Annons
Artiklar > Datainspektionen underlättar drönarfotografering

Datainspektionen underlättar drönarfotografering

Foto: Don McCullough / CC BY

 

Datainspektionen har instruerat landets länsstyrelser hur de ge kan fler tillstånd för användning av drönarkameror. Det kan också bli möjligt att få generella tillstånd.

Den 21 oktober 2016 slog Högsta Förvaltningsdomstolen fast att fotografering från drönare kräver tillstånd från länsstyrelsen då sådan fotografering räknas som kameraövervakning. Datainspektionen har skickat en vägledning till länsstyrelserna som hjälp i tillståndsgivningen.

Datainspektionen skriver att det går att ge tillstånd om de innehåller några villkor, exempelvis att filmning och fotografering bara får ske på en sådan höjd att personer inte kan identifieras, att kamerorna bara få ha en viss upplösning, att fotografering/filmning bara får vid vissa tider och att fotografering/filmning måste avbrytas om en person kommer in i bild.

Datainspektionen öppnar också upp för generella tillstånd.

– Mycket av drönarverksamheten sker med kort varsel. Vi anser dock att det finns möjlighet för länsstyrelserna att bevilja generella tillstånd till kameraövervakning, det vill säga att det inte ska behövas ett tillstånd för varje enskild flygning eller uppdrag, säger Malin Ricknäs på Datainspektionen.

Svenska Fotografers Förbunds jurist Thomas Riesler är positiv till skrivelsen från Datainspektionen.

– Det är mycket glädjande att Datainspektionen öppnat upp för denna möjlighet. Jag ser en ljusning. Dock framhåller de att utrymmet för tillstånd för drönarfotografering för uteslutande kommersiella syften är ytterst begränsat. Så det återstår att se hur länsstyrelserna hanterar det i sin tillståndsgivning.  Men om man som sökande kan visa på ett legitimt syfte och att integritetsintresset reduceras till försumbarhet så borde det nu vara möjligt att få tillstånd för drönarfotografering, säger han till sfoto.se.



Publicerad 2016-11-18.

45 Kommentarer

Third eye 2016-11-19 00:02  
Fortfarande en skitlag sprungen ur teknisk forntid.
Verkar fortfarande som att komersiellt filmande och hobby/rekreationsfilmande är klassat som kränkande spionflyg på solbadande offer.
Jag vill förstå hur jag kränker folks integritet när jag filmar skog, ängar, bergspass och solnedgångar över vatten.
Svar från froderberg 2016-11-19 10:37
Lagen är gammal men är under översyn. Nytt betänkande kommer i sommar. Och efter det blir det antagligen ändringar i lagen.

Du kan söka om ett tillstånd med villkor att inte filma människor med hänvisning till Datainspektionens skrivelse till länsstyrelserna.
Third eye 2016-11-19 12:13
Jag vet att jag kan söka tillstånd, vilket framgår i texten.
Men man kan också läsa vilkoren i länken i samma text så ser man ju att det är tämligen lönlöst för de flesta att ens försöka.

Hur många vilkorsbilagor man än petar in så är lagtolkningen galen, ny lag och nya förutsättningar får man hoppas på.

I princip så är det mesta av mitt fotande och filmande olagligt just nu (drönare, åtel, syrp (timelapse), kamera i gömsle).

Jag får däremot går ner på stan med mitt tele och både direktuppladda och livestreama folk och fä som råkar passera framför linsen...oavsett avstånd.

Hoppas innerligt att ny lag lägger ansvaret på syfte och fotograf, och inte teknik.
Min drönare är ett direkt besvärligt verktyg för att inkräkta på integriteten...mitt tele är tyst och anonymt.
PMD 2016-11-19 13:47
Efter att ha läst DI:s vägledning så har jag svårt att tro att det finns någon som helst chans att få tillstånd för kameraövervakning i hobbysyfte.
__omega__ 2016-11-19 09:22  
Fick datainspektionen någon bestämmanderätt helt plötsligt.....med en vägledning
Jag kör vidare med min Fotokite som fortfarande är laglig ;)
Svar från froderberg 2016-11-19 10:34
Det är Högsta förvaltningsdomstolen som bestämt att kameraövervakningslagen ska gälla för fotografering från drönare och att man därför behöver tillstånd från Länsstyrelsen. Datainspektionen hjälper länsstyrelserna att tolka juridiken.
unoengborg 2016-11-19 10:38
Fotokite är lär vara lika mycket tillståndspliktig som en drönare. Så länge dju själv inte flhyger med och håller i kameran.
__omega__ 2016-11-19 11:08
Jag håller ju i kameran via en vajer. Mast är då oxså förbjudet för det är samma princip.
unoengborg 2016-11-19 11:32
Så länge du inte följer med kameran upp eller står på stege så att du kan manövrera den på plats lär du behöva tillstånd.
__omega__ 2016-11-19 11:42
Manövrering på plats är ett stativ eller lina.
unoengborg 2016-11-19 12:40
Betvivlar att datainspektionen ser det så. Den tolkningen skulle innebära att man tillståndsfritt kunde sätta upp övervakningskameror överallt och fjärrstyra dem, så länge man gör det med något sinnrikt arrangerat snöre. Skulle tro att med på plats menas på sådär armlängds avstånd som t.ex. de nu tillståndsbefriade dashcam lösningarna. När vi kommer längre bort än så finns det väl ännu inga domar som ger jättebra vägledning förrän man kommer rätt många meter bort som t.ex. en flygande drönare.
Så frågan kvarstår: Hur långt är ett snöre?
jag&bilden 2016-11-19 16:28
Din drake anses manövreras på plats. Det är också därför du får flyga med den även i en kontrollzon.
Av samma anledning har det kommit multirotor med kabelstyrning bara för att kunna flyga med dem utan att de är radiokotrollerade på avstånd.
unoengborg 2016-11-20 02:02
Det där låter lite osannolikt.

Vad du får eller inte får flyga med i eller utanför kontrollzoner avgörs av luftfartslag och luftfartsförordning med transportstyrelsen som berörd myndighet. Om det är en tillståndspliktig övervakningskamera eller inte avgörs av kameraövervakningslagen med länsstyrelssen som tillståndsgivande myndighet

Jag hittar inga regler för drakflygning hos transportstyrelsen, men även om de skulle ha något undantag för manövrering med lina är det inget som helst som säger att länsstyrelserna/datainspektionen skulle ha samma uppfattning vad det gäller manövrering på plats. De senare har ett integritetsperspektiv på tillståndsgivningen medan transportstyrelsens intresseområde är flygsäkerhet.

Har du referenser till någon lagtexter som antyder att fotografering från drake skulle vara tillståndsfri?
Arne Bivrin 2016-11-20 13:09
@Uno Engborg: Jag hoppas vi lever i ett land där Transportstyrelsen inte är inblandad om man vill flyga drake. Skulle det krävas tillstånd för detta av Länstyrelsen är det helt absurt. Om Datainspektionen har synpunkter på detta skulle det visa på total brist på förankring i samhället.
PMD 2016-11-20 15:42
Transportstyrelsen bör absolut lägga sig i om någon vill flyga drake i närheten av en flygplats.

Datainspektionen har knappast något alls med drakflygning att göra så länge det inte sitter en kamera på draken.
Arne Bivrin 2016-11-20 20:36
@PMD: Gillar du hårklyverier? Jag hoppas du förstår andemeningen av min kommentar. I min värld skulle det vara orimligt att söka tillstånd hos Transportstyrelsen för att flyga drake. Eftersom tillstånden för UAV inte är geografiskt specifika, räknar jag med att ingen kommer söka tillstånd för att flyga just nära flygplatser. Om någon nu, mot förmodan, ändå skulle dra upp sin drake i anslutning till en start- och landningsbana, hoppas jag att polisen och inte Transportstyrelsen tar hand om saken.

Jag vidhåller att det vore helt världsfrånvänt om DI skulle gå ut med rekommendationer angående kameror fästa i en drake. Låt mig gissa att du kommer med ett neutralt svar med referens till domen i HFD. Det vore intressant att se någon lyckas med "kameraövervakning" med hjälp av drake.
PMD 2016-11-20 23:19
Visst är det polisen som ska ta hand om lagöverträdelser. Jag invände mot ditt kategoriska påstående att Transportstyrelsen inte ska vara inblandad alls för den som vill flyga drake. Flygtrafiken skulle ju inte fungera om det inte funnes regler om hur man får flyga runt flygplatser. Transportstyrelsen är dock en förvaltningsmyndighet och det är inte hos den man söker tillstånd för att få flyga nära en flygplats (oavsett vilket slags flygfarkost det handlar om), utan det är den lokala flygtrafikledningen som tar emot sådana ansökningar och ger tillstånd i förekommande fall.
PMD 2016-11-20 23:23
Jag tycker inte att det vore orimligt om DI tolkade kameraövervakningslagen så att det krävs tillstånd för att flyga en drake försedd med kamera. Det är möjligt att ett sådant ärende också skulle gå till Högsta förvaltningsdomstolen men det skulle inte förvåna mig om HFD inte skulle ta upp en sådant fall med hänvisning till drönartolkningen.

Det är alltså lagen det är fel på, och inte tolkningen av den. Så länge vi har en kameraövervakningslag som är helt uppåt väggarna restriktiv så kan inte våra myndigheter göra annat än tillämpa den.
unoengborg 2016-11-21 00:38
Faktum är att en drake är betydligt lämpligare som övervakningsverktyg än en drönare då den till skillnad från drönaren är tyst och diskret, med bra vind kan den flyga under längre tid än en drönare, så man kan nog räkna med att högsta förvaltningsdomstolen inte skulle pröva ett sådant ärende ifall det dök upp. De skulle hänvisa till den senaste drönardomen.

Hade lagen varit vettigt skriven hade man förstås inte behövt fundera över om det var en drake, drönare eller något annat, utan istället gått efter syftet. Då hade det inte varit något problem med diverse inspektionsflygning, eller fotografering av vackra solnedgångar.
jag&bilden 2016-11-22 15:14
Luftfartsforordning undantar saker i lina som ballong, drake samt modelflygplan och överlåter detta till Transportstyrelsen.
Sektionen för flygtrafiktjänst på Transportstyrelsen anser att drakar INTE kräver tillstånd från flygtrafikledningen vid flygning i en flygkontrollzon.
Däremot ser man annorlunda på radiostyrd multirotorfarkoster etc vilket vi alla vid det här laget känner till.

Du är välkommen att slå dem en signal själv om du vill.

http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/luftfartsforordning-1986171_sfs-1986-171
PMD 2016-11-22 15:25
När någon får för sig att flyga en spärrballong i en kontrollzon så ändrar nog Transportstyrelsen uppfattning ...
:-)
unoengborg 2016-11-22 17:43
Jo, men även om transportstyrelsen låter dig får flyga din drake utan tillstånd, så finns det inget som säger att du får montera en kamera. Detta är helt utanför såväl luftfartslag som luftfartsförordning. Här gäller istället kameraövervakningslagen.
__omega__ 2016-11-23 21:45
Draken är helt laglig med kamera.....men om inte det räcker hänvisar jag till SVT som säger sig vara skyddad av yttrandefrihetsgrundlagen som väger mer. :D
unoengborg 2016-11-24 22:37
Om SVT är skyddat eller inte är inte prövat i domstol ännu. Även drönare är i så fall skyddade om SVT skulle vinna något sådant eventuellt mål. Dock inte mycket hjälp om du inte har en TV station eller tidning/blogg med utgivningstillstånd och ansvarig utgivare. Möjligtvis skulle du kunna klara dig om du på något vis kan göra troligt att du avser att sälja/distribuera din film via sådant media, men med tanke på hur polis behandlar lagligt barnfotograferande fotografer som råkat glömma förlänga sitt presskort skulle jag inte ha så stora förhoppningar.

Ska man vara noggran undantar luftfartsforordning inte saker i lina generellt, men väl sådant som ballong, drake samt modelflygplan oavsett om de sitter i lina eller inte och överlåter det till transportstyrelsen. Det här gör att du kan flyga drönare utan tillstånd så länge det inte är yrkesmässigt och inte har kamera monterad, är kamera monterad. Har du kamera monterad är det lagen om kameraövervakning som gäller så länge du inte hävdar att den trumfas av någon grundlag (som i SVT:s fall)
__omega__ 2016-11-25 00:17
du har fel
unoengborg 2016-11-19 10:39  
Vet inte om det här blev så mycket bättre, låter som det öppnar för mer godtycklig tolkning av lagen. Vad som behövs är ny bättre lag.
Per Sjöborg 2016-11-19 12:50  
Rubriken är fel, inget har underlättats. En del områden har fått möjlighet. Inte foto och film.
Svar från froderberg 2016-11-19 12:57
Om länsstyrelserna kan ge fler tillstånd med hjälp av Datainspektionens skrivelse så tycker vi att man kan tolka det som att drönarfotografering underlättas. Däremot är lagen oförändrad, men en översyn av lagen pågår och presenteras till sommaren.
Per Sjöborg 2016-11-30 09:22
Fast nej. För just fotografering har de inte underlättat, om du tänker att fotografering är vad era läsare pysslar med. Tvivlar på att de som läser här pysslar med inspektion eller använder sina drönare för att mäta områden. Så nej, underlättande för fotografering och filmning av den typen som jag iaf pysslar med har absolut inte underlättats.
Janne H 2016-11-19 15:56  
Det tokiga är ju dock fortfarande att de vill ha oss att söka tillstånd för kameraövervakning?! Och det är ju inte det vi sysslar med!!
Third eye 2016-11-20 16:25
Precis så enkelt är det, att det tokiga ligger i att de ser det som oskälig övervakning.
Jag tror att den nya bilagan enbart är till för att ta bort fokus från det absurda.
Kent Helgesson 2016-11-19 20:30  
Jag är inte helt insatt i debatten , men vad är det som gäller...kan man fortfarande köpa en drönare utan tillstånd , men man måste ha tillstånd för att flyga/filma?
Third eye 2016-11-19 20:44
Du får köpa och flyga utan tillstånd, men inte om det finns kamera monterad.
Du övervakar och kränker folk automatiskt då, och till det behövs tillstånd.
Kent Helgesson 2016-11-19 22:42
Jo...men kan man köpa en drönare med monterad kamera utan tillstånd?
Svar från froderberg 2016-11-19 23:05
Det finns inget förbud att äga, bara att bruka. Så det är fritt fram att köpa.
Third eye 2016-11-19 20:54  
https://www.datatilsynet.no/teknologi/dronar--kva-er-lov/
http://luftfartstilsynet.no/selvbetjening/allmennfly/Droner/dronelek/

Främsta anledningen till att jag köpte min drönare, eller spion och kränkningsfarkost om man så vill, var just min och tjejens resor till norge.
Ca 2 ggr per år blir det fotoresor mot norska kusten och nordnorge och varje gång vi åkt har vi båda tänk att skaffa drönare. Så sent i juli slog vi till och vi hann filma en del innan tolkningen.
Nu flyger vi i allafall så klart men bryter lagen varje gång vi filmar i sverige.

Tur att norska regelverket lägger ansvar på piloten istället för sverige som hindrar teknik.
Danne B 2016-11-20 23:35  
Vad jag kommer fram till efter att ha läst dokumentet, är att jag som använt min drönare till bostadsfotografering åt mäklare i första hand, lika gärna kan sälja av den på en gång.

http://www.datainspektionen.se/Documents/diverse/2016-11-17-tillstand-dronare.pdf

"Utrymmet för övervakning endast för att exempelvis öka försäljningen är därför ytterst begränsat (se prop. 1997/98:64 s. 28 och prop. 2012/13:115 s. 46 ff ). Detsamma torde enligt Datainspektionen gälla övervakning som sker för uteslutande kommersiella syften eller för rena nöjesändamål."

"Kameraövervakning får inte ske i närheten av bostadsbebyggelse, stigar/vägar eller friluftsområden som frekventeras av allmänheten.."
PMD 2016-11-21 02:47
Men vem vill köpa en begagnad drönare idag?
Danne B 2016-11-21 21:18
Norrmännen?
Third eye 2016-11-21 00:06  
Ju mer jag läser desto mer irriterad blir jag.
De väljer med flit och missunsamhet att tolka lagen på detta sätt, det hade utan problem kunnat ta bort drönare från listan, det finns inga argument över huvud taget att se det som övervskningskamera. Inte alls faktiskt.
Ingen använder drönare som övervakningsvefktyg, lobbyn/gringubbarna tar bara tag i varje möjlighet att få det att verka då....nånn fjortis flyger för nära grannens dotter och *pang* förbjud. Känd vloggare/bloggare gör en fejkad video där frun påstås vara otrogen och *pang*, förbud....det är nu bevisat att drönare används för att kränka. Skit samma att man kan kränka på ett mycket enklare och bättre sätt med vanlig kamera.

Lagen går helt och hållet ut på att hindra folk från att ha kul eller tjäna pengar, man ska nöjja sig med att fota på gammla hederliga sättet...det har staten sagt.

Ta in drönare under flagget kamera och låt sunda regler styra vad du får och inte får oavsett teknik.
Om en kamera sätts upp för att övervaka...ja då är det en övervakningskamera, flyger du drönare för att övervaka, ja då är det tillståndskrävande övervakning...helt sunt. Flyger jag över ängar och berg så övervakar jag inte liksom. Jag kan ta liknande bilder med högre upplösnkng och mer detaljer med min vanliga kamera...men jag övervakar inte och kränker ingen.
Jag sätter upp min kamera på en syrp, låter den stå obevakad ett par timmar medans jag går tillbaka till bilen någon kilometer bort, jag går tillbaka efter ett par timmar och ca 2000 expneringar och jag har teoretisk brutit lagen lika många ggr som antalet exponeringar.

Ja...jag är sur:-)
PMD 2016-11-21 02:55
Vad är en syrp?
Arne Bivrin 2016-11-21 11:19
Syrp gör styrningsenheter för förflyttning av kamera på glidskena. Används vid bl a vid time-lapse.
snap01 2016-11-24 18:18  
Ojdå då har jag en hel hög farliga saker mot den personliga integriteten såsom syrp genius som jag kör på track för föra snygga glidningar till film till tex bostad. Sedan har man drönaren totalt livsfarlig för gemene man o till sist min mast den har jag ir trådutlösare till. Känner mig smått kriminell nu👊
otto.eimar 2016-12-03 04:42  
Hur kontrolleras allt detta med tanke på spionkameror, folk kan låtsas göra nåt på mobilen men fotar. Så lägger folk ut bilder på folk hur som helst på sina hemsidor och bloggar

Så kastar lagen sten i glashus som inte granskar det som finns?

Spionkameror i annan skepnad Näe det flygande kameror som är relevant

Borde inte flygande plan förbjudas. man kan montera in en kamera
unoengborg 2016-12-04 03:01
Det är helt OK att flyga vad som helst inklusive drönare så länge man uppfyller luftfartslagen, luftfartsförordningen och eventuella föreskrifter från transportstyrelsen. Det är först när vi har en fast monterad kamera som inte manövreras på plats som vi behöver söka tillstånd från länsstyren oavsett om kameran är igång eller ej.

Om det behövs kameraöverakninstillstånd för flygfoto med flygplan borde då stå och falla med om en fast monterad kamera anses manövrerad på plats. Jämför vi med dashcams på bilar borde det vara ok om kameran sitter inom räckhåll för piloten, sitter den ute på vingen eller längre bak i flygplanet är läget mera oklart. Det enda som är fastslaget om manövrering på plats är ju hittills att en flygande drönare verkar vara för långt bort. Skulle faktiskt vara intressant om någon anmälde något flygfotofoföretag som hade en fast monterad kamera utom. räckhåll från någon operatör på plats.

Så länge piloten eller någon annan håller i kameran är den inte fast uppsatt och den manövreras på plats och är sålunda inte tillståndspliktig vare sig det är en millimeterstor spionkamera eller en stor tung DSL med 1000mm tele. Faktum är att det är fritt fram att fotografera vad som helst, t.o.m påklädda barn även om du inte har giltig pressleg så länge du är på allmän plats, hur kameran än ser ut.

När det fattades kloka beslut i kameraövervakningslagfrågan måste varje riksdagsman med lite sunt förnuft insett att den personliga integriteten främst avgörs av om kameran är fastskruvad eller inte snarare än vilka bilder som tas. Med samma sunda förnuft är det också helt solklart att ingen naken solbadare på någon strand kan tänkas bli kränkt av att bli drönarfotograferad av någon kåt basse med explicit tillståndsbefriad militär drönare.
snap01 2016-12-07 09:21
vad bra att du kom på lösningen att det bara är att sitta på sin drönare o ta bilderna så är det lagligt.
Dags att banta då så man kan sitta på den ;)
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS