Annons
Annons

Proffsfoto

Canon EOS-1D X – en supersnabb fullformatare

Äntligen svarar Canon på Nikons D3-serie och gör en snabb och ljuskänslig fullformatskamera. På pappret slår Canon EOS-1D X Nikon D3s på alla punkter och tillför en del nya funktioner.

Canon har tappat en hel del proffskunder till Nikon de senaste åren. Nikon la örat till marken och kom fram med Nikon D3 med småbildssensor (full frame). Canon följde i sina egna fotspår och kom fram med Eos-1D Mark IV med mindre APS-H-sensor.

Nu skrotar Canon APS-H-sensorn som ursprungligen var en kompromiss. Canon ville göra en digital version av analoga Eos-1V för 10 år sedan, men det gick inte göra en så stor sensor i ett stycke på den tiden. Att sätta ihop en större sensor skulle bli dyrt och göra kameran långsam. Då föddes APS-H-formatet som gav en skenbar brännviddsförlängning på 1,255 gånger.

Nikon insåg att en större sensor skulle ge bättre bildkvalitet medan Canon intalade sig att de konservativa yrkesfotograferna vant sig vid den mindre sensorn. Facit kom i form av vikande försäljningssiffror för Canon.

Som ett tecken på att Canon är inne i ett paradigmskifte har ”Mark”-beteckningen slopats och modellen kallas X – det romerska tecknet för 10. Canon Eos-1D X är den tionde generationens proffskamera från Canon sedan F-1 i början på 1970-talet.

2 steg lägre brus
Canons utvecklare har fått sig en rejäl tankeställare och precis som vid utveckling av Eos 7D har de lyssnat ordentligt på kunderna. Det är ingen slump att det finns många likheter mellan Eos 7 och nya Eos-1D X. Ett exempel är större knappar. Ett annat är att autofokuspunkterna placerats i grupper.

Den största lärdomen för Canon är att så länge som man kompromissar så kan konkurrenten komma mer en bättre produkt utan kompromisser. Canon Eos-1D X har största möjliga sensor, snabbaste möjliga serietagning och högsta möjliga ljuskänslighet med den teknik som är tillgänglig idag. De har inte kompromissat för att få upp antalet pixlar – få invänder nog mot att 18 megapixel räcker långt.

Större sensor och större pixlar gör tillsammans med fler A/D-omvandlare, fler utläsningskanaler och snabbare processor att bilderna från 1D X ger 2 stegs lägre brusnivå jämfört med 1D Mark IV enligt Canon. Det dynamiska omfånget ska också ha ökat tack vare ett lägre utläsningsbrus.

Det ordinarie ISO-omfånget har förbättrats med 2 steg till 100–51.200. Det kan utökas till hela ISO 204.800. Det läget ska ses som ett nödläge, men ger bättre bilder än 1D Mark IV på max-ISO.

Canon påpekar även att de större pixlarna (6,95x6,95 mot 5,7x5,7 mikrometer) ska ge en aning mindre rörelseoskärpa än med 1D Mark IV. Det innebär att man kan använda en längre slutartid för att fullständigt frysa en rörelse. Ju mindre pixeln är desto större är risken att motivet hinner flytta sig till intilliggande pixel under exponeringen med viss oskärpa som följd.

Den automatiska sensorrengöringen har också förbättrats. Istället för att skaka det yttre filtret skickar Eos-1D X en stående elektrisk våg över filtret som för bort dammet.

14 bilder per sekund
Canon vässar all prestanda de kan för att inte bara matcha Nikon D3s utan även klara konkurrensen mot dess efterträdare. Redan år 2000 tog Canon fram en spegel till Eos-1V som klarade 10 bilder per sekund. Nu är det dags för en snabbare spegel.

Att få en spegel att fladdra snabbt är inte så svårt. Det kluriga är att hinna mäta fokusen under den korta tid spegeln är nere. Därför måste spegelns rörelser vara blixtsnabba och när spegeln fälls ner måste spegeln snabbt stabiliseras.

Canon har lyckats förbättra spegelmekanismen och kan därför höja bildfrekvensen med följande autofokus till 12 bilder per sekund. Fälls spegeln upp kan kameran ta 14 bilder per sekund med låst autofokus och exponering.

Även slutaren har förbättras. Spegel och slutare ska klara 400.000 exponeringar.

Tre digic-processorer
Snabb serietagning med följande autofokus och full upplösning är krävande för kamerans processor. Eos-1D X har två processorer som kallas digic 5+och  som processar bilderna och utför beräkningar åt autofokusen. Digic 5+ uppges vara tre gånger snabbare än den nya digic 5-processorn i Canon Powershot S100 IS.

Den nya färgkänsliga exponeringsmätaren med 100.000 mätpunkter (uppdelade i 252 zoner) har en egen digic 4-processor som räknar ut exponeringen och samverkar med autofokusen. Precis som Nikon kommer Canon nu med färgstyrd autofokus.

Exponeringsmätaren kan känna igen färg och mönster hos motivet och se hur motivet rör sig över bildytan. Autofokusen kan då välja någon av den av 61 aufokuspunkterna som ligger närmast där fotografen vill låsa skärpan. Den här funktionen kan underlätta vid sportfotografering och kallas iTR AF.


Ny autofokussensor

Begripligare autofokus
Den nyutvecklade autofokusen har 61 punkter som täcker en större del av bildytan jämfört med tidigare modeller. 41 punkter är av korstyp varav 5 är av dubbelkorstyp vid max-bländare 2,8 eller större.

Autofokusens känslighet har förbättrats med två exponeringssteg när objektiv med bländare 2,8 eller större används. Gränsen går vid EV -2. Med ljussvagare objektiv är förbättringen ett exponeringssteg.

Canon har tyvärr inte lyckats behålla möjligheten att ge autofokus med bländare 8 (exempelvis med EF 500/4L och 2x telekonverter) som tidigare varit ett signum för 1D-husen.

På proffshusen finns många inställningsmöjligheter för autofokusen. Canon har insett genom sina undersökningar att få fotografer lyckats förstå alla möjligheter till inställningar som har funnits och vad inställningarna varit bra för. Därför är menysystemet omarbetat i Eos-1D X. Canon har lagt in grafiska symboler, förklarande texter och exempel på fotograferingssituationer där de olika inställningarna är mest lämpade. Likt Eos 7D är autofokuspunkterna uppdelade i tre grupper.

När fotografen vänder på kamera grupperar autofokusen om de aktiva punkterna så att skärpan direkt ska hamna på samma punkt på motivet. Denna funktion kan stängas av.

Längre filmklipp
Filstandarden FAT-32 tillåter inte större filstorlekar än 4GB. Det har hittills begränsat filmlängderna till 12 minuter på Canons kameror. Nu har de gått runt problemet genom att automatiskt foga samman filmfilerna under pågående filmning.

Canon har jobbat för att ge bättre bildkvalitet vid filmning. Brus och moaré ska ha minskats. 1D X ger också möjlighet att välja olika komprimeringsgrad. Lägre komprimering ger större filmfiler men ställer också lägre krav på datorns processorkraft.

Något hörlursuttag för medhörning finns inte. Däremot visas en vu-mätare under pågående filmning.

Skärmen är fast av hållbarhetsskäl men något större än hos 1D Mark IV – 3,2 tum stor. Upplösningen är 1.040.000 bildpunkter.Nytt kamerahus
Även om Canon Eos-1D X är lik sina föregångare till det yttre är kamerahuset helt nykonstruerat. Greppet har fått en mer ergonomisk utformning och det har tillkommit flera programmerbara knappar på framsidan. Knapparna på kameran har genomgående blivit större.

Alla kontroller på fram och baksidan som används vid själva fotograferingen är dubblerade för att kameran ska gå lika lätt att kontrollera oavsett vilket av de två greppen som används.

Hos föregångaren 1D Mark IV går det inte att nå joysticken om man håller i vertikalgreppet. 1D X har istället dubbla joystickar.

Ett nytt batteri (LP-E4N) med fler mAh levereras med kameran men det går också att använda LP-E4-batterierna från Mark III- och Mark IV-kamerorna. De gamla batterierna kan laddas i den nya laddaren, men bara till 90 procent.

Sedan 1D Mark II har Canon erbjudit möjligheten att använda CF- och SD-kort. Under utvecklingsarbetet av 1D X har Canon funderat mycket över hur de ska prioritera. Efter att ha intervjuat många fotografer kom de fram till samma lösning som Nikon: 2 st CF-kortplatser. Det går att använas adapter för SD-kort, men inte microdrive.

Fördelen med CF-kort är de är enklare att hantera ute i fält och att de erbjuder snabbare skriv- och läshastighet. Det är också praktiskt att bara behöva ha en sorts minneskort.

Med kameran följer en kabelhållare som monteras över kontakterna på sidan så att kablarna sitter fast bättre och skyddas.

Avancerad sändare och GPS

I kamerahuset finns ett ethernet-uttag för fotografer som vill skicka sina bilder direkt från kameran. Det finns också en ny och mindre wifi-sändare (WFT-E6) som använder 11n-standarden som bäst. Sändaren använder också blåtandsteknik för anslutning till diverse tillbehör (oklart vilka). Det går även att använda sändaren för simultan fotografering med flera andra kameror eller för att synkronisera klockan i kameran.

En gps-enhet kallad GP-E1 kan också anslutas i dataporten, men inte samtidigt som wifi-sändaren. Förutom att geotagga bilderna ger gps-enheten möjlighet att få fram en kompass på kameran skärm och synkronisera kamerans klocka.

Klar i april

Canon Eos-1D X kommer att börja levereras i april 2012 enligt preliminära uppskattningar. Egentligen skulle kameran blivit klar under hösten men naturkatastrofen i Japan har försenat utvecklingsarbetet. Kameran kommer att visas på Fotomässan i Stockholm i november.

Priset är inte heller helt fastställt. Canon uppskattar att priset till 55.000 kronor inklusive moms om inte värdet på Yen och Euro förändras för mycket under tiden.

Fotosidans kommentar
Canonfolket har uppenbart blivit överraskade av Nikons återintåg på proffsmarknaden. Canon led av ”fat and happy”-syndromet och trodde sig veta vad kunderna ville ha eftersom de sålde så bra.

Nikon D3 kom på sämsta möjliga tid för Canon, de var långt komna med utvecklingen av 1D Mark IV. Eftersom de uppskattade att Mark IV skulle matcha bildkvaliteten på D3 fortsatte de med utvecklingen. Fyra dagar före lanseringen av 1D Mark IV slog Nikon D3s ner som en blixt från klar himmel. Canon var nu efter redan innan säljstart.

Först 2,5 år senare, i april 2012, har Canon rättat till sitt misstag. Under tiden har de utvecklat 9 nya L-objektiv som ett led i sin nya proffsoffensiv. De har också lyckats bra med Canon Eos 5D Mark II som tilltalat såväl frilansfotografer som entusiaster som vill ha hög upplösning.

Nikon och Canon slåss huvud mot huvud och får ett alltmer lika sortiment. Nikon har tagit efter Canon med ljusstarka fasta brännvidder och sina PC-E-objektiv. Canon har tagit efter Nikons populära supertelezoom 200-400/4.

Eftersom Canons och Nikons kameror och objektiv blir allt mer lika kommer vi troligen se färre som byter system. Canon har förlorat en del kunder till Nikon D3s, men vunnit över en del med 5D Mark II. De brister som finns i respektive system täpps snart igen. Canon Eos-1D X ser ut att bli belöningen för de sport- och nyhetsfotografer som stannat kvar hos Canon. Men det är svårt att se någon anledning att byta Nikon D3s mot Canon Eos-1D X. En dag kommer det ju en Nikon D4.

Canon Eos-1D X ersätter formellt både 1Ds Mark III och 1D Mark IV. I praktiken kommer efterföljaren till 5D Mark II vara kameran för de som vill byta ut sin 1Ds Mark III.

Ett tecken på en lyckad kameramodell är när det är svårt att hitta något att anmärka på. Så upplever jag Canon Eos-1D X. Idag kan jag bara komma på att det saknas hörlursuttag, inbyggd gps och ett radiostyrt blixtsystem. På filmfronten finns det lite mer att göra i form av framrates, bitrates, format mm, men det sparar kanske Canon till efterträdaren till 5D Mark II. Saknar du något på EOS-1D X?Av Magnus Fröderberg 2011-10-18
Läst av 44913 besökare
2011-10-18 07:25   Skarström
Du blandar nog ihop aps-c och aps-h i artikeln. Spännande kamera!
Svar från froderberg   2011-10-18 08:07
Jepp, fixat.
2011-10-18 07:31   Apkatt
Scrollade ner hit just för att kommentera APS-H, men det var redan gjort :)
2011-10-18 07:43   kode
APS-H tror jag ni menar i början av artikeln.

(fast jag uppdaterade inte innan jag kommenterade, så missade att fler redan påpekat det)
SNABBFAKTA
– 18 megapixel
– Småbildssenor
– 12 bilder/s
– ISO 100–51.200 (50-204.800)
– 400.000 exponeringar
– 61 AF-punkter
– 252 RGB-ljusmätzoner
– Färgföljande AF
– 2st CF-fack
– Cirka 55.000 kr


Nya artiklar

Lättare supertelen från Nikon

Nikon bantar sina nya 500 och 600 mm supertelen rejält. Förutom betydligt lägre vikt får objektiven också bättre balans, sportläge för bildstabiliseringen och kortare närgräns. Priserna har däremot inte bantats. Läs mer... 5

Krönika: Fotomarknaden är het och fotografen får en del av kakan

Fotosidans jurist Catharina Ekdahl skriver i sin krönika om följerätt, alltså när fotografen får en del kakan då fotografier säljs vidare från en köpare till en annan. Läs mer... 4

Unikt ljusstark vidvinkelzoom för fullformat

Sigma 24-35 mm f/2 DG HSM Art är det senaste tillskottet i Sigmas kvalitetsserie Art. Läs mer... 17

27-tummare från Eizo för proffs och entusiaster

I det senaste numret av Fotosidan Magasin testar vi Eizo Color Edge CS240, en skärm som ger mycket bildkvalitet för pengarna. Nu kommer storebror CS270 för den som vill ha en större skärm på 27 tum. Läs mer...

42 megapixel i Sony A7R II

Inbyggd bildstabilisering, bakbelyst cmos-sensor, fasdetekterande autofokus och en slutare som ska tåla 500 000 exponeringar är bara några av nyheterna i Sony A7R II. Läs mer... 21

Phase One XF - ett helt nytt kamerasystem

Danska Phase One har skapat ett helt nytt kamerasystem som ska ge bättre autofokus och vara smidigare att använda. Systemet heter XF och innehåller bland annat nya objektiv, bakstycken och sökare. Kamerahuset har fått ”avskalad skandinavisk design”. Läs mer... 19

Större softbox från Elinchrom

Litemotiv är en ny serie softboxar från Elinchrom. Litemotiv ger ett mer riktat ljus än vanliga softboxar. Läs mer... 1

Datainspektionen överklagar drönar-dom

Vad innebär ”varaktigt"? Det ordet står i centrum när Datainspektionen överklagar förvaltningsrättens dom att en drönare utrustad med kamera inte ska omfattas av kameraövervakningslagen. Läs mer... 27

Leica M för svartvitt får högre känslighet

Leica M Monochrom (Typ 246) är den andra versionen av Leicas svartvita M-kamera. Den nya kameran bygger på Leica M-P men har inget färgfilter. Det innebär att mer ljus når sensorn och att bruset blir lägre. Läs mer... 9

Plattform från Imagedesk till stor bildbyrå

Fotosidans systerverksamhet Imagedesk har levererat en ny plattform åt bildbyrån Maskot. "Att ge alla utländska bilder svenska sökord är svårare än man kan tro" berättar David Elmfeldt som utvecklat plattformen. Läs mer...

Följ oss:

Följ oss

Om Proffsfoto
Proffsfoto riktar sig till dem som vill ha den bästa fotoutrustningen för studio, sport, naturfoto med mera. Det är såväl yrkesverksamma fotografer som avancerade hobbyfotografer har råd att satsa på sin hobby. Vi testar all utrustning ur ett professionellt helhetsperspektiv ute på fältet. Hur fungerar prylarna tillsammans i ett arbetsflöde? Vi hittar de avgörande detaljerna oavsett om det gäller objektiv, blixtar, stativ, kameror eller mjukvara. Proffsfoto bevakar också nya trender i branschen och gör intressanta intervjuer med fotografer där vi pratar om deras drivkrafter och affärsupplägg.