Utökat fotoförbud i domstolar föreslås

Idag står ofta pressfotografer i dörröppningen och fotograferar in i domstolssalen vid uppmärksammade rättegångar. Detta kan komma att förbjudas, men Journalistförbundet är kritiskt till förslaget.

Den statliga statliga offentliga utredningen ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol” (SOU 2017:46) förslår att fotografering ska bli förbjudet i väntrum och andra allmänna utrymmen i domstolarna. Även fotografering in i rättsalen, exempelvis in genom ett fönster, föreslås förbjudas.

Årets Nyhetsbild 2005 på Ulf Olsson som dömdes för det uppmärksammade Helén-mordet. Denna typ av bilder blir förbjudna om det föreslagna fotoförbudet införs. Foto: Jörgen Johansson/Norra Skåne. 

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är kritisk, och skriver i en debattartikel på SVT Opinion:

”Problemet är att förslaget stänger det offentliga rummet. Det kommer inte längre att vara möjligt att dokumentera det som sker innanför domstolens väggar”

Undantag för pressen

Utredningen föreslår att grundlagsskyddade medier ska kunna få fortsätta fotografera i domstolarnas väntrum om syftet och omständigheterna är försvarliga.

Journalistförbundet kallar detta för en gummiparagraf och menar att kravet på grundlagsskydd är problematiskt.

– Det låter enkelt i teorin. I praktiken skulle förslaget leda till stora problem. Vilka presskort ska godkännas? Vem är journalist nog att få ta bilder? Risken är att alla som utger sig för att vara journalister kommer misstänkliggöras. Varför fotograferar du? Var ska bilderna publiceras?, skriver Nordling.

Utredningens förslag kommer nu att skickas på remiss.


Magnus Fröderberg
Publicerad 2017-06-06. Läst av 2389 personer.
(Logga in för att skriva en kommentar)
2017-06-06 12:51   iSolen.se
Jag har alltid tyckt det varit konstigt med 10 fotografer som fotar in i en sal som har fotoförbud och på sätt kringgår fotoförbudet.

Är inte förvånad över detta.

Bra lösning? Sluss, inga fönster...eller att låta blir att fota in genom dörrar och fönster.
2017-06-06 13:50   Måns H
Det går, tro det eller ej, att dokumentera utan kamera.

DN m fl hade tecknaren Margareta Sylwan på rättegångarna. Hon ritade träffsäkert men ändå så att den anklagade inte skulle bli för evigt igenkänd om han eller hon skulle bli frikänd. Att ha tecknare anställd blev väl för dyrt. Och det kanske inte finns så många som klarar jobbet?

Men det går fortfarande att skriva.
Christian Hemborg   2017-06-06 16:01
Jag tycker också att teckningarna var riktigt bra.
Alla bilder på en person med filt över sig, omgärdad av tre vakter, ser nästan identiska ut.
2017-06-07 00:14   jag_petter
Sakta och i små steg äter lagarna upp vår frihet och rättigheter.
För stora steg och kritiken efter remissrundorna svider - då backar man lite och får igenom dem.
2017-06-07 01:02   PMD
”Stärkt ordning och säkerhet i domstol” heter utredningen. Den borde koncentrera sig på att utreda hur man stärker ordning och säkerhet i våra domstolar istället för att föreslå inskränkningar av hur medborgarna kan granska makthavare.
iSolen.se   2017-06-07 10:54
Det är väl precis det som görs.
Om ämnet är känsligt ska väl inte journalisterna gör allt för att komma åt den åtalade för att hänga ut denne i pressen. Det händer då och då att åtalade blir frikända och om denne fått löpa gatlopp i pressen är dennes liv förstört. Nån ordning ska det vara, jag vill inte ha ett paparazzisamhälle.
Svar från froderberg   2017-06-07 12:20
Ola, du missar att tidningarna har en ansvarig utgivare som bestämmer om en publicering är försvarlig med hänsyn till etik och allmänintresse. Det är inte journalisterna som är på plats som avgör vilka bilder som kommer i tidningen. Normalt sett sker inte publicering av namn och bild förrän efter avkunnad dom.

Ibland kan det bilder in i rättsalen ge en mer mänsklig/mångfacetterad bild av den åtalade än vad bara textrapporteringen ger. Och om man nu bestämt sig för att gå ut med namn och bild så kan bilderna från rättssalen kännas mer relevanta än att ta en bild från facebook eller som tidigare från passregistret, se exempel på Helén-mördaren ovan.

Merläsning

Nytt nummer: Test av Sony A9 och flera fotoskolor

Vi har utförligt testat Sony A9 i Fotosidan Magasin 5/2017 - en supersnabb kamera med revolutionerande autofokus. Vi lär dig även ta bättre bilder av barn och vatten - och hur man kan snygga till sina semesterbilder i Lightroom. Läs också objektivtester, ett reportage om ett udda fotoyrke och mycket mer. Läs mer...

Kända naturfotografer till fotofestivalen i Säter

Över 30 fotografer ställer ut på Säterdalens fotofestival den 29-30 juli. Liksom tidigare år hålls flera bildföreläsningar. Tyngdpunkten ligger fortfarande på natur, men det visas betydligt mer än det. Läs mer...

Nikon firar 100 år - med D850

Den 25 juli 1917 bildades företaget Nippon Kogaku Kogyo Kabushikigaisha när tre optiktillverkare gick samman. Det företag vi idag känner som Nikon påbörjade sin verksamhet. Nu på sin födelsedag berättar de att de utvecklar D850. Läs mer... 16

Bowens lägger ner

Brittiska Bowens har tillverkat blixtar sedan 1947. Ägarna tvingas nu ge upp verksamheten av flera skäl. Läs mer... 2

Ett tungt reportage med stort genomslag

I juni publicerade Aftonbladet reportaget Barn till salu, ett oerhört svårt och tungt reportage om sexhandeln och i synnerhet barnsexhandeln i Indien. Reportaget har fått ett oerhört genomslag bland läsarna. Vi har pratat med fotografen Andreas Bardell. Läs mer... 26

Gnestaplanket lockar stora skaror

Fler än tusen fotointresserade väntas besöka årets upplaga av fotoplanket i Gnesta, det åttonde i ordningen. Flera Fotosidan-medlemmar ställer ut liksom några yrkesfotografer. Läs mer... 2

Lantmäteriet gör historiska ortofoton till öppna data

Från och med den 1 september kommer du utan kostnad kunna ladda ner ortofoton, skalriktiga flygbilder, från Lantmäteriets rikstäckande lager från 50- och 60-talet samt ur ett påbörjat lager från 70- och 80-talet. Bilderna blir då öppna data. Läs mer... 11

Bilder utan likes skapar stress

Bland ungdomar i Sverige känner mer än var femte stress när ingen gillar bilder de delar i sociala medier. I Norge är det ännu värre, var fjärde upplever samma sak. Det visar en nordisk undersökning som YouGov gjort tillsammans med Canon. Läs mer... 31

Publicera dina bästa analoga bilder

Nu finns chansen att få någon av dina bästa analoga bilder publicerade i Fotosidan Magasin. Alla publicerade bilder får feedback av ett proffs. Förutom "analogt" har vi också tema "porträtt". Läs mer ...

Snygga till semesterbilden i Lightroom

Peter Györffy visar hur man kan snygga till sina semesterbilder med några snabba justeringar i Lightroom. Läs mer...

Elinchrom Deep Umbrella Promotion