtänkta och fördomsfulla påståenden. Stå för vad du skriver i stället för att måla åsikter på folk du inte känner.
Wennmans bild är ingen vanlig nyhetsbild, det har du rätt i. Men det är en journalistisk bild som berättar om ett aktuellt ämne - precis som både reportage och nyhetsnotiser kan vara journalistik.
Vad det gäller exponeringen så saknar exponeringsmätare förmågan att känna av stämningar. Därför vill den göra dunkelt morgonljus till dagsljus och svagt kvällsljus till dagsljus. Som du ser är det inte bara jag som framför detta. Så fundera en gång till på om det inte ligger något i vad jag skriver.
Som Anders skriver kan du inte veta vad andra röstar på, även om jag förstår att allt verkar vänster från yttersta högerkanten. Men politisk hemvist är faktiskt inte relevant för hur man exponerar eller motivvalet. Alla pressfotografer fattar att flyktingströmmen är den största grejen 2015.
Och du tycker inte du istället borde påtala det för snubben som insinuerade att jag röstar på SD? Som representant för FS vore det klädsamt om du åtminstone försökte hålla dig rimligt neutral.
Ja, först och främst hade jag nog undrat varför en liten flicka ligger och sover i skogen. Lite märkligt, så det hade nog väckt mitt intresse. Vid en närmare granskning ser flickan dock ut att ha det ganska skönt där hon ligger och sover - obekymrad och avslappnad på ett mjukt underlag. Förmodligen har hon det varmt och skönt eftersom täcket inte behöver täcka hela hennes kropp för att hon ska kunna sova gott. Vidare kan jag utgå ifrån att hon har vuxna människor omkring sig som bryr sig om henne då hon ser välvårdad ut med klämmor i håret, rena kläder/strumpor etc. Var det det fotografen ville förmedla till mig som betraktare så har han lyckats..ville han däremot förmedla en känsla av utsatthet, fattigdom, kyla, ensamhet, kris och flykt så har han misslyckats enligt mitt sätt att se det.
EDIT: Läste just precis artikeltexten och fick lite svar på vad fotografen ville förmedla med sin bild. Han verkar vilja förmedla det som jag tolkade in - så då kan man ju säga att fotografen faktiskt har lyckats. Däremot kan jag inte säga att mitt intresse väcks så pass mycket att det får mig att vilja tränga djupare in i någon berättelse.
Vad är poängen med att försöka tolka bilden utanför sitt sammanhang?
Vilka ställer upp att konkurrera det här fotot så får vi se hur fascinerande fotot blir efteråt?
Fotot skulle inte blivit upptäckt om det var på en blogg av en hobbyfotograf
Liknande men inte alls samma. Här handlar det om levande människor på flykt och det är vad som gör bilden intressant.
> Fotot skulle inte blivit upptäckt om det var på en blogg av en hobbyfotograf"
Naturligtvis inte. Man måste skicka in bilden till tävlingen för att den ska kunna vinna. Även amatörer får vara med och tävla.