Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Premium > Digitalisera glasnegativ - en gör det själv guide

Digitalisera glasnegativ - en gör det själv guide

Plus

Har du kommit över gamla glasplåtar? I så fall är du att gratulera och har ett trevligt, intressant och stimulerande arbete framför dig. Gamla glasplåtar håller ofta förvånansvärd hög kvalitét, även om de är mer än 100 år gamla.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-05-25.

7 Kommentarer

cowboy 2021-05-25 14:14  
Intressant och faktafylld artikel - tack! Min farfar skaffade tidigt kamera, jag har därför ett antal lådor med ärvda glasnegativ från 1900-talets början som jag tänker pyssla med under årets mörka månader. Tyvärr är plåtarna ganska skitiga, rengöringen blir nog det största problemet.
Svar från Andolo 2021-05-25 22:11
Du har rätt i att rengöringen kan ta mycket tid. När jag har många plåtar, gör jag grovrengöringen först. Jobbar på ett stort bord och lägger upp plåtarna för ett rationellt flöde.
Själva fotograferingen tar betydligt kortare tid, det är bara att borsta bort damm med en pensel och blåsa rent innan man bestämmer bildutsnitt och lägger exponeringen väl inom histogrammet.
Bildbearbetningen kan sedan ta i princip hur mycket tid som helst - om det är en värdefull bild. Dammprickar (ofta i emulsionen) och repor mm är tidsödande att åtgärda. Även lokala gradationskorrigeringar kan ta tid, med masker för att lätta upp eller mörka ned. Då är det skönt att jobba i RAW, så slipper man att bildfilernas storlek skenar. Dessutom kan man ju i efterhand ta bort eller justera korrigeringar om man skulle ändra sig.
cowboy 2021-05-25 14:19  
Det finns en bra bok om tillvaratagande och restaurering av gamla glasplåtar mm: "Bilden räddas. Tillvaratagande och restaurering av gamla glasplåtar och fotografier" av Irene Mattsson, utgiven av Nordiska Museet 1979. 89 sidor. ISBN 91-71081569. Jag hittade den på Bokbörsen ( www.bokborsen.se ) för 150:-.
mike islandman 2021-05-25 14:43  
Varför skriver han att man kan lägga in glasnegativet i en fotoskanner av typ flatbäddskanner som har ljus i locket. Jag har en sådan och skannar större negativ på det viset. Det borde fungera även med glasplåtar.
Svar från Andolo 2021-05-25 20:07
Jag tycker att den metoden är för långsam och ger inte filer i RAW. Vissa scanners har dessutom lite knepiga system för skärpeinställningen (Epson Perfection 700-serien t ex som jag har själv).
För mig är det en stor fördel att använda en förstklassig kamera med extra stort omfång och plåta i RAW. Min bildfil blir 42 Mb, hur många lager jag än lägger på i efterbearbetningen ökar bildfilen endast med någon enstaka Mb. Gör om det med en högupplöst TIFF i t ex Photoshop, så får du snabbt filer på flera hundra MB.

Men visst går det att använda flatbäddsskanner, det har jag gjort tidigare.
mombasa 2021-05-26 13:30  
Fästet för kameran till stativet ser intressant ut. Hembygge eller inköpt. Tacksam för tips om just den detaljen i processen.
Fotografera med RAW är vida överlägset.
Svar från Andolo 2021-05-26 17:07
Fästet är "hembyggt", fast jag hade inte tillgång till svets på den tiden så jag fick ta hjälp med den detaljen.
Konstruktionen är enkel, ett passande rör plus en platta som ska vara helt vinkelrät mot röret. Borra och gänga ett hål på röret för en låsskruv, ev svetsa dit en mutter.
På plattan skruvas ett arca swiss- kompatibelt fäste.

Nivellera kameran noga, ev med vattenpass.

Det brukar finnas småverkstäder som kan bistå med tillverkningsnummer för en liten slant. Det är ju bondsmide det handlar om, inget speciellt avancerat.

Stativet är dessutom ett bra reorostativ, om du ser till att få rimligt utligg från pelaren.
mombasa 2021-05-26 17:34
Hej. tack för svar. Jag misstänkte att det var nåt från metallslöjden. Nå, jag har både Durststativet och svets i närområdet så jag blev sugen på att knåpa ihop ett liknande. Det får bli en liten utflykt i skrotlådan.
Med vänlig hälsning, Gunnar S
Sten-Åke Sändh 2023-02-26 14:52  
Jag har bara en fråga och det är om vattenpasset. Jag använde vattenpass själv ett tag men upptäckte att det jag hade inte gick att lita på. Det var inte tillräckligt noggrant. Jag kom på det när jag kollade genom att köra ner objektivet ända ner till bottenplattan och testa med fyra tunna pappers-schims. Men man har aldrig några 100% garantier för mekaniken heller i reprostativen. när man zoomar in och ut med den. Förutsättning ett är ju ändå att man verkligen mätt in objektivet i förhållande till filmplanet.

I övrigt väldigt bra skrivet.
Svar från Andolo 2023-02-27 15:54
Hej Sten-Åke!
Ja, ett noggrant vattenpass (kort) behövs, dessutom att man har en plan yta att lägga det på. Eller väga av under optiken. Din metod med shimsning mot optiken lär vara mest noggrann, men jag tycker att det viktiga är att få hyfsad parallellitet för att undvika distortion.
Sten-Åke Sändh 2023-02-28 00:06
Jag tror att ditt pass verkar betydligt bättre än det usla jag först testade med. Det var ett sånt man sätter i blixtskon, vilket är rena plojen för det kan bli hur som helst, så jag tog ett litet 1 dm pass istället och vägde in både bottenplattan och den platta jag lägger mina filmer på. Liade dock inte riktigt på det heller så jag kollade som avslutning med schimsen för att få det rätt men även där kan det ju vara så att linselement är snett monterade i objektivet om man har otur, så man får göra en avvägning hur det än är och hur man än gör.

Tack för en bra artikel!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning