Tre svenskar vann VM-medalj i pressfoto

Foto: Niclas Hammarström

På senare år har det duggat tätt med svenska utmärkelser i World Press Photo. Lars Lindqvist/DN, Niclas Hammarström/Aftonbladet och Henrik Brunnsgård/frilans har fått pris i år. Totalt 5.247 fotografer skickade in 101.254 bilder.

Aftonbladets frilansare Niclas Hammarström belönades med ett silver i klassen för stora nyhetshändelser med ett reportage från massakern på norska Utøya.

Niclas Hammarström var tidigt på plats med hjälp av en båt och fick se många offer ligande i strandkanten. För Aftonbladet berättar Niclas att det är en tudelad känsla att bli belönad för bilder från en sådan hemsk händelse. Den bild i serien som berörde honom mest var en kille som klamrade sig fast vid en bergsvägg.

– Hur skrämd han måste ha varit, men att han faktiskt räddades. Att han överlevde.


Foto: Niclas Hammarström/Aftonbladet

Läs intervju på aftonbladet.

I Norge har Niclas bilder väckt kritik. Många menar att bilderna är för hemska och är kritiska till att flera av offren går att känna igen. Läs här i Aftenposten.

Se alla bilder i reportaget här.Foto: Lars Lindqvist/DN

Dagens Nyheters fotograf Lars Lindqvist fick också ett silver. Han fick det i nyhetsklassen för en bild från naturkatastrofen i Japan.

– Jag och DN:s Asienkorrespondent Torbjörn Petersson var i Japan för andra gången, en månad efter tsunamin, för att för att försöka dokumentera och beskriva vad som hade hänt. Vid sidan av nyhetsjobben hade jag uppdraget att göra ett bildreportage för DN Världen, säger Lars Lindqvist till DN

– Det såg ju helt sjukt ut, men det var svårt att få till bilden bra, så jag stod där ett bra tag. Till sist kom den där bilen med kvinnan som tittar ut ur fönstret. Det är något i hennes uttryck och föraren som bara skymtas. Hon blir liksom bildens huvudfokus och så båtarna i bakgrunden... det blir något spännande där emellan.Foto: Henrik Brunnsgård

Frilansaren Henrik Brunnsgård fick ett brons i sportklassen för en bild på hopparen Johannes  Dagemark som hoppar från det 150 meter höga vindkraftverket  Alfred af Lillang i Skara.Magnus Fröderberg
Publicerad 2012-02-12. Läst av 9401 personer.
(Logga in för att skriva en kommentar)
2012-02-12 13:03   Dahlhöjd
Niclas Hammarströms bild med rosen i vattnet är riktigt riktigt bra.

/Johan
2012-02-12 14:51   Lasse.K
Hej!

Niclas Hammarströms bilder från massakern på Utøya klyver mig i två bitar...

Dels som human människa där jag tycker att bilder som dessa inte borde visas för offentligheten i respekt för de döda och deras anhöriga!

Dels som läsare/betraktare där jag får insyn i den makabra slakt en enda människa kunde åstadkomma under några timmar!

Utan bilder och nyhetsrapportering hade det varit så mycket svårare att förstå det som hänt, eller åtminstone omfattningen av det hela. Förstå och förstå, jag har fortfarande svårt att begripa det inträffade. - Det är nästan overkligt...

Nåväl, vi måste gå vidare och förhoppningsvis lära oss något av det hemska som inträffat!

Mvh /Lasse

P.S. Att tävla (T Ä V L A) med bilder som dessa har jag väldigt svårt att acceptera eller ens begripa nyttan av... D.S.
ekfeldt   2012-02-12 17:08
Jag tycker också att det känns konstigt med ordet tävling här.
Helt ok med utmärkelser och stipendier men hmmm... Det käns lite sådär i denna genre.
Bra bilder som visar vad som hände!
Modigt och hängivet arbete.
2012-02-12 22:12   xplorer
Syns det er respektlaust overfor dei som har mista sine nærmaste å leggja bildene ut på denne måten. Bildene av øya og rosa i vatnet er greitt, men ikkje av dei halvnakne døde kroppane. Ingen aviser i Norge har trykt dei bildene eller lagt ut på nett så vidt eg veit.
Syns det går ei grense her, der vi i medfølelse med dei som har mista sine burde vera ekstra varsam. Konkurranse eller ikkje konkurranse.
Chasid   2012-02-12 23:56
Jag håller med dig Magnar det är fullständigt respektlöst gjort av Fotosidans redaktion mot de anhöriga till offren på Utøya att lägga ut bilden på offren från vanvettsdådet... Ni borde skämmas rejält och kom inte dragande med något journalistiskt dravel om pressfrihet för att försöka släta ut ert illdåd.
//Mikael Good
Svar från froderberg   2012-02-13 00:10
Jag har valt att inte publicera de bilderna som är tagna på nära håll och där man kan känna igen personerna på bilden. Det blir konstigt om det aldrig får skymta någon död på bild. Bilderna hjälper till att förstå vad som hänt. Jag tycker däremot inte att det behövs närbilder.
Chasid   2012-02-13 08:40
Det var en dålig ursäkt Magnus särskilt som människorna på den bilden som du åsyftar är maskade på Aftonbladets hemsida men inte på Fotosidan. Vad skulle du gjort om det var din egen son som låg där på bilden, hade du publicerat den då?
//Mikael Good
Svar från froderberg   2012-02-13 10:41
Det är ingen dålig ursäkt utan logik.

När en ung man i Malmö sköts ihjäl nyligen visades han med bara en filt över överkroppen. Ska det också förbjudas? Som du kan läsa i kommentarerna är det flera som uppskattar att den hemska verkligheten skildras.

Vi visar bilden mindre än Aftonbladet. Det går inte att se några detaljer. Det går inte att låta hänsynen till anhöriga gå hur långt som helst. Det är skillnad på att lägga en stor bild på löpsedel och förstasidan till en kvällstidning jämfört med att publicera en 450 pixlar stor bild i en artikel på en fotosajt.
Chasid   2012-02-13 12:50
Jag såg bilderna i Aftonbladet i samband med massakern och de hade maskerat dem. Det jag reagerar på är att Fotosidan som bara är en fotocommunity och inte en nyhetstidning publicerar bilden omaskerad när Aftonbladet har maskerat den av respekt för de anhöriga... Vidare så förstår jag nyhetsvärdet i bilderna och att de fyllde ett syfte och att de publicerades på ett varsamt sätt i AB. Men jag förstår inte hur någon kan vara så omdömeslös att han tävlar med bilderna...
//Mikael Good
Svar från froderberg   2012-02-13 13:38
Som sagt. Vi visar bilden mindre än Aftonbladet så att det inte går att se några detaljer. Jag tycker att det blir bättre än att visa bilderna större med blurr.
popboydeluxe   2012-02-20 17:17
åååh så trött på dessa jävla PK-kommentarer. Det är så typiskt svenskt så man kräks!
2012-02-12 23:57   ibux
Daglig ser vi bilder av døde mennesker i pressen. Spesielt fra krigsrammede eller katastroferammede områder. Denne stikker dypere grunnet nærheten til tragedien.
Norge er et lite land og nesten alle kjenner noen som er berørt.

Når dette er sagt tror jeg rett og slett at noen av bildene ville være straffbare å publisere.

Det blir for meg veldig spesielt at disse bildene blir brukt til å profilere seg i en fotokonkurranse.

Spør du meg vil bildene vi her snakker om høre hjemme i etterforskningen av saken og ingen andre steder.

Mvh
Lars
Svar från froderberg   2012-02-13 00:16
Jag har valt att inte publicera de bilderna som är tagna på nära håll och där man kan känna igen personerna på bilden.

Jag kan inte se hur bilderna skulle kunna vara olagliga att publicera. Bilden på den döde självmordsbombaren i Stockholm publicerades stort och detaljerat utan att att någon jurist agerade. Dessutom utsågs bilden till Årets bild i Sverige.

Det blir konstigt om det aldrig får skymta någon död på bild. Bilderna hjälper till att förstå vad som hänt. Jag tycker däremot inte att det behövs närbilder och därför har jag avstått för dem.

Jag har heller inte lagt någon bild med döda på förstasidan för att det inte ska kännas som att vi använder dem för att locka läsare.
2012-02-13 10:14   Photosession
Under en mängd år har vi alla kunnat frossa i katastrofer och människors lidande från jordens alla hörn utan att det hörts några speciella klagomål.

Minns särskilt en bild från Haiti på en ung kvinna som det var en närbild på. Det enda som avhandlades runt den bilden var om den var konstruerad eller om fotografen till och med flyttat på kroppen för att få en starkare bild.

Undrar var ni var då? Jag hörde i vilket fall som helst ingen prata om respeklöshet eller att det borde vara straffbart att publicera bilden/bilderna.

Jag är av den åsikten att bara för att detta skedde i Norge så bör inga speciella hänsyn tas. Det är fortfarande en helt unik händelse i vår del av världen som absolut bör visas fram för att påminna alla människor om vad som skett och vad som kan hända igen.

Självfallet lider jag med alla anhöriga och beklagar deras förlust.
Chasid   2012-02-13 12:53
Jag reagerade på de respektlösa bilderna på den stackars flickan. Jag vill minnas att jag jämförde fotograferna som flockades runt den lilla flickans döda kropp med en flock hyenor...
//Mikael Good
Svar från froderberg   2012-02-13 13:40
Det såg kanske illa ut, men samtidigt har Paul Hansens bild betytt mycket för många. Jag såg en kvinna som satt och grät på tunnelbanan när hon såg bilden i DN och läste texten. Det engagemanget som bilden väcker är värt att det ser illa ut om flera fotografer står intill ett lik.
2012-02-14 11:56   bengt luthman
Dagligen publiceras och tävlas det med bilder från världens misär. Döda, döende och sjuka visas upp lite varstans, i media och på gallerier. Det verkar inte direkt beröra någon om det ligger folk och dör i andra världsdelar. Men när det är nära till hands verkar alla leka moraltanter och sparka bakut.
Photosession   2012-02-14 12:23
Visst är det lite märkligt hur det kan vara ok med sådana bilder från en plats men inte en annan...
bengt luthman   2012-02-14 13:06
Det kan väl vara förståeligt att folk blir mer berörda när det är något som är nära till hands. Men ur ett medmänskligt perspektiv är det konstigt att man inte reagerar lika starkt för att bilden råkar vara tagen i ett afrikanskt land som ingen kan namnet på och personen på bilden inte ser ut som din granne.
2012-02-14 14:32   Bodenflygarn
Att kadaverjournalistik säljer är bekant... men att tävla, tävla i att vara smaklös borde fotosidan stå över i bevakningen av.
Det är en hel nation som sörjer katastrofen, omvärlden borde visa respekt för anhöriga och vänner till offren och ge f-n i att profitera med närbilder på offren, levande eller döda.
"Dagligen publiceras och tävlas det med bilder från världens misär" säger en tyckare. Jaha, skulle det rättfärdiga mer dåligt omdöme då??
Photosession   2012-02-14 14:58
Vad jag ställer mig mest undrade till, är varför just den här nationen ska särbehandlas jämfört med alla andra...?

Oavsett var en bild på människor i ett katastrofområde är tagen så finns det ju vänner och anhöriga som sörjer, Norge är ju inget undantag där...

Om fotografer och media ska följa din logik där omvärlden ska visa respekt för anhöriga och vänner så skulle det aldrig visas bilder på den här typen av händelser i något media. För min del skulle det vara en större tragedi än att visa dessa bilder.

Visst är det synd om dom anhöriga och vännerna men trots det så har fotografer och media ett ansvar att visa dessa händelser oavsett var dom sker i vår värld.
För som Lasse Karsikko skrev, utan dessa bilder så hade det varit så mycket svårare att ta in och förstå det som hänt.
2012-02-14 15:51   Bodenflygarn
Läs de Norska kommentarerna. Jag menar inte att Norge ska särbehandlas ur empatisynpunkt, jag efterlyser mer etik vad gäller kadaverjournalistik i allmänhet, vad är det som säger att man kommer att förstå ett massmord "bättre" bara för att det finns snaskiga närbilder på offren. "-en större tragedi att inte visa bilderna än att visa dom" Kritiken från majoriteten av läsare borde vara en signal till ovanstående synpunkt, vanligt folk tänker inte på det sättet, vi förstår och reagerar utan liknande bilder. Att materialet har ett berättigande ur utredningstekniska skäl är något helt annat.
bengt luthman   2012-02-14 17:03
Med andra ord ska alla bilder som på något sätt innehåller döda eller lidande människor som har en familj inte publiceras?
2012-02-14 17:26   Bodenflygarn
Läs mina inlägg igen, din avslutning är dina ord inte mina, jag efterlyser etiska värderingar och moralisk hållning i svåra situationer, för en yrkeskår som i många fall inte är, och har varit, historiskt bättre än någon frilansande paparazzi. Och uppdragsgivare som uppmuntrar och belönar i många fall bristande omdöme.

Merläsning

Nytt nummer: Test av Sony A9 och flera fotoskolor

Vi har utförligt testat Sony A9 i Fotosidan Magasin 5/2017 - en supersnabb kamera med revolutionerande autofokus. Vi lär dig även ta bättre bilder av barn och vatten - och hur man kan snygga till sina semesterbilder i Lightroom. Läs också objektivtester, ett reportage om ett udda fotoyrke och mycket mer. Läs mer...

Kända naturfotografer till fotofestivalen i Säter

Över 30 fotografer ställer ut på Säterdalens fotofestival den 29-30 juli. Liksom tidigare år hålls flera bildföreläsningar. Tyngdpunkten ligger fortfarande på natur, men det visas betydligt mer än det. Läs mer...

Nikon firar 100 år - med D850

Den 25 juli 1917 bildades företaget Nippon Kogaku Kogyo Kabushikigaisha när tre optiktillverkare gick samman. Det företag vi idag känner som Nikon påbörjade sin verksamhet. Nu på sin födelsedag berättar de att de utvecklar D850. Läs mer... 15

Bowens lägger ner

Brittiska Bowens har tillverkat blixtar sedan 1947. Ägarna tvingas nu ge upp verksamheten av flera skäl. Läs mer... 2

Ett tungt reportage med stort genomslag

I juni publicerade Aftonbladet reportaget Barn till salu, ett oerhört svårt och tungt reportage om sexhandeln och i synnerhet barnsexhandeln i Indien. Reportaget har fått ett oerhört genomslag bland läsarna. Vi har pratat med fotografen Andreas Bardell. Läs mer... 26

Gnestaplanket lockar stora skaror

Fler än tusen fotointresserade väntas besöka årets upplaga av fotoplanket i Gnesta, det åttonde i ordningen. Flera Fotosidan-medlemmar ställer ut liksom några yrkesfotografer. Läs mer... 2

Lantmäteriet gör historiska ortofoton till öppna data

Från och med den 1 september kommer du utan kostnad kunna ladda ner ortofoton, skalriktiga flygbilder, från Lantmäteriets rikstäckande lager från 50- och 60-talet samt ur ett påbörjat lager från 70- och 80-talet. Bilderna blir då öppna data. Läs mer... 10

Bilder utan likes skapar stress

Bland ungdomar i Sverige känner mer än var femte stress när ingen gillar bilder de delar i sociala medier. I Norge är det ännu värre, var fjärde upplever samma sak. Det visar en nordisk undersökning som YouGov gjort tillsammans med Canon. Läs mer... 31

Publicera dina bästa analoga bilder

Nu finns chansen att få någon av dina bästa analoga bilder publicerade i Fotosidan Magasin. Alla publicerade bilder får feedback av ett proffs. Förutom "analogt" har vi också tema "porträtt". Läs mer ...

Snygga till semesterbilden i Lightroom

Peter Györffy visar hur man kan snygga till sina semesterbilder med några snabba justeringar i Lightroom. Läs mer...

Lastolite Ezybox SpeedLite 2 Joe Mc Nally