Annons
Artiklar > Fotomuseet Sundsvall byter lokaler

Fotomuseet Sundsvall byter lokaler

Sundsvalls mötesplats för foto, Fotomuseet Sundsvall, påbörjar nu en flytt till Kulturmagasinet för att satsa ännu mer på fotografins ställning i staden. Under våren 2011 beräknas flytten vara klar.

Fotomuseet Sundsvall började som ett kunskapscentrum där meningen var att framförallt lyfta fram diskussion, föredrag, undervisning och därtill en del utställningar - men utställningarna kom snabbt att ta över verksamheten.

Nu meddelar Fotomuseet Sundsvall att verksamheten flyttar in i stora Kulturmagasinet, och åter igen ska försöka arbeta för att idén om ett fotografiskt kunskapscentrum. Fotomuseet kommer fortsätta med utställningar, men i ett lite lugnare tempo.

Som en liten inledning kommer fotografier ur Fotomuseet Sundsvalls Samlingar att visas i galleriet på Sundsvall Museum 18 september till 21 november.
 
- Det är inte bara positivt att få lämna de (egentligen tillfälliga) lokalerna som vi har haft i över 10 år, utan det är även med ett stort vemod. Väggarna pratar till oss, Mary Ellen Mark, Alexander Rodchenko, Irvin Penn, Richard Avedon, Emil Heilborn, Lennart Olson, Georg Oddner, Max Penson, Lisa Selin, Tora Mårtens, Kjartan Einarsson, Antanas Sutkus, Inta Ruka. Listan är lång. Vi har varit engagerade och då hinner man mycket under 12 år av utställningar, berättar Petter Österlund.

Fotomuseet har anordnat över 150 stycken utställningar i Sundsvall, 50 stycken i övriga Sverige och cirka 70 utställningar utomlands. Då blir det en hel del minnen.
 
- Några personliga favoriter är då jag och kronprinsessan invigde utställningen 3-3 i Helsingfors 2003, då Emil Heilborns utställning vann ”peoples choise” på Moskvas fotofestival 2004, 365 000 röster, eller då Mary Ellen Mark fyllde Statshussalongen i Sundvall till bredden vid sitt föredrag under demokrativeckan 2002, berättar Petter Österlund på Fotomuseet.
 
Den första tiden i nya lokaler kommer att gå till konsolidering av Fotomuseets resurser, som organisering av arkiv och böcker.

- Att äntligen få flytta till Kulturmagasinet innebär ett lyft. Tillgängligheten och möjligheterna ökar. Vi är inte främmande för att använda tillfälliga lokaler på stan i Sverige och världen, men Kulturmagasinet skall bli vår bas. Fotomuseet i Sundsvall har ett internationellt mycket gott ryckte, det skall utvecklas.
 
www.fotomuseet.se



Publicerad 2010-08-26.

Bli först att kommentera

Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS