Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Hemläxa 9 - Kort skärpedjup

Hemläxa 9 - Kort skärpedjup

Att behärska skärpedjupet är otroligt viktigt när man fotograferar. Med ett kort skärpedjup kan du bland annat "trolla bort" en rörig bakgrund eller lyfta fram en person du vill porträttera.

Ett kort skärpedjup är helt enkelt bra till mycket. Om man till exempel håller på med macro är det korta skärpedjupet bra för att skapa en krispig skärpa på en liten växtdetalj eller skalbagge.

Hur gör man?
Om du vill ha kort skärpedjup ska du använda en stor bländaröppning. Stora bländaröppningar betyder liten siffra, som till exempel 1,2 eller 2,0. För att ställa in bländaren kan du antingen använda kamerans manuella läge eller bländarprioritet (Av på Canon och A på Nikon). Om du använder bländarprioritet ställer kameran automatiskt in en slutartid som passar bländaren och mängden ljus. Om du har ett annat kameramärke, konsultera din instruktionsbok för rätt inställning.

För att få ett kortare skärpedjup kan du även experimentera med att låta motivet fylla upp en större del av bildytan. Man brukar tala om den så kallade avbildningsskalan. Om du vill fördjupa dig i det kan du titta i länkarna nedan.

Att tänka på
- En stor bländaröppning kräver lite mer dämpat ljus, annars blir det lätt överexponerat. Anpassa ISO-talet om det behövs. En molnig dag brukar vara perfekt, eller fönsterljus kanske? Bäst är att du helt enkelt provar dig fram.

- Det kan vara svårt att få skärpan där du vill ha den. Därför kan det vara lättare att använda den manuella fokuseringen.

Mer läsning
Olle Bjernulf har skrivit en artikelserie om Fototeknik. En av dem handlar om skärpedjup.
Om du verkligen vill nörda ner dig i tekniken kan du läsa Torsten Ståhlbergs utförliga artikel om skärpedjup.

Klar? Ladda upp din bild i hemläxa 9-poolen!
Som vanligt har du två veckor på dig att skicka in din bild. Sista dagen för uppladdning är alltså 17 februari.

Publicerad 2009-02-04.

Här har jag använt största möjliga bländare, som på detta objektiv var 2,8. Jag har fokuserat på stupröret i förgrunden. Resten har blivit suddigt.

I denna bild har jag använt bländare 16, och vi kan tydligt se skillnaden i skärpedjupet, om man jämför men den första bilden.

5 Kommentarer

Lage 2009-02-05 08:51  
Och artikelförfattaren utgår från att alla använder Canon eller Nikon?
Eller kanske att det bara är dessa kamerornas användare som inte känner till sin kameras inställningar?
JohanAxelsson 2009-02-05 10:19  
Ja Lage, så är det säkert...
wallphoto 2009-02-05 10:55  
"Om du har ett annat kameramärke, konsultera din instruktionsbok för rätt inställning."

What's the problem? Läs om läs rätt.
Björn Wångblad[BF] 2009-02-05 22:42  
Ja, att få knivskarpa bilder kan vara en svår sak.
Kreativ oskärpa är nog ännu lurigare. Jag bidrar med ett försök.
jaloux 2009-02-14 16:30  
Jadu Lage. Somliga människor borde verkligen inte ha tillgång till internet.. Du är en av dom.

Uppskatta det som ges istället för att gnälla över att du inte får precisa inställningar för just din kamera. Du kan ju uppenbarligan använda internet eftersom du både lyckats skriva ett inlägg här och klarat av att ladda upp bilder med.

Vi lever i informationssamhället, googla din kameramodell om du tappat bort instruktionsboken. Annars kan du ju bara testa att veva på varenda vred du har tills du ser att skärpedjupet minskar.

Eller lägg ner din verksamhet.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS