Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Foton av vardagen gav Victorstipendie

Foton av vardagen gav Victorstipendie

Mattias Ericsson har tilldelats årets Victor-stipendium av Hasselbladsstiftelsen för sitt sätt att fotografera det vardagliga. Mårten Lange fick stipendiet på bachelor-nivå.

Mattias Ericsson fick alltså årets Victor-stipendium på masternivå. Han har precis avlagt konstnärlig Masterexamen vid Konsthögskolan Umeå universitet. Det var för verket Maybe everything is grey after all som han fick priset.

Motiveringen löd:
Mattias Ericsson strävar efter att fotografera det vardagliga på ett sätt som genomsyrar både hans liv och fotografiet i sig. Verket representerar en utomordentlig hängivenhet till hantverket och installationen är utsökt; kombinationen av arkivmässig presentation och videomontage speglar det icke-linjära förhållande vi alla har till vårt förflutna och nuet. Verket är både vackert fotograferat och exceptionellt begåvat utfört. Genom sin berättarteknik drar Ericsson in betraktaren i sökandet efter livets mening samtidigt som han ifrågasätter den roll som hans fotografiska arbete har i det sammanhanget.

Mårten Lange blev 2009 års stipendiat på bachelor-nivå. Han har nyligen avlagt sin kandidatexamen i fotografi vid Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet. Han prisades för sitt verk Anomalies.

Motiveringen löd:
Bachelor-stipendiet går i år till Mårten Lange för dennes uppseendeväckande svartvita fotografier av banala utrymmen. Genom hans visuella förmåga förvandlas dessa till illusoriska monument som kombinerar det abstrakta och det reella. Detta reducerar föremålen till minimalistiska återgivanden som får oss att se vardagen ur ett nytt perspektiv. Fotografierna är perfekt komponerade och vackert framställda för utställningen. Lange har uppenbarligen en ovanligt god förståelse för fotografiet som medium och dess betydelse som minimalistiskt objekt.



Publicerad 2009-06-08.

14 Kommentarer

Ernst Henry 2009-06-08 12:05  
Riktigt bra, men likväl en rip-off på min bild av August Strindberg vid Stadshuset i Stockholm 2007.
U

PS: Nåväl, man ska nog snarare vara glad att man kan inspirera! DS.

PSS: Synd bara att till och med prisbelönta fotografer inte kan komma på något eget! DSS. :)
silfver 2009-06-08 14:17  
Lustigt hur en del vinner priser. Kanske saknar jag den förståelsen Mårten har för att uppskatta det banala i ett minimalistiskt objekt. Jag tyckte albumet var riktigt tråkigt.
Reimer 2009-06-08 16:05  
Ulf-
Skulle du kunna visa bilden som du anser är en rip off av en bild du tagit? Skulle vara väldigt intressant, särskilt som han just vann den nya masters kategorin och 260 000kr. Jag förmodar att det var Mattias Ericsson du syftade till?

Mvh Annett
Surgeon 2009-06-08 20:20  
Mårtens Anomalies tycker jag är skitsnyggt

Vilken tur att alla inte har samma smak när det gäller konst/fotografi, vad tråkigt det skulle vara på FS. :-)
Johan Lind 2009-06-08 23:34  
*Sniff, sniff*, är det inte... jo, det är det, den allt för välbekanta doften av missunnsamhet; som kommit att bli interwebbens kännetecken.
Johan E 2009-06-09 09:46  
Grattis. Jag tycker att bilderna på Mårtens hemsida är riktigt bra. Ibland handlar fotografi väldigt lite om teknik utan mera om innehåll att kunan se en helhet i något skeende och att kunna sammanställa det till en serie av bilder. Jag tycker han fångar vardagen och känslor på ett intressant sätt. Jag tror säkert hans bilder kan ge inspiration till utvecklande av denna typ av fotografernade.
K_Haddock 2009-06-10 16:05  
Kul att han får pengar. Hoppas bara det inte är mina skattepengar som han får. Kikade igenom hans album ganska grundligt och det bestående intrycket är ett gäspande: Jaha.
Reimer 2009-06-10 23:41  
Johannes Högberg-

De personer som det skrivs om har vunnit årets Victor-stipendium av Hasselbladsstiftelsen, hur skulle det kunna vara "dina" skattepengar? Gud vilken otrevlig kommentar, särskilt då du antagligen inte ens vet något om dessa två eller bakgrunden till deras bilder. Det är så lätt att dömma andra, utan att egentligen veta något om dem.
Prebbe 2009-07-12 01:26  
vadå är detta konst eller är det bara konstigt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS