Annons
Artiklar > Test: Nikon Z f – Retro på rätt sätt

FX- eller DX-format. För två år sedan lanserades Nikon Z fc med APS-C-sensor (DX). Nu finns även Nikon Z f med småbildssensor (FX).

 

Test: Nikon Z f – Retro på rätt sätt

Plus

Med Z f slår Nikon ­huvudet på spiken. I mångt och ­mycket känns Nikon Z f som att an­vända en klassisk Nikon FM2 eller FE2 – och det är ett mycket bra betyg.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2024-01-09.

18 Kommentarer

Benganbus 2024-01-09 16:20  
Retro e det nya! ;)
PMD 2024-01-10 01:11
Retro var det nya redan 1995 när Canon annonserade EOS 50 som en retrokamera. :-)
luminousoctaves 2024-01-09 16:44  
Den ska kännas vansinnigt plastig har jag hört. Långt från den gedigna känslan hos äldre kamerahus i metall. Men dagens köpare kanske inte har den referensen per automatik.
ztenlund 2024-01-09 16:59
Även om jag inte ens har sett någon kalla den för "vansinnigt plastig", om än mindre solid än önskat så tror jag att du blandar ihop Z fc med Z f.
Svar från froderberg 2024-01-09 17:58
Det kan jag verkligen inte hålla med om. Du kanske tänker på APS-C-versionen Z fc som är betydligt plastigare.
rikitikitavi 2024-01-09 19:10
Den är verkligen inte plastig Erik :) Det ända plastiga är batteriluckan som jag skulle önskat var mer redig, annars är det riktigt bra byggd om man inte jämför med kanske en leica eller möjligtvis en äldre FM2, fast så nära man kommer med dagens mått mätt när det gäller kameror :)
ztenlund 2024-01-09 19:21
Kan vara en släktsjuka, även om jag inte känt på luckan på Z f. Batteriluckan på Z8 känns också ganska tunn. Tydligt "pappigare" än på liknande spegelreflexmodeller.
luminousoctaves 2024-01-09 19:40
Ni har rätt! Blandade ihop den med Nikon Z fc. Sorry!
Ibis 2024-01-09 18:12  
Kameran som hade kunnat få mig att byta från Fuji om jag hade behövt byta system.
thommym 2024-01-09 19:15  
Man kan hoppas de går helt retro och släpper en modell utan Bayerfilter. Men priset är ju alldeles hejdlöst tycker jag. Det är ju med än vad jag gav för min D850.
ztenlund 2024-01-09 19:30
D850 kostade ca 40 tkr när den kom och det utan inflationspåslag sedan 2017. Nu kostar den ju mindre, men det är en 6+ år gammal modell, även om det fortarande är en väldigt bra kamera för stillbild. Men det är väl inte omöjligt att det kommer några kampanjer på Z f i framtiden.
rikitikitavi 2024-01-09 19:31  
Fantastisk kamera, och en rolig kamera att använda verkligen. Har ju haft min ett tag nu och kan hålla med om en hel del i det ni skriver :)
Men är inte huset byggt av Magnesium Aloy och rattarna i Brons( brass) för övrigt?

Det jag läst i de flesta andra recensioner iaf men samtidigt vet jag att det alltid varit lite av en "debatt" om hur top plat på Zf är byggd och med vad för material etc.
En del plast i den också på vissa ställen vad jag förstått där det har behövts.
Sedan tycker jag att några rätt viktiga nyckel funktioner som är en stor grej för alla som kör manuellt är den nya funktionen där man kan zooma in och hitta ögat direkt för ett betydligt enklare sätt att hitta fokus än förr med äldre manuella objektiv. Fantastiskt effektivt och lite banbrytande måste jag säga. Jag har använt mig av det väldigt mycket.
En annan rolig "gimmick" men ändå väldigt användbar är reglaget för svartvitt som jag faktiskt också använt mycket mer än vad jag trodde, underbart för street och faktiskt en av de första gångerna jag personligen använt en kamera som med de nya "preesets" som finns inbyggda tycker att jag kan använda bilderna rakt ur kameran förutom med Fuji X då som redan innan var kända för sina fina Jpegs.

Annars är också min önskan fler objektiv med bländar ring helt klart.
Jag är verkligen ingen expert på AF delen, och för mig som kommer från betydligt enklare kameror vad det gäller den delen så tycker jag den är fantastisk. Men är inte Z8- Z9 i toppklass vad gäller AF? Tänker bara att då borde ju även ZF som använder sig av samma system också vara i samma skikt som dom husen? :)Att den är vädertätad och har en så pass vass Af och dessutom är så pass smidig och lätt tillsammmans med de SE gluggarna 28mm och 40mm, gör det verkligen till en riktigt bra street kamera tycker jag.
Håller med om att den var rätt dyr :( och irriterande att den var så mycket dyrare för oss svenskar än i andra länder...
ztenlund 2024-01-09 21:06
Onekligen konstigt aluminium... Ricci som arbetar på Nikon UK ("training specialist", tydligen) och har tillgång till prylar tidigt tog ju fram sandpapperet för att visa det:
https://www.youtube.com/watch?v=52e5euZw5oo&t=869s

(Länkat till det avsnittet i videon, så vill man se hela får man spola bak.)

Det där med autofokusen är komplicerat eftersom det både beror på vad man menar, men i det här fallet även på att det är flera komponenter inblandade. I en spegelreflex spelar ju sensorn ingen roll i detta hänseende när man använder sökaren, men i en spegellös kamera gör den det, eftersom det är den som läses ut för att ge information till processorn. Att tro att man med sensorn från Z6 ska få samma prestanda som i Z8 och Z9 är nog övermåttan optimistiskt. Kameran har ju bara hälften av hårdvaran, så att säga. I den jämförelsen tillkommer dessutom att vid normal serietagning där man inte vill ha raka linjer av typen lustiga huset, så skymmer slutaren i en kamera som Z f sensorn en kort stund vid varje bild. Något de helelektroniska slutarna i Z8 och Z9 tar bort.

Angående Magnus kommentar om -10 EV får man nog lägga till att den specifikationen är vid f/1,2 och med AF-S. Med de pannkaksliknande objektiven har man ju redan där tappat mot det i och med den lägre ljusstyrkan. Nikon brukade, speca vid lite lägre ljusstyrka, men nu har de börjat göra som Canon och använda f/1,2.

Jag testade faktiskt synnerligen ovetenskapligt lite olika F-objektiv på Z8 i varierande dåligt ljus igår. Tyvärr hade jag inget lämpligt Z-objektiv att jämföra med, vilket hade varit intressant och får bli en senare fråga, men det hade varit en sidopoäng eftersom det jag egentligen ville testa var beteende hos just F-objektiven. I lite bättre ljus är det inget snack om att den fokuserar bra med dem, men när ljuset blir tillräckligt svagt in till sensorn är det tydligt att bilden är mer komplicerad än med D850. Z8:an kunde i vissa fall bli uppenbart förvirrad kring vilket håll den skulle flytta fokus när D850 helt utan tvekan drog åt rätt håll. I något läge lyckades jag skapa en situation där kameran inte verkade lyckas fokusera i annat än AF-S och pinpoint, även om jag inte testade mig igenom att femtiotolv möjliga kombinationer, så frågan är om det är just pinpoint som är grejen med Z f också om man vill fixa så lågt ljus som möjligt. Skulle nog egentligen har testat med starlight view också som Nikon skriver kan vara bra i riktigt dåligt ljus för fokusen, men riskera att göra sökaren hackigare. Finns mycket att pilla på i moderna kameror...
törnan 2024-01-09 21:07
Utan att vara expert på tekniken skulle jag påstå att skillnaden hänger ihop med att utläsningen av sensorn i ZF är långsammare än den i Z8/9 och att det är en begränsande faktor. Sen går det kanske inte heller att helt utesluta att det finns ett taktiskt skäl för Nikon att begränsad hastighet i ZF något för att locka några köpare till Z8 även om det kanske är mindre troligt då de riktar sig till olika kundgrupper.
rikitikitavi 2024-01-09 21:28
@Martin. Ja men exakt vill minnas att jag hade sett lite olika videos där de visade hur fint det var med lite slitage på reglage etc där på toppen av Zf :)
Angående AF, intressant det du säger och dina reflektioner efter att ha testat lite och jämfört.
Jag såg Matt Granger( Nikon guy) testa alla gamla F gluggar och även lite äldre och vissa tex 58mm f1,4 G och även 105mm f1,4 och kanske någon annan gav till och med bättre resultat med AF märkte man än vissa Z objektiv tillsammans med ZF. Lite roligt.Men det är klart nu när man tänker på det eftersom sensorn är äldre och det förstås påverkar på olika sätt kan man också förstå att det inte med de begränsningarna kanske kan bli samma utslag när det gäller kapaciteten av AF som med en Z8 eller 9.
Lite lustigt att stoppa in så mycket nya funktioner och andra lite vassare saker i kameran med en äldre sensor. Men jag har ju sett i andra recensioner att det precis som Jonas sa här under kan spela in strategiska orsaker med att de inte vill att den ska vara FÖR vass för att då sno andelar av tex kommande Z6an eller Z7an eller andra som folk väntar på framöver. Det låter ju rimligt också. Och man förstår ju att de måste tänka så.

Men jag tror mer att man kanske "stör" sig på att det är på det viset med ZF om man haft de andra Z kamerorna. Jag skaffade aldrig ett Z hus innan denna och gillade inte alls tanken med dem först( utseende, adaptern för F linser etc ), utan kanske snarare funderade på en D850. Så för mig så är den riktigt High tech och jag saknar ingenting alls när det gäller de delarna hos en kamera.
ztenlund 2024-01-09 21:56
Granger sålde i princip alla sina F-objektiv utom 200/2 när han planerade att byta till spegellöst i samma veva som han flyttade från NY till HK. Sedan upptäckte han hur bra objektiven fungerade på Z-kamerorna, och köpte tillbaka några som 105/1,4. Minns inte riktigt om det var redan till Z7 II (som han köpte först) eller om det var när han testat Z9 där jag minns att han blev förvånad när han körde den mot en D6 (tror jag).

Nu får man ju tänka på att jag hade rejält murrigt ljus och det var svårt att se var fokuspunkten var på D850 mot bakgrunden utan att hålla på och dutta på avtryckaren så att den blinkade till (gör inget med själva fokusen då jag har AF på AF-On endast). Det är ju bara på de ensiffriga modellerna som man kan tända fokuspunkterna på riktigt och inte bara få dem att blinka till lite kort. Oftast kunde Z8 fokusera, men det som hände var sannolikt att AF-pixlarna fick för lite ljus och den fick förlita sig mest på kontrastfokus, och då vet kameran inte åt vilket håll som är rätt. Då blir det väldigt påtagligt om man provocerar kameran genom att ställa fokus ordentligt ur fokus för att se vad som händer eller växlar mellan två saker med stor skillnad i avstånd.
Svar från froderberg 2024-01-09 23:03
Det stämmer att rattarna är i mässing och kamerahuset i magnesium. Det blev rätt i pluslistan, men fel i brödtexten. Har korrigerat nu.
Wolfgang 2024-01-10 12:10  
Jag är nöjd med min Z6, men det är klart att den här ger en "vilja ha känsla"! Dock ska jag trösta mig så länge med min fina FM2n.
Bussmicke 2024-01-13 13:21  
Minnus för att det saknas bländarring, annars okej.
martinot 2024-02-05 11:07  
Saknar som andra att det inte finns objektiv med bländarring, men annars en grymt fin kamera. Faktiskt den första FFMILC som jag tycker är riktigt intressant och som lockar mig!

Kommer nog att bli en sådan så småningom. Men Nikon; fixa några klassiska objektiv med bländarring på!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning