Reportage från fotofestivalen i Landskrona

För femte året i rad hålls Landskrona Foto Festival. I år ges ännu mer utrymme för utställningar. Festivalen pågår till den 17 september. Fotosidan besökte festivalen under premiärhelgen.

Fler utställningar hålls utomhus och i det offentliga rummet. Man har också valt att behålla utställningarna i centrum, i butiksfönster, parker och gamla byggnader. Mycket fint och effektfullt. Samma koncept finns i andra stora internationella utställningar som i Arles och Perpignan. Landskrona är dessutom en liten stad där det är lätt att ta sig runt.

Back to the future, Irina Werning på Kasernplan. Gamla fotografier från barndomen ställs mot noggranna nyskapelser.

Genom att ställa ut bilderna på så många olika platser och miljöer når man även dem som i vanliga fall inte besöker utställningar.
För att locka ännu fler besökare har man generöst delat ut gratis festivalpass till invånarna i Landskrona och Svalöv kommun. Ett fint initiativ.

Festivalen har blivit större för varje år och i år finns över 40 programpunkter och mer än 120 fotografer representerade.

– Den här gången är vi bättre organiserade och mer erfarna, berättar Viktoria Blomberg Book. Vi har fokus på konstnärlig fotografi och vill visa bilder av hög internationell klass. men utan att ha ett speciellt tema för festivalen. Många av utställningarna handlar emellertid om identitet, om globala frågor som vad vi gör med vår jord och vilka ödesdigra konsekvenser, som miljöförstöring, kommer av vårt sätt att leva.

En av utställningarna är Ayesta & Bression´s Fukishima No Go Zone, med förföriskt vackra  bilder på ett fruktansvärt tema. Att bilderna finns i det gamla Citadellet gör upplevelse ännu starkare.

Fukishima No Go Zone. Foto: Ayesta & Bression

Det är ett stort projekt att genomföra en så omfattande festival. Ett 20-tal anställda arbetar med att genomföra det. Till sin hjälp har de mer än 60 frivilliga engagerade som bland annat utställningsvärdar.

Fotoboksdagarna samlar många förläggare, fotoboksförsäljare och fotografer, i år finns man i Exercishallen som är en bättre utställningslokal än de tidigare man haft tillgång till.

Många fina och spännande föredrag och workshops bjuds det på. Här är några:

Mycket speciell är Philong Sovan- In the City by Night med bilder från Cambodia, där avsaknaden av belysning slungar ner staden i mörker. Philong Sovan använder strålkastarna från sin motorcykel som ljuskälla.

Konstnärlige kurator Christian Caujolle fotograferar.

Lina Hashmis utställning på Galleri Gamla Staden, handlar om hennes identitet som muslim. No Wind by Hijab, Unlawful Meetings Suicide bombers.

Vernissage på Konsthallen, The Others Oliver Cullman

Hans Jonsson, pristagare av Landskronahems Fotopris med utställningen Mes Amis där han fotograferat sina vänner på våtplåt. Här tillsammans med hunden Morris. För att inte ta intresset från bilderna, har Hans inte gett bilderna titel, eller skrivit vilka personerna på bilderna är. Läs mer om honom och hans våtplåtsbilder i nästa nummer av Fotosidan Magasin. 

I Coffenol Workshop lär den finska porträttstudion Cahute ut hur man framkallar bilderna i en blandning av kaffe, C-vitamin och tvättbilder. Många av deltagarna passade även på att dricka av kaffet under kursen.

Fotobokdagar i Exercishuset

Som alltid är stor del av behållningen av festivalen alla fina möten med gamla och nya kollegor, alla kontakter som knyts, den inspiration man får och de framtida möjligheter det ger.

TEXT OCH FOTO: ERIK MÅRTENSSONMagnus Fröderberg
Publicerad 2017-09-12. Läst av 2371 personer.

Merläsning

Fotosidan-medlem vinner fotografins fredspris

19 000 bilder från 165 länder hade skickats in till Alfred Fried Photography Award på temat "Hur ser fred ut?". Fotosidan-medlemmen Cletus Nwadike fick ta emot medalj och 10 000 euro under en ceremoni i Österrike nyligen. Läs mer... 6

Jämnare ljus i Lightroom och Photoshop

Peter Györffy visar hur du jämnar ut ljusheten i en bild i Photoshop och Lightroom. Läs mer...

Profoto A1: Kraftfull speedlight anpassad för ljusformare

Det finns många tillverkare av kompakta kamerablixtar, speedlights, men få som gör blixtarna anpassade för att användas med ljusformare. Det har svenska Profoto tagit fasta på och utvecklat sin första kamerablixt: Profoto A1. Läs mer... 16

Världspremiär för nya Tunbjörk-bilder

Lars Tunbjörk hann aldrig visa sina bilder från Paris Fashion Week innan han plötsligt gick bort. Den 13 oktober visas bilderna upp för första gången i samband med invigningen av ett Lars Tunbjörkrum på Borås Konstmuseum. Läs mer... 2

Mindepartementet stänger för gott

Mindepartementet Art and Photography på Skeppsholmen i Stockholm öppnade för 1,5 år sedan med stora ambitioner. Nu behöver eldsjälarna bakom koncentrera sig på annat och Kungliga Konsthögskolan tar över lokalerna. Läs mer... 9

Är kvinnliga fotografer sämre än manliga?

När en stor kameratillverkare utser 32 ambassadörer och alla är män, innebär det att män är bättre fotografer än kvinnor? En del hävdar att det ligger något i det. Anders F Eriksson bloggar om saken. Läs mer...

Tamron 100-400/5-6,3 Di VC USD - tätad telezoom

Efter framgångar med sina 150-600-zoomar kommer nu Tamron med en kompaktare telezoom som är lättare att ha med sig på resan: Tamron 100-400 mm f/5-6,3 Di VC USD. Läs mer... 7

Så fungerar sensorer

Plus Bland alla teknikdiskussioner kring kameror så finns det en kategori som dyker upp hela tiden: sensorer. Hur bra olika sensorer är, hur viktiga olika egenskaper är, hur de fungerar och vilken storlek man bör ha. Här får du en rejäl genomgång från grunden. Läs mer... 9

Projekten i fokus på fotofestivalen Spegla

Årets upplaga av fotofestivalen Spegla i Norrköping hålls den 20-22 oktober och fokuserar på olika fotografers pågående projekt. Programmet innehåller en lång rad utställningar, workshops och föreläsningar. Läs mer...

Polaroid gör comeback

Direktbilder är extremt trendigt idag. För många är detta synonymt med Polaroid. Därför gör Polaroid nu comeback med ny film och en kamera. Läs mer... 5

Phottix Mitros Plus Speedlight